Paikallisuutiset

Kesäkuu alkoi ja päättyi helteisiin – hellepäiviä kertyi kahden viikon verran

Kuun alussa salamoi enemmän kuin tavallisesti koko kesäkuussa.

Kesäpäivän viettoa Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 25. kesäkuuta 2024. Hellettä kesäkuussa piisasi yllin kyllin. Kuva: Vesa Moilanen/ Lehtikuva

Kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1,5–3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi, tiedotti Ilmatieteen laitos maanantaina. Suurimmat poikkeamat havaittiin Ilmatieteen laitoksen mukaan Lapissa. Siellä esiintyi monella asemalla havaintohistoriansa suurin kesäkuun keskilämpötila.

Kesäkuun alku- ja loppupuolella oli usea hellepäivä putkeen. Yhteensä hellepäiviä oli Suomessa 14, kun tyypillisesti hellepäiviä on kesäkuussa kahdeksan. Lämpötila nousi yli 30 asteen neljänä päivänä.

Ylin kesäkuun lämpötila oli 31,4 astetta. Se mitattiin Heinolan Asemantauksessa ja Kuopion Savilahdessa perjantaina 28. kesäkuuta. Kuukauden alin lämpötila, –0,7 astetta, mitattiin Ylivieskan lentokentällä 5. kesäkuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aurinko paistoi kesäkuussa maan etelä- ja keskiosassa tavallista enemmän. Etelärannikolla aurinko porotti harvinaisen paljon, noin 370–390 tuntia.

Sademäärissä suurta aluevaihtelua

Kuukauden sademäärät vaihtelivat paljon alueittain. Etelärannikolla sateet olivat tavanomaista vähäisempiä. Maan länsi- ja pohjoisosassa taas havaittiin harvinaisen suuria kuukausisademääriä useilla havaintoasemilla. Maan länsi- ja pohjoisosassa oli myös tavanomaista enemmän sadepäiviä.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jaakko Savela kertoi STT:lle maanantaina, että vastaavanlainen sadealueiden alueellinen vaihtelu on kesäkuussa tavanomaista. Tänä vuoden kesäkuussa sateet ovat esiintyneet viime vuoden kesäkuuta pirstaleisempina.

– Muistelisin, että viime vuonna nämä sadealueet ja sateettomat alueet olivat hieman yhtenäisempiä kuin tänä vuonna, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eniten kuukauden aikana satoi Kokemäen Tulkkilan havaintoasemalla. Siellä sademäärä oli vajaat 136 millimetriä. Vähiten satoi Helsingin Kaisaniemessä, jossa satoi kesäkuussa yhteensä reilut 24 millimetriä.

Kuun alussa salamoi runsaasti

Kesäkuun alussa salamoi paljon. Kesäkuun 1. ja 2. päivä havaittiin yli 35 000 maasalamaa, mikä on hieman enemmän kuin vuosien 1960–2023 keskiarvo koko kesäkuulle. Kokonaisuudessaan kuukauden aikana havaittiin yli 56 000 maasalamaa.

Savelan mukaan lukema on vielä kaukana poikkeuksellisista määristä. Hänen mukaansa ennätysmäärä kesäkuun salamoita saatiin vuonna 1988.

– Määrä oli tuolloin 188 550 maasalamaa, Savela kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heinäkuu alkaa pilvisenä ja sateisena

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan heinäkuu alkaa maanantaina pilvisessä ja paikoin sateisessa säässä. Lämpötilat pysyvät Lapissa ja länsirannikolla noin 15–17 asteessa. Maan etelä- ja itäosissa lämpötila voi nousta yli 20 asteeseen. Kaakkoisrajan tuntumassa lämpötila voi olla 26 astetta.

Maan itäosissa on voimassa varoituksia rajusta ukonilmasta ja voimakkaasta sateesta.

Tiistaina maan etelä- ja länsiosissa on aurinkoista ja idässä sekä maan keskiosissa hieman pilvisempää. Pohjoisessa esiintyy sateita, ja lämpötila pysyttelee selvästi alle 20 asteen. Maan etelä- ja itäosissa lämpötila on yli 20 astetta.

Keskiviikon ennusteessa lämpötilat ovat koko maassa korkeimmillaan noin 20 astetta. Maassa esiintyy paikoin sadekuuroja, ja suurimmassa osassa Suomea on pilvistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä