Kotimaa

Keskusta jää Priden ulkopuolelle tänäkin vuonna – pääsyn ehtona eheyttämistoiminnan kieltävän lain edistäminen

Eduskuntapuolueista Pridessa ovat tänä vuonna mukana SDP, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kuva: Timo Jaakonaho

Helsinki Pride vaatii tapahtumaan osallistuvia poliittisia puolueita sitoutumaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamiseen.

Helsinki Pride on asettanut poliittisten puolueiden ja puolueiden nuorisojärjestöjen tapahtumaan osallistumisen ehdoksi eheyttämistoiminnan kieltävän lain edistämisen.

Eduskuntapuolueista ovat tänä vuonna mukana SDP, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät, järjestö tiedotti keskiviikkona. Tiedotteen julkaisun jälkeen myös Helsingin kokoomus kertoi STT:lle hakeneensa tapahtuman yhteisökumppaniksi.

Ulos Pridesta jäävät siis keskusta, Liike Nyt, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Keskustan nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ovat kuitenkin osallistumassa tapahtumaan. Järjestäjä kertoo hyväksyneensä mukaan kaikki poliittiset toimijat, jotka tapahtuman kumppanuutta hakivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eheytyshoitojen kieltämistä vaativaa kansalaisaloitetta käsitellään tällä hetkellä eduskunnan lakivaliokunnassa. Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja.

Helsinki Priden järjestäjät kertovat edellyttävänsä, että tapahtuman kumppaniksi hakiessaan poliittiset toimijat sitoutuvat seisomaan syrjimättömästi ihmisoikeuksien puolella ja edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia.

Euroopan perusoikeusviraston tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että suomalaiset kohtaavat eurooppalaista keskiarvoa useammin eheyttämistoimia.

– Halusimme erityisesti tänä vuonna tuoda esiin eheyttämistoiminnan kieltävää lainsäädäntöä, sillä se on juuri nyt eduskunnassa käsiteltävänä. Se, että perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan 31 prosenttia vastaajista Suomessa on kokenut eheyttämistoimia, kertoo miten laajasta ongelmasta on kyse, sanoo Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Euroopan perusoikeusviraston tutkimukseen vastasi 100 000 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa ihmistä 30 maasta.

Tapahtuman järjestäjät kertovat kutsuneensa eduskuntapuolueet alkuvuodesta pyöreän pöydän keskusteluun tehdäkseen toimintaansa läpinäkyväksi.

Viime vuonna Helsinki Pride ei hyväksynyt kokoomusta ja keskustaa yhteistyökumppaneikseen, koska osa puolueiden kansanedustajista äänesti translain uudistamista vastaan. Helsinki Pride -yhteisö perusteli päätöstä sillä, että puolueet eivät täyttäneet Priden arvoja.

Helsinki Pride -viikko järjestetään kesäkuun viimeisellä viikolla. Viikon tunnetuin tapahtuma on Pride-kulkue, joka järjestetään lauantaina 29. kesäkuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteisökumppanina yhdistykset voivat käyttää Helsinki Priden logoa viestinnässään ja markkinoinnissaan ja saavat oman kävelyblokin Helsinki Pride -kulkueessa.

Helsingin kokoomus haki Helsinki Priden yhteisökumppanuutta keskiviikkona, Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtaja Timo Enroth kertoi STT:lle.

Enrothin mukaan puolue on ollut koko ajan aikeissa osallistua tapahtumaan, mutta jostain syystä hakemus on jäänyt tekemättä.

– Tämä on meille tärkeä asia. Olin siinä uskossa koko ajan, että me ollaan siellä yhteistyökumppanina, Enroth sanoo.

Kun Helsinki Pride tiedotti yhteisökumppaneistaan keskiviikkoaamuna, Helsingin kokoomus ei ollut vielä listalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä