Kotimaa
Keskusta toisti oppositioaikeensa, muut kertoivat kynnyskysymyksensä
Yllätyksiä ei juuri ollut tarjolla, kun eduskuntaryhmät antoivat tiistaina vastauksensa hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) kysymyspatteristoon.
Eduskuntaryhmien vastaukset mukailivat pitkälti puolueiden vaaliohjelmia. Keskusta asemoi itsensä oppositioon ja jätti käytännössä vastaamatta tunnustelukysymyksiin.
Myös vasemmistoliiton vastauksista näkyi, että kokoomuksen kanssa tuskin mahdutaan samaan hallitukseen.
Orpo esitti eduskuntaryhmille perjantaina 24 kohdan listan, jossa oli 46 kysymystä. Vastausten ja niistä käytävien keskustelujen perusteella kokoomus päättää, mitkä eduskuntaryhmistä etenevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.
Orpo sanoi perehtyvänsä vastauksiin. Hän kommentoi niitä keskiviikkona.
Perussuomalaiset esitti hallitukseen menolle kolme kynnyskysymystä. Se toisti, ettei lähde hallitukseen, joka ei rajoita tuntuvasti Euroopan ulkopuolelta tulevaa, puolueen haitallisena pitämää maahanmuuttoa.
Perussuomalaiset edellyttää myös kansalaisten ostovoiman vahvistamista ja uuden yhteisvelan vastustamista EU:ssa.
SDP puolestaan kertoi olevansa valmis hallitukseen, joka ei leikkaa hyvinvointivaltion perustehtävistä, kuten sosiaali- ja terveyspalveluista, koulutuksesta ja sosiaaliturvasta.
RKP puolestaan vastustaa ruotsin kielen aseman heikentämistä. Puolue myös peräänkuuluttaa kansainvälisten sopimusten, perus- ja ihmisoikeuksien ja ihmisarvojen kunnioittamista sekä pitkän linjan EU-politiikan jatkamista. RKP myös vaatii, että Suomi pitäytyy ilmastotavoitteessaan olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
– RKP:n osallistuminen uuteen hallitukseen ratkaistaan hallitusohjelmakokonaisuuden perusteella, se linjaa.
Ilmastotavoitteesta pitää kiinni myös vihreät. Sen ohella puolue vaatii vahvan luontolain säätämistä.
Vihreät vastustaa myös opintorahan, kaikkien köyhimpien suomalaisten toimeentulon sekä koulutuksen ja kulttuurin rahoituksen leikkaamista. Puolue kieltäytyy osallistumasta hallitukseen, joka edistää Suomen eristäytymistä kansainvälisestä yhteistyöstä.
Vasemmistoliitto kertoo osallistuvansa vain sellaiseen hallitukseen, joka muun muassa ei heikennä perusturvaa, säilyttää suomalaisen koulutuksen maksuttomuuden ja tekee ihmisoikeusperustaista politiikkaa.
Puolue asetti kynnyskysymykseksi myös sen, että hallitus varmistaa työehtosopimusten yleissitovuuden. Lisäksi se haluaa lisäksi jatkossakin kieltää ydinräjähteiden tuonnin ja varastoinnin Suomen maaperällä.
Kristillisdemokraatit ilmoitti, että sillä ei ole kynnyskysymyksiä.
– Kristillisdemokraatit on valmis osallistumaan erilaisiin hallituskokoonpanoihin, kunhan hallituksen ohjelma on sovitettavissa yhteen puolueemme arvojen ja tavoitteiden kanssa, puolue linjasi.
Liike Nytin kynnyskysymyksiin kuuluvat valtion talouden sopeuttaminen ja yrityksiä tukeva kasvupolitiikka.
Keskusta vastasi kysymyksiin alle sivun mittaisella tekstillä. Keskusta toisti vastauksessaan, että puolueen paikka on oppositiossa.
– Kansa osoitti nyt muut puolueet kuin keskustan hallitusvastuuseen.