Koira-aidan rakentaminen tontin ympärille: Onnistujan opas

Koira-aidan rakentaminen tontin ympärille: näin onnistut!

Onko koira-aidan rakentaminen ajankohtaista? Koira-aita tontin ympärille antaa ihmisen parhaalle ystävälle eniten tilaa, mutta koiran rodusta ja luonteesta riippuen myös pienempi koira-aitaus voi antaa nelijalkaiselle kaverille tarpeeksi tilaa temmeltää.

Poimi artikkelista parhaat vinkkimme ja tuotesuosituksemme koira-aidan rakentamista varten!

Koira-aidan rakentaminen vaatii oikeat välineet

Kun aikeissa on aloittaa koira-aidan rakentaminen, on helpottavaa tietää, että kaikki välineet ja rakennusmateriaalit projektia varten löytyvät yhdestä ja samasta paikasta: AB Polar -verkkokaupasta.

Valikoimamme sisältää laajan kattauksen erilaisia vaihtoehtoja aidan rakentamiseen: helpoista aitaelementeistä perinteiseen aitaverkkoon ja aidantolppiin asti.

AB Polar on jo vuodesta 2008 asti toiminut yritys, joka myy aitatarvikkeiden lisäksi monipuolisesti erilaisia tuotteita pihaan ja puutarhaan.

“Tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme tuotteita, joihin he ovat aidosti tyytyväisiä, sekä mahdollisimman nopeaa ja laadukasta palvelua”, Karl Auntock, AB Polar -verkkokaupan johtaja kertoo.

Tutustu AB Polarin aitavalikoimaan!

Koira-aidan rakentaminen: kannattaako rakentaa koira-aita tontin ympärille vai rajata pienempi alue? Poimi vinkit artikkelista!

Miten valita sopiva koira-aidan korkeus?

Koira-aidan korkeus valitaan koiran koon ja aktiivisuuden mukaan. “Valikoimassamme on koira-aitoja kahdella eri korkeudella, 1,5 ja 2 metriä”, Auntock kertoo.

Jos koirasi on suuri ja aktiivinen ja saattaa hypätä aidan yli, kannattaa valita varmuuden vuoksi korkeampi aita. Kahden metrin korkuinen aita kannattaa valita myös silloin, jos asut runsaslumisella alueella ja lumi pääsee helposti kinostumaan. Näin lunta ei tarvitse olla jatkuvasti luomassa pois tarhasta.

Pienille ja rauhallisemmille koirille riittää hyvin matalampi koira-aidan korkeus.

Koira-aita tontin ympärille: plussat ja miinukset

Miksi rakentaa koira-aita tontin ympärille ja miksi ei? Koira tarvitsee kunnolla tilaa, jolle on asetettu vähimmäisvaatimukset. Esimerkiksi yksi alle viisi kilogrammaa painava koira tarvitsee vähintään viiden m2 aitauksen.

Liikuntaa ja virikkeitä

On hyvä varata koiralle niin paljon tilaa kuin vain mahdollista, jotta sillä on lääniä temmeltää.

Koira saa halutessaan liikuntaa aitauksessa ja sen lisäksi runsaasti virikkeitä myös ympäristöstä. Se pääsee nuuhkimaan, kuuntelemaan ja katsomaan pihapiirin toimintaa, pikkueläimiä ja toisaalta myös vahtimaan tonttiasi.

Apua eroahdistukseen

Lisäksi koira-aitauksen rakentaminen tontin ympärille voi auttaa koiran mahdolliseen eroahdistukseen.

Koira kokee vielä aiempaa enemmän olevansa osa koko pihan tapahtumia ja se voi olla seurana kaikessa ulkona tapahtuvassa toiminnassa koko perheen grilli-illasta aina lasten pihaleikkeihin saakka.

Koira tarvitsee suojaa auringolta

Koira saa myös suojaa koko tontin aitauksessa paremmin, mikäli pihalla kasvaa erilaisia puita ja pensaita. Varsinkin kuumina kesäpäivinä koiran on hyvä päästä varjoon halutessaan.

“Koiralle voi tilata myös koirankopin, mikä huolehtii tästä tehtävästä”, Auntock vinkkaa.

Karkulainen kuriin

Yksi huonokin puoli koko tontin aitaamisesta voi olla. Mikäli koiralla on tapana karkailla, voi olla haastavaa liikkua aitauksen ulkopuolelle silloin, kun koira on pihalla. Karkailevankin koiran pystyy kuitenkin kouluttamaan pysymään tarhassa myös silloin, kun aitauksen kulku- tai ajoportista siirrytään ulos.

Koiran koulutuksessa on tärkeää vahvistaa positiivista käyttäytymistä. Joka kerran, kun koira pysyy kiltisti tarhassa eikä syöksy portista ulos, voi koiralle antaa esimerkiksi pienen herkkupalan. Lopulta koira oppii, että tarhauksessa pysymisestä on enemmän hyötyä kuin mitä ulkomaailma voisi tarjota.

Toinen negatiivinen puoli voi olla, mikäli tontti on suuri ja budjetti rajallinen. Tällöin ratkaisu on rajata koiralle pienempi aitaus, mikä laskee kustannuksia.

Koira-aita pihalle: budjettiratkaisu

Koira-aita pihalle on kustannustietoisen koiranomistajan valinta. Mikäli ei halua rajata koko tonttia, voi koiralle rakentaa myös pienemmän aitauksen, mikä maksaa vähemmän kuin koko tontin kokoisen aitauksen rakentaminen.

Muista kiinnittää huomiota siihen, että aitaus pysyy turvallisena koiralle. Varmista, että aitauksen maaperä pysyy kuivana myös sateella. Tämän voi hoitaa esimerkiksi salaojien avulla. Pidä huolta myös siitä, ettei tarhauksen maaperä ole liian liukas, jotta koira ei loukkaa itseään.

Edullinen koira-aitaus: verkkoaidan rakentaminen

Yksi tapa saada koira-aitaus on verkkoaidan rakentaminen. Verkosta rakentaminen on edullisempaa kuin esimerkiksi valmiiden aitaelementtien käyttäminen aitauksessa.

“Meillä on erityisesti koira-aitausta varten suunniteltua verkkoa, jonka silmäkoko on pieni. Tämä varmistaa, ettei koira jää kiinni aitaverkkoon ja loukkaa itseään”, Auntock kertoo.

Aitaverkon lisäksi tarvitset aitaukseen tolpat. Tolppia on saatavilla erilaisia, puisia ja sinkittyjä tolppia. Verkkoaidan kiinnittämiseen on esimerkiksi sinkilöitä puutolpille ja kiinnikkeitä pyöreille, sinkityille tolpille. Muista miettiä myös, millainen kulkuportti sopii aitaukseen.

Muista sijoittaa tolpat tarpeeksi syvälle maahan, jotta aitauksesta tulee mahdollisimman tukeva. Suositeltu asennussyvyys on 50 cm. Tämä jykevöittää aitaa, jotta se kestää myös koiran mahdollisen hyppimisen aitaa vasten. “Tolpat voi valaa vielä maahan kiinni betonilla, mikä tukevoittaa aitausta entisestään”, Auntock suosittelee.

Helpoin tapa rakentaa koira-aitaus: elementit

Elementtiaitauksen rakentaminen on helpompaa kuin aitauksen valmistaminen verkosta ja tolpista. Aitaelementit ovat myös hyvin kestäviä ja turvallisia koiralle. Valikoimassamme on kahta erilaista aitaelementtiä, 2D- ja 3D-elementtiä. Ne eroavat toisistaan muotonsa perusteella.

V-taitos tuo lisää jämäkkyyttä

2D-elementti on rakenteeltaan suora, 3D-elementissä on lisäksi V-kirjaimen muotoinen taitos, joka entisestään tukevoittaa aitaa.

Molemmissa elementtiaidoissa pystysuorat langat ulottuvat vaakasuorien lankojen yli, mikä hankaloittaa aidan yli kiipeämistä ja tekee näin aitauksesta hyvin turvallisen.

Helppo asentaa ja huoltaa

Aidan rakentaminen valmiista elementeistä on erittäin helppoa. Aidan huoltaminen on myös helpompaa kuin verkkoaidan: mikäli yksi elementti rikkoutuu, se on näppärämpää vaihtaa uuteen kuin yhtenäisen verkon huoltaminen olisi.

Kestää säätä kuin säätä

Aitaelementit ovat hyvin kestäviä: ne on rakennettu kestämään ankariakin sääolosuhteita moitteettomasti. “Elementtiaitausta ei tarvitse olla uusimassa vuosikausiin!” Auntock vinkkaa.

Neliskulmainen tolppa elementtiaitaukseen

Aitaelementteihin sopii etenkin neliskulmainen aidantolppa. Ne asennetaan aitaukseen kahden ja puolen - kolmen metrin välein.

Elementit kiinnitetään tolppiin U-kiinnikkeillä, jotka on suunniteltu juuri tätä tarkoitusta varten. Aidan korkeus vaikuttaa siihen, kuinka paljon kiinnikkeitä tarvitaan.

Betonivalu tukevoittaa aitaa

Myös elementtiaidan tolpat kannattaa valaa maahan betonilla, jotta aidasta tulee mahdollisimman jämäkkä. Tässäkin suositeltu asennussyvyys on 50 cm. Valitse siis aidantolppa, joka on 50 cm korkeampi kuin valitsemasi elementti.

Portti koira-aitaukseen

Millaisen portin tarvitset koira-aitausta varten? Jos rakennat koira-aitauksen pihalle etkä rajaa koko tonttia, tähän voi riittää ihmisten ja eläinten kulkemiseen soveltuva käyntiportti. Jos pelkäät että koira osaa avata portin hyppäämällä, voit lisätä porttiin myös salvan.

Jos taas rajaat koko tontin, voi ajoportti tulla tarpeeseen. Ajoporttiin mukavuutta tuo erityinen automatiikkakoneisto: tällöin portin saa avattua kaukosäätimellä, eikä autosta tarvitse nousta avaamaan porttia.

Koira-aitaus: tuleeko hankkia lupa?

Kun suunnitelmissa on rakentaa koira-aitaus, voi sitä varten tarvita hankkia lupa. Varsinkin kun aitaus rakennetaan tonttien välille, voi luvan hankkiminen tulla kyseeseen. On myös kohteliasta kysyä mahdollisilta naapureilta mielipide asiaan.

Varmimman päälle pelaa, kun selvittää lupa-asiat oman kunnan tai kaupungin rakennusvalvontaviranomaisilta ja rakentaa aidan niin, että se on kokonaisuudessaan oman tontin puolella ja myös huollettavissa täysin omalta tontilta.

Muistilista koira-aitauksen rakentajalle

Ennen kuin tilaa tarvikkeet koira-aitausta varten, tulee selvittää muutama asia ja tehdä tarvittavat laskelmat. Tässä on näppärä muistilista koira-aitauksen rakentajalle:

  • Hoida ensin lupa-asiat kuntoon ja sovi asiasta mahdollisen naapurin kanssa
  • Mittaa aidattava alue: kuinka paljon tarvitset aitamateriaalia
  • Laske aitauksen kulmien määrä
  • Kuinka monta tolppaa tarvitset
  • Kuinka paljon kiinnikkeitä tulee olla
  • Millainen portti aitaukseen tulee
  • Mihin kohtaan portti laitetaan
  • Minkä kokoinen portti on
  • Tarvitseeko koira koirankopin tai muun suojaisan tilan aitaukseen

Saat apua myös asennusohjeistamme.

Rakennuta aitaus ammattilaisilla

Mikäli haluat päästä mahdollisimman helpolla, voit vain tilata tarvikkeet ja ulkoistaa aitauksen rakentamisen ammattilaisille.

Jos asut pääkaupunkiseudulla ja haluat hankkia aidan avaimet käteen -toteutuksena, kannattaa kysyä tarjousta esimerkiksi Pohjanmaan Aita -yritykseltä. Koko Suomen alueella Ahvenanmaata myöten tarjoaa aidan rakentamispalvelua esimerkiksi KHHK-palvelut.

Koira-aitaus jokaiseen makuun AB Polarilta

Halusi sitten mahdollisimman edullisen ja minimikokoisen verkkoaitauksen tai koko tonttia kiertävän elementtiaidan, löytää kaikki tarvittavat välineet koira-aitauksen rakentamiseen AB Polarilta. Saat aitatarvikkeet nopeasti: toimitusaikamme on vain kolmesta - viiteen arkipäivää.

Toteuta haaveesi uudesta koira-aitauksesta jo tänään: tutustu aitavalikoimaamme!