Kolumnit
Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen johtaja Marko Aittolan kolumni: ”Akateeminen kulttuuri ja perinteet”
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius juhlii ensi vuonna kahdettakymmenettä toimintavuottaan, ja jo sitä ennenkin Kokkolassa oli yliopistollista toimintaa. Toki yliopistollinen ja akateeminen kulttuuri meillä Keski-Pohjanmaalla on siis vielä suhteellisen nuorta, jos vertailukohtana pidetään perinteisiä ja vanhoja yliopistokaupunkeja, mutta tämä kulttuuri on siis vaikuttanut alueella jo hyvän aikaa.
Mutta mitä on akateeminen kulttuuri ja miten se ilmenee?
Akateemiseen ja yliopistolliseen kulttuuriin liittyy joukko arvoja ja käytänteitä. Muun muassa kriittinen ajattelu, akateeminen vapaus, tiedon jakaminen ja tutkimusetiikka ovat mukana yliopistojen päätehtävissä: tutkimuksessa, koulutuksessa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa.
Näiden perinteisten tehtävien ja vaikuttamisen lisäksi yliopistot näyttäytyvät yliopistokaupungeissa myös hyvin perinteisten, omintakeisten ja jopa hassujen akateemisten perinteiden ja protokollien muodossa. Yliopistolaisen vuoteen ja akateemiseen kulttuuriin kuuluvat nimittäin opiskelun ja työn ohella erilaiset akateemiset perinteet ja tapahtumat. Väitöstilaisuudet, uusien professorien juhlaluennot, valmistujaisjuhlat, lukuvuoden avajaiset, promootiokulkueet jne. tuovat vaihtelua arkiseen puurtamiseen. Näiden perinteiden juuret ovat usein kaukana historiassa, mutta symboloivat usein juurikin akateemisia perinteitä ja arvoja. Muun muassa tohtoripromootioissa, väitöstilaisuuksissa ja vaikkapa lukuvuoden avajaisissa nähtävät tohtorinhatut ovat omistajalleen tieteellisen vapauden vertauskuva ja promootiossa tohtoreilla nähtävä miekka taas symboloi totuutta ja on hengen ase tohtorin löytämän totuuden puolustamiseksi.
Erilaiset tilaisuudet ja perinteet tuovat mahdollisuuden edistää yliopistojen kolmatta tehtävää, akateemiseen kulttuuriin kuuluvaa yhteiskunnallista vaikuttamista.
Vaikka yliopistojen täytyy pysyä ajan hermoilla, ja itse asiassa pyrkiä katsomaan koko ajan eteenpäin vieden yhteiskuntaa kohti uusia innovaatioita, on oikein hyvä, että vanhoja perinteitä kunnioitetaan ja vaalitaan tässä nopeasti kehittyvässä maailmassa. Erilaiset tilaisuudet ja perinteet nimittäin tuovat mahdollisuuden edistää yliopistojen kolmatta tehtävää, akateemiseen kulttuuriin kuuluvaa yhteiskunnallista vaikuttamista. Näissä tilaisuuksissa tarjoutuu erinomainen mahdollisuus tuoda akateemista toimintaa, tutkimustuloksia ja innovaatioita julkiseksi ja yliopistoyhteisön ulkopuolelle, ja luoda yhdessä tekemistä ja suunnitelmia eri toimijoiden ja sidosryhmien kanssa. Tämä yhteisten intressien ja tekemisen löytäminen onkin usein seremoniallisten tilaisuuksien merkittävä anti ja tätä on hyödynnetty myös yliopistokeskuksen tilaisuuksissa, muun muassa lukuvuoden avajaisissa.
Tässä alkusyksystä pääsemme taas Keski-Pohjanmaalla nauttimaan akateemisen kulttuurin ilmentymistä, kun väitöstilaisuuksien lisäksi vietetään yliopistokeskuksen lukuvuoden virallisia avajaisia. Tämä taas nostaa vanhoja perinteitä esille, kuten akateemisen kulkueen, jossa rehtorit kulkevat käätyineen ja viittoineen, ja professorit ja tohtorit hattuineen tieteellistä vapautta korostaen. Ja samalla akateeminen muodollinen seremonia tuo kolmen yliopiston johdon alueellemme, mikä antaa mahdollisuuden yhä tiiviimmän ja vaikuttavamman akateemisen yhteistyön suunnittelun ja kehittämisen alueellamme.
Kokonaisuudessaan akateemisella toiminnalla ja kulttuurilla on ollut suuri vaikutus, kun on siirrytty resurssipainotteisesta taloudesta tietoon painottuvaan talouteen. Samoin yliopistoilla on keskeinen merkitys maan taloudelle ja osaamistasolle, mutta myös alueellisesti, kuten keväällä julkaistu tutkimus Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen alueellisesta vaikuttavuudesta osoittaa. Hyödynnetään jatkossakin akateemista kulttuuria ja sen ilmentymiä kaikin tavoin. Toivotankin kaikki tervetulleeksi yliopistokeskuksemme järjestämiin avoimiin tilaisuuksiin tutustumaan toimintaan, tutkimukseen, ihmisiin sekä luomaan yhteistyötä alueemme yhdessä kehittämiseksi!