Paikallisuutiset
Koronavirus näyttää törmänneen Keski-Pohjanmaan maakunnan rajoille – Uusia varmistuneita tartuntoja on tilastoitu kolmen viime viikon aikana vain kaksi
Hallinnollisen Keski-Pohjanmaan rajoilla oleva muuri on kuvitteellinen. Paitsi ehkä koronavirukselle. Tilastojen perusteella se näyttää törmänneen siihen.
Vapun jälkeen (lauantaina 2.5.) tilanne oli sama kuin on ollut viime viikot. Ei mitään uutta koronarintamalta.
Pääsiäislauantaina (11.4.) Soite kertoi kahdesta uudesta varmistuneesta tartunnasta. Kokonaistartuntamäärä oli tuolloin 14. Nyt se on 16. On ollut jo puolitoista viikkoa. Kertooko kaksi uutta tartuntaa kolmessa viikossa siitä, että epidemia Soiten alueella on pysähtynyt vai pikemminkin siitä, että se on vasta tulossa?
JohtajaylilääkäriPirjo Dabnell miettii hetken...
Meidän täytyy jotenkin oppia elämään tämän uuden taudin kanssa. Marko Rahkonen Soiten infektioylilääkäri
– Se on kyllä miljoonan dollarin kysymys.
InfektioylilääkäriMarko Rahkonen aloittaa oman vastauksensa samaan tapaan...
– Oikein hyvä kysymys.
Sitten vastauksiin.
– Ei Keski-Pohjanmaa ole erillinen saareke Suomessa. Epidemia ei ole Suomessa eikä muualla maailmassa lainkaan loppunut. Tämä on varmaankin joku suvantovaihe – ehkä – tai rauhoittuminen. Kun ihmiset alkavat liikkua ja tilanne elää, epäilen että tartuntoja tulee lisää, arvioi Dabnell.
Marko Rahkonen on samaa mieltä. Kyllä Soitekin kuuluu epidemian piiriin, vaikka esimerkiksi sairaalahoidossa koronapotilaita on ollut toistaiseksi ”reilusti alle kymmenen”.
– Epidemia on ollut pysähdyksissä meidän alueellamme useamman viikon ajan. Se on ehkä hyvä määritelmä tilanteelle.
Tähänastisilla tartuntaluvuilla kysymys epidemian pysähtymisestä tai sen alkamattomuudesta lienee kuitenkin perusteltu?
– Epidemiasta on kyse, kun tautia esiintyy hallitsemattomasti väestössä. Sellaista tilannettahan ei oikeastaan meidän alueellamme ole tietojemme mukaan ollut, Rahkonen pohtii.
Kaikilla asioilla tapaa olla syynsä ja seurauksensa. Soiten alueen poikkeuksellisen hyvän tartuntatilanteen taustalle voidaan pelkistää urheilutermein kaksi asiaa: taito ja tuuri.
Taito tarkoittaa tässä yhteydessä hyvissä ajoin aloitettua valmistautumista. Totta kai myös valtakunnallisten rajoitustoimien vaikutusta. Saattaapa keskipohjalaisuuden ominaispiirteisiin liitetty kuuliaisuuskin olla yksi vaikuttava tekijä.
– Annan suuren kiitoksen ihmisille, että on tehty niin kuin on pyydetty ja on noudatettu varotoimia. Jos ei olisi noudatettu, olisimme ihan erilaisessa tilanteessa, Dabnell kehuu.
Erityiskiitokset hän antaa juuri Marko Rahkosen toiminnalle.
– Kiitän paljon Markon porukan hereillä oloa. Saimme ihan ensimmäiset infektiot jäljitettyä ja ”kopitettua”. Leviäminen saatiin heti alkuvaiheissa kuriin. Se vaikutti paljon. Samalla tulivat valtakunnalliset rajoitteet voimaan. Näiden tekijöiden yhteissumma tilanteemme varmasti on.
Usein hyvä onni, ”tuuri”, sekoitetaan niin urheilussa kuin muussakin elämässä työhön. Usein ahkerimmilla tuppaa olemaan kummasti sitä onneakin matkassa.
Ihan puhtaasta onnestakin on Soite saanut nauttia kuluneina koronaviikkoina. Marko Rahkonen ei kakistele yhtään tämän myöntäessään.
– Tuurilla on aina merkitystä. Huonolla tuurilla meilläkin ensimmäinen tartunta olisi tullut johonkin hoitolaitokseen. Kyllähän siinä on ollut hyvää tuuria, että ollaan toistaiseksi vältytty henkilökunnan tai asukkaiden laitoksissa tapahtuneista tartunnoista.
Hyvin jo tiedetään, että iäkkäimmät ja samalla usein muista sairauksista kärsivät ovat kaikkein hauraimpia kestämään koronaviruksen iskun. Suomessakin koronakuolemista suuri – ellei suurin – osa on tapahtunut hoitokodeissa.
Valtakunnassa on jo aloitettu rajoitustoimien asteittainen purkaminen ja siirtyminen ns. hybridimalliin. Seuraako siitä virustartuntojen nousu, kuuluu kategoriaan ”jää nähtäväksi”.
– Tietenkään kukaan ei halua levittää virusta. Siitä lähdetään. Olisiko se hybridimalli kansankielellä, että meidän täytyy jotenkin oppia elämään tämän uuden taudin kanssa – niin kuin muidenkin tautien kanssa on opittu, Marko Rahkonen sanoo.
Jos asian yksinkertaisesti ilmaisee, viruksen riehuminen loppuu kahdesta syystä.
– Tauti ei enää liiku väestössä, kun ei ole sille alttiita ihmisiä. Immuniteetti tulee joko sairastamalla tai rokottamalla, Rahkonen pelkistää.
Suomen nyt valitsemalla tiellä koetetaan tasapainoilla taudin kurissa pitämisen ja yhteiskunnan vähittäisen avaamisen välillä.
Rokotteen valmistumista saadaan vielä kotvan odotella.
// Tartuntatilanne päivitetty 2.5. kello 16.32.
//3.5. kello 18.54 Kommentointi on päättynyt. Muokattu otsikkoa.