Ihmiset
Koti kuin taideteos – Kokkolalaisten Annika ja Janne Mäkelän koti on kokenut täysmuutoksen: ”Suhtaudun kotiini vähän kuin kokonaistaideteokseen”
Kokkolalaiset Annika ja Janne Mäkelä asuttavat neljän lapsensa kanssa ykspihlajalaista omakotitaloa. Päältä päin ei uskoisi, millaista väri-ilottelua tavanomaisen näköinen talo kätkee sisällee.
Mäkelät ovat asuttaneet taloa nyt yhdentoista vuoden ajan. Sinä aikana talo on kokenut melkoisen muodonmuutoksen, edes ulkopuolelta sitä ei tunnistaisi samaksi.
– Koko ajan on tehty jotain. En tiedä tuleeko täällä koskaan valmista, mutta minusta juuri se on se asumisen suola, Annika Mäkelä sanoo.
Seiniä on purettu ja siirretty, pinnat uusittu ja taloon on rakennettu kahden makuuhuoneen ja yhden kylpyhuoneen laajennus.
– Tilaa on melko vähän ja talo on sokkeloinen, mutta olemme ratkaisseet tilankäytön hyvin, Janne Mäkelä toteaa.
Yksitoista vuotta sitten Mäkelöille oli juuri syntynyt vauva ja Annika Mäkelä oli äitiyslomalla. Janne Mäkelä oli aloittanut uudessa työpaikassa ja lähes kaikki parin säästöt olivat palaneet häihin.
Oman talon ostaminen tuntui melko kaukaiselta asialta, mutta pariskunta katseli silti – lähinnä haaveillen.
Silloin Annika Mäkelän silmään sattui myynnissä ollut, vuonna 1961 rakennettu omakotitalo. Pohjapiirros näytti lupaavalta ja hinta sopi pariskunnan budjettiin. Kaiken päälle talo oli vielä Ykspihlajassa, jonne muutosta Mäkelät olivat haaveilleet.
– Olin mielessäni ostanut tämän jo ennen kuin tulimme paikan päälle katsomaan, Mäkelä kertoo.
Talo oli teknisesti hyvässä kunnossa, vaikka pinnoiltaan se ei ollut täydellinen. Mäkelän visio oli silti selvä.
Alusta saakka Mäkelät halusivat muuttaa juuri Ykspihlajaan, eli tuttavallisemmin Pihlajaan. Kirkonmäellä lapsuutensa viettäneen Annika Mäkelän vanhemmat olivat muuttaneet Pihlajaan sen jälkeen, kun Mäkelä oli muuttanut jo pois kotoa.
Pihlajan suurin vetovoima on sen yhteisöllisyys.
– Täällä on kaikki. Pihlajasta ei tarvitse lähteä minnekään, Janne Mäkelä toteaa.
Talo on jo yli 60-vuotias, ja sen iän ja piirteiden on annettu näkyä. Esimerkiksi nykyinen eteinen on entinen ulkokuisti. Mäkelät halusivat säilyttää kuistin ja keittiön välisen ikkunan remontista huolimatta, joten ikkunasta tehtiin persoonallinen maustekaappi.
Yhdet asunnon alkuperäisistä väliovista taas kierrätettiin kuivakaapin oviksi.
Sisustaminen, kodin laittaminen ja remontointi ovat Mäkelöillä nimenomaan äidin juttu.
Vuosien saatossa Annika Mäkelä on opetellut remontoimaan ja nikkaroimaan yhtä sun toista. Melko vastikään hän rakensi olohuoneeseen miehensä toiveesta hyllyn levysoittimelle.
– Tykkään miettiä sitä, mitä joku asia voisi olla, Mäkelä sanoo.
Niinpä levysoitinhyllyn pystyosatkin on tehty viemäriputkesta ja keittiön tasolla oleva tarjoilukulho uretaanivaahdosta ja paperimassasta. Peilien kehyksiäkin Mäkelä on askarrellut uretaanivaahdosta ja paperimassasta.
Mäkelällä on jatkuvasti meneillään jotain piensisustusprojektia. Omien sanojensa mukaan hän lykkää niillä tarvetta ryhtyä johonkin isompaan remonttiin. Nyt Mäkelä kertoo yrittävänsä harhauttaa itseään siitä tosiasiasta, että talon keittiö kaipaisi remonttia.
– Välillä Janne sanoo minulle, että enkö voisi olla niin kuin muut ja käydä tiistaisin keramiikkakurssilla ilman, että tarvitsisi aina räjäyttää täällä paikkoja auki, Mäkelä nauraa.
Luovana ihmisenä Annika Mäkelän askartelu-, sisustus- ja nikkarointi-ideat kumpuavat usein luomisen tarpeesta. Suurin osa talon taiteesta on Mäkelän omasta kynästä tai pensselistä.
– Suhtaudun kotiini vähän kuin kokonaistaideteokseen. Sisustan isolla luovuudella, en isolla rahalla.
Sisustaminen on Mäkelälle myös ongelmanratkaisua.
– Inspiroidun sisustamisessa pulmista, jotka pitää ratkaista. Suhtaudun niihin kuin sudokuihin tai ristikkoon.
Myös tilankäytöllisesti nerokkaat jutut saavat Annika Mäkelän syttymään.
Tilankäytöllisesti erityisen onnistuneena ratkaisuna hän pitää talon lastenhuonetta, joka on rakennettu entiseen vaatehuoneeseen. Huoneeseen on rakennettu kiinteä kerrossänky, jossa nukkuvat tällä hetkellä perheen kaksi nuorimmaista.
– Talon pienimmässä huoneessa asuu eniten porukkaa. Se on minusta hyvin onnistunut ratkaisu.
Mäkelöiden koti
Omistajat Annika ja Janne Mäkelä. Mäkelöiden perheeseen kuuluu neljä lasta ja koira.
Ykspihlajassa sijaitseva talo on rakennettu vuonna 1961. Taloon on tehty kahen makuuhuoneen ja yhden kylpyhuoneen laajennus.
170-neliöisessä talossa on viisi makuuhuonetta.
Annika Mäkelän motto: ”Minimum effort, maximum gain.”
Ylipäätään Mäkelän haluaa sisustaa sen mukaan, miten perheessä eletään.
– Olemme molemmat allergisia asioille, jotka ei toimi arjessa. Vaikka joku näyttää hyvältä, mutta ei toimi käytännössä, niin se on pakko muuttaa, Annika Mäkelä sanoo.
Eri sisustusratkaisut voivat myös palvella useampaa käyttötarkoitusta. Esimerkiksi olohuoneen kirjahyllyyn Mäkelä yhdisti myös ruokailuun liittyviä yksityiskohtia, sillä hylly sijaitsee aivan perheen ruokapöydän vieressä. Kirjahyllyssä on esimerkiksi esillä viinilaseja ja alakaappiin on piilotettu aamiaismurot.
– Kirjahylly voi palvella muunakin kuin kirjahyllynä, Annika Mäkelä sanoo.
Talossa ympärilleen katsoessa on välillä vaikea uskoa, että Annika Mäkelän motto kuuluu olevan ”minimum effort, maximum gain”, eli suomeksi vaikkapa ”minimaalinen vaiva, maksimaalinen voitto”.
– Siksi pidän seinien maalaamisesta. Yksi maalipurkki voi muuttaa täysin tilan ilmeen, Mäkelä sanoo.
Mäkelä maalaakin talon seiniä usein. Homma on niin helppoa ja tuttua, ettei Mäkelä käytä erityisemmin aikaa pintojen suojaamiseen. Sen kuin siirtää huonekaluja hieman sivuun.
– Maalaaminen ei ole minulle mikään iso asia. Maalin kanssa voi olla rohkea.
Mäkelä esittelee uusimpia sisustus- ja nikkarointiprojektejaan usein Instagram-seuraajilleen. Mäkelä perusti Hybridihuoneisto-nimeä kantavan tilin muutama vuosi sen jälkeen, kun hänen äitinsä kuoli.
– Äiti oli elämässäni se, jolle esittelin uusia projektejani. Sen jälkeen kun äiti kuoli, minulla ei ollut enää oikein ketään, jolle näistä kertoa.
Hybridihuoneisto-tili syntyi siis äidin jättämään tyhjiöön.
– On kauhean kivaa, että siellä minulla on kiinnostuneita seuraajia. Sisustaminen on kuitenkin minulle iso kiinnostuksen kohde, Mäkelä sanoo.
Päivitetty 14.8.2024 kello 9.57: Juttuun lisätty faktalaatikko.