Lainojen korkotaso on muuttunut merkittävästi - Laina kannattaa ottaa nykyisinkin aina järkevästi

Erilaisten lainojen ja kulutusluottojen korkotaso on muuttunut melkoisesti viimeisen noin 20 vuoden aikana. Nykyään nimelliskorolle on asetettu katto, jotta todellinen korkoprosentti ei voi nousta hirmukorkeiksi.

Pikavippi voi olla selkäpiitä karmiva termi, mutta sen ei pitäisi olla. Monella suomalaisella on huonoja kokemuksia 2010-luvun alun pikavipeistä, joissa korko saattoi olla yli 1000 %. Tänä päivänä tilanne on merkittävästi parempi.

Kerromme tässä tietoiskussa tarkemmin pikavipeistä ja niiden historiasta.

Lainojen historiaa

Suomessa pikavippejä alettiin myöntämään vuonna 2005. Vuonna 2007 pienlainoja myöntäviä yrityksiä oli Kuluttajaviraston mukaan 50 kappaletta. Viisi vuotta myöhemmin Suomessa oli yli 80 pikavippifirmaa.

Takavuosien pikavipissä todellinen vuosikorko saattoi olla jopa 1 500 %. Keskusrikospoliisi (KRP) tutki pikavippifirmoja koronkiskonnasta vuonna 2008.

Nykyaikainen pikavippi on kaukana 2000-luvun alkupuoliskon pienlainasta. Vuonna 2024 nimelliskorko saa olla enintään 15 %. Täten todellinen vuosikorko ei voi painua tuhansiin prosentteihin, mikä on hyvä uutinen lainanhakijan silmin.

Nykyajan pikavippi on kulutusluotto

Kuten äsken mainitsimme, kulutusluottojen korkokatto on 15 % + viitekorko. Täten pikavippi on todellisuudessa kulutusluotto, joka on yleensä vain määrältään pienehkö. Tyypillisesti lainaa voi saada nopealla aikataululla 100–10 000 euroa.

Lain mukaan kulutusluoton voi käyttää mihin tahansa lailliseen käyttötarkoitukseen. Lainaa ei voi kuitenkaan kohdentaa esimerkiksi asunnon remontointiin verotusta ajatellen.

Pikavipit eivät ole enää tie velkavankeuteen – kunhan lainaa ottaa järkevästi, eli pieniä lainoja ei tulisi pumpata liikaa. Pienistä puroista kasvaa suurempi kokonaisuus. Mikäli pikavippejä on useita, kannattaa harkita yhdistelylainaa ja täten kokonaiskorkotasoa voi saada laskettua.

Mitä pikavipillä voi rahoittaa?

Alla on pikavipin yleisiä käyttökohteita:

  • Arjen pienet hankinnat (esim. uusi tietokone)
  • Lomamatka
  • Autoremontti
  • Muu yleinen kulutus

Mitä pikavipeistä tulee vielä huomioida? Kannattaa pitää mielessä, että nykyään hakijan luottotiedot tulee olla puhtaat. Lisäksi pikavippejä ei makseta yöaikaan – täten lainalla ei voi rahoittaa yön pikkutunneilla tapahtuvia päähänpistoja.

Lainan hakeminen ei itsessään maksa mitään, eikä se sido mihinkään. Lainatarjousta ei ole pakko hyväksyä. Mikäli pienelle lainalle on tarvetta, niin lainahakemuksen täyttäminen netissä voi olla järkevä vaihtoehto.