Mielipiteet

Lehtosen Kallen mielipidekirjoitus: Se hallitsee maailmaa, jota tekoäly palvelee

Tekoäly saattaa pelastaa maailman — tai tuhota sen. Tulos riippuu siitä kenen palvelukseen tekoäly päätyy silloin, kun se on kehittynyt niin pitkälle, että se voi uskottavasti ratkaista ongelmia.

Edesmennyt, Kalajoella syntynyt tietojenkäsittelytieteilijä Timo Honkela käsitteli kirjassaan Rauhankone kriisitilanteiden ratkaisemista tekoälyn avulla. On selvää, että ilman tekoälyäkin ei sotiminen ole viisasta — ei millään mittarilla historiaa tutkimalla voi tulla siihen tulokseen, että sodissa olisi joku voittanut jotain.

Se joka hallitsee tekoälyä, hallitsee maailmaa, on todennut myös Vladimir Putin. Valitettavasti näin on. Jos tekoälyyn saadaan kehityksen mukana luovuutta, niin valehtelusta tulee entistä uskottavampaa. Nytkin, joka hallitsee tiedonvälitystä, hallitsee kielialuetta. Jos saa pidettyä muut vaikuttajat ulkopuolella, niin on vahvoilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olisiko Ukrainan sota alkanut, jos Venäjän kansalla olisi ollut käytössä vapaa tiedonvälitys?

Honkela pohti, miten kielimuurit saisi kaadettua, ajatuksena saada kansat samaan tietovirtaan, jossa syntyy demokraattisesti hallittu tieto, jonka voi ymmärtää ilman kielimuureja ja ilman mitään rajoituksia.

Maailman väkiluku noin 8 miljardia, josta noin 2 miljardia elää demokratiassa. Jos nyt olisi ollut EU:n alueella demokraattisesti hallittu tekoäly käytössä, niin Turkin presidentinvaaleissa koko kansa olisi saanut saman mahdollisuuden löytää perusteet kannalleen. Olisiko tulos ollut 52/48 prosenttia Erdoganin hyväksi? Olisiko Ukrainan sota alkanut, jos Venäjän kansalla olisi ollut käytössä vapaa tiedonvälitys?

Tietenkin kaikkeen mitä ihminen toteuttaa pitää suhtautua varauksellisesti. Tekoälyn perusteena on valtava faktatietomäärä ja sen perusteella tekoäly päättelee muutosten vaikutukset. Jos tekoälyyn tulisi mukaan luovuus, se voisi ehdottaa, mitä pitäisi tehdä ja kenen hyväksi? On selvää, että jos tekoäly palvellee näitä maailman lukuisia diktaattoreita, niin hukassa ollaan.

Nyt puhutaan Suomessa hallitusohjelmaneuvotteluissa sosiaaliturvan leikkauksista ja veron alennuksista, puhutaan miten saadaan rupusakki tekemään mitä vain työtä ja millä palkalla vain. Ei puhuta siitä, miten saada johtajat tekemään työtä ilman jättipalkkoja ja ylimääräisiä bonuksia. Olisi hyvä kysyä tekoälyltä, niin kuin katekismuksessa ”mitä se merkitsee”.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä