Mielipiteet

Mertsi Saarelan mielipidekirjoitus: Asumisen ja asunnon omistamisen kalleus

Asumisen kustannukset ovat nousseet viime vuosina merkittävästi. Monet kunnat (ja kaupungit) ovat paikanneet huojuvaa talouttaan nostamalla kiinteistöveroja. Kiinteistöveron maksaa asunnon omistaja. Omistajan taskulla käydään ja usein mielessä on kysymys, mistä tässä maksetaan. Tyhjästäkö? Toivottavasti kunnat ja kaupungit eivät enää lisää käy kukkarolla, sillä kunnat joutunevat kilpailemaan tulevaisuudessa asukkaista entistä kovemmin.

Talon rakentamisen ja remontoinnin kustannukset ovat nousseet huimasti ja rakennuspuun hinta hirvittää tavallista suomalaista kuluttajaa. Reilu kymmenen vuotta sitten ulkovuorauslaudat saatiin 2000 eurolla, kun nyt saa pulittaa ainakin 6000 euroa, ja se ei taida välttämättä riittää. Vaikka tontin saisi halvalla, niin saako talosta myydessä sen, mitä se on tullut rakennettaessa maksamaan? Tuskin. Se aika, kun talonrakentaja teki talollaan voittoa, on nyt mennyttä aikaa.

Omistaminen maksaa, minkä kiinteistön ostaja huomaa maksaessaan varainsiirtoveron, hankkiessaan kiinteistöön energiatodistusta, lämmitystä, valaistusta, vettä, jäte- ja jätevesihuoltoa tai muuta asumiseen tarvittavaa ja maksaessaan näistä palveluista ja tavaroista vähintäänkin arvonlisäveron. Suora sähkölämmitys ja monikertaistunut sähkönhinta ovat ajaneet monet perheet ahtaalle. Tulisijoja on otettu monissa taloissa uudelleen käyttöön ja muurarit ovat rakentaneet hiki hatussa uusia takkoja. Kun rahat menivät lämmitykseen ja kohonneisiin asumismenoihin, sitä ei oikein riittänyt mihinkään muuhun. Monet yrityksen kärsivät nyt sen seurauksista, kun ihmisten ostovoimaa syötiin kuluneen talven aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meidän suomalaisten on rakennettava tämä maa energiaomavaraiseksi. On pystyttävä takaamaan se, että sähkön hinta pysyy vakaana. Sähköverkot on ostettava suomalaiseen omistukseen, jotta sähkön siirtohinnat pysyvät järkevällä tasolla. Sähkön runsaalla tuotolla takaamme sen, että sähkön hinta pysyy maltillisena. Meistä tulee silloin sähköntuojan sijaan sähkönviejä. Runsas sähkön tuotanto voi myös auttaa meitä Suomen vihreässä siirtymässä.

Suomen on aika ottaa askeleita eteenpäin. On katsottava ikävään kokemukseen, jonka koimme viime talvena. Siitä me saamme viisauden matkaoppaaksi pitäessämme huolta tästä hyvinvointiyhteiskunnasta. Tulevaisuudessa voimme satsata vetytalouteen ja harkita vakavasti pienydinvoimaloiden rakentamista.

Kirjoittaja on kansanedustajaehdokas (liik.) Kauhavalta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä