Millainen on paras sähkön kilpailutus?

Paras sähkön kilpailutus vertaa kaikki sähköyhtiöt etsien tarjouksia useista eri lähteistä. Kilpailutuksen tuloksena löydetyt sähkötarjousten hinnat ja ominaisuudet on esitetty vertailukelpoisesti sähkösopimusten hintavertailussa. Lue tästä artikkelista, miten eri sähkön hintavertailut eroavat toisistaan ja millainen on paras sähkön kilpailutus:

  1. Vertaa useita sähkön hintavertailusivustoja
  2. Vertaa sähkösopimusten todellisia vuosikustannuksia
  3. Tarkista sähkösopimusten hintojen vertailukelpoisuus
  4. Tarkista miten voit olla yhteydessä asiakaspalveluun ja kuka sähköyhtiön omistaa
  5. Valitse sinulle paras sähkösopimuksen tyyppi ja sähkön alkuperä

Vertaa useita sähkön hintavertailusivustoja

Lähes kaikki sähkön hintavertailut Suomessa esittävät ensisijaisesti vain tarjouksia, joista ne saavat kaupallista hyötyä. Tällöin kaikki sähköyhtiöt ja sähkötarjoukset eivät ole mukana sähkön kilpailutuksessa. Tähän tekevät poikkeuksen Vertaa-kilpailuttajat.fi ja Energiaviraston sähkönhinta.fi. Vertaa-kilpailuttajat.fi sähkön kilpailutuksen ensisijainen tavoite on näyttää halvin hinta kuluttajalle kaikkien sähköyhtiöiden ja sähkötarjouksien perusteella. Kannattaa huomioida, että Energiaviraston sähkönhinta.fi sivustolla ei aina ole saatavilla kaikki parhaat tarjoukset, sillä sähköyhtiöillä voi olla erillisiä sopimuksia valittujen kilpailutus-sivustojen kanssa mainonnan kattavuuden takaamiseksi. Tästä samasta syystä monilla kaupallisilla sähkön kilpailutus -sivustoilla on myös rajallinen määrä sähköyhtiöitä tarjolla. Tämän takia kuluttajalle paras valinta on verrata vähintään Suomen 6 suurinta sähkön hintavertailusivua mukaan lukien Energiaviraston sähkönhinta.fi. Tämä onnistuu käyttämällä Suomen kattavinta sähkön kilpailutus palvelua Vertaa-kilpailuttajat.fi.

Vertaa sähkösopimusten todellisia vuosikustannuksia

Monissa sähkön kilpailutus -palveluissa on ilmoitettu vertailuhinta per kuukausi. Vertaa-kilpailuttajat.fi ja Energiaviraston sähkönhinta.fi ilmoittavat vertailuhinnan aina vuodeksi, sillä useimmat kuluttajat eivät kilpailuta sähkösopimusta muutaman kuukauden välein. Tällöin vuosi on sopiva aikaväli tarkastella sähkösopimusten vertailuhintaa. Parhaissa sähkön kilpailutus -palveluissa sähkösopimukset on järjestetty halvimman vuosikustannuksen mukaan järjestykseen automaattisesti, jotta kuluttajan on helppo valita paras sähkösopimus. Useimmat hintavertailusivustot esittävät vakiona sähkösopimukset siinä järjestyksessä, mikä tuottaa heille suurinta taloudellista hyötyä. Tällöin kuluttajan pitää itse valita sähkösopimusten vertailujärjestykseksi hinta hakuehdoista.

Hyvässä sähkön kilpailutus palvelussa voi valita myös vuosikulutuksen. Näin sähkösopimusten vertailuhinnasta näkee heti kannattaako sähkösopimuksen valinnassa painottaa halpaa energian hintaa senttiä per kWh vai edullista perusmaksua euroa per kuukausi. Parhaan tuloksen vuosikulutuksen valinnassa saavutat tarkistamalla sähkönkulutuksesi sähkölaskustasi. Voit arvioida vuosikulutusta myös netistä löytyvillä sähkönkulutuslaskureilla.

Tarkista sähkösopimusten hintojen vertailukelpoisuus

Usein ei ole selvää, miten alennukset sähkösopimuksen perusmaksuista on ilmoitettu osana sähkön kilpailutuksen vertailuhintaa. Vertaa-kilpailuttajat.fi ilmoittaa vertailuhinnat aina vuodeksi huomioiden alennukset perusmaksuista. Mikäli sopimuskausi on pidempi kuin vuosi, on alennukset perusmaksuista jaettu tasan määräaikaisen sähkösopimuksen kestolle. Näin kuluttaja voi verrata aina todellisia vuosikustannuksia. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto korostaa että hyvä sähkön hintavertailu ja sähkön kilpailutus vertaa sähkösopimusten todellisia vuosikustannuksia.

Vertaa keskimääräisiä vuosikustannuksia koko sähkösopimuksen kestolle huomioiden alennukset perusmaksuista. Kuvan lähde: Vertaa-kilpailuttajat.fi sähkön kilpailutus.

Tarkista miten voit olla yhteydessä asiakaspalveluun ja kuka sähköyhtiön omistaa

Suomessa on ollut sähköyhtiöitä, joiden asiakaspalveluun voi ottaa yhteyttä vain sähköpostitse. Kannattaa tarkistaa, että sähköyhtiöön voi olla yhteydessä puhelimitse tai jopa chatin välityksellä. Vertaa-kilpailuttajat.fi näyttää suoraan sähkön kilpailutuksessa voiko sähköyhtiön asiakaspalveluun olla yhteydessä puhelimitse tai chatin välityksellä. Lisäksi kannattaa tarkistaa kuka sähköyhtiön omistaa, sillä vakaa ja luotettava omistaja pienentää riskiä väärästä laskutuksesta ja helpottaa asioiden juridista hoitamista ongelmatilanteissa. Vertaa-kilpailuttajat.fi kertoo suoraan myös sähköyhtiöiden omistustaustan osana jokaista sähkötarjousta. Tätä ominaisuutta ei tarjoa mikään muu sähkön kilpailutus Suomessa.

Valitse sinulle paras sähkösopimuksen tyyppi ja sähkön alkuperä

Kun vertaat sähkösopimuksia, kannattaa sähkön kilpailutus -palveluissa rajata haku sinulle sopivaan sähkösopimuksen tyyppiin hintavertailun helpottamiseksi. Esimerkiksi seuraavia sähkösopimuksia kannattaa verrata erikseen: täysin kiinteä määräaikainen sähkösopimus, 12kk määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella, 24kk määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella, pörssisähkö ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Erityisesti pörssissähkö on kasvattanut suosiotaan, ja sähkön hintaa seuraava kuluttaja säästää rahaa lähes varmasti. Sähkösopimuksen valinnassa auttaa uusi ja kattava opas, josta voit lukea millainen sähkösopimus kannattaa valita kerrostaloon, rivitaloon tai omakotitaloon huomioiden sinun kulutusprofiilisi.

Huomioi myös sähkön alkuperä. Mikäli haluat vaikuttaa ympäristöön, kannattaa valita uusiutuva tai CO2-vapaa sähkösopimus sähkön kilpailutuksessa. Lisäksi pörssisähkön valinta ja oman sähkönkulutuksen ajoittaminen on ympäristöteko: kun pörssisähkö on halpaa, on pörssisähkö tuotettu Suomessa yleensä suurimmaksi osaksi tuulivoimalla.