Kotimaa

Ministeri Tavio ja koko hallitus saivat eduskunnan luottamuksen luottamuslauseäänestyksissä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio tiedotustilaisuudessa Helsingissä 11. heinäkuuta 2024. Ministeri Tavio sai eduskunnan luottamuksen äänin 99–74. Kuva: Mikko Stig

SDP esitti Taviolle ja hallitukselle epäluottamusta täysistuntokeskustelussa tiistaina.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus saivat eduskunnan luottamuksen keskiviikkona järjestetyissä luottamuslauseäänestyksissä.

Ministeri Tavio sai eduskunnan luottamuksen äänin 99–74. Koko hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 98–76.

Ensimmäisestä äänestyksestä oli poissa 26 edustajaa ja toisesta äänestyksestä 25 edustajaa. Yksikään edustaja ei äänestänyt äänestyksissä tyhjää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SDP esitti Taviolle ja hallitukselle epäluottamusta täysistuntokeskustelussa tiistaina. Elisa Gebhardin (sd.) ja Kimmo Kiljusen (sd.) esityksiä kannatettiin vasemmistoliitosta ja vihreistä.

SDP:n epäluottamuslause-esitysten taustalla oli Tavion päätös siitä, että Suomi jää Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle ja se, että hallitus ei viime viikolla muuttanut päätöstä. SDP:n mukaan Tavion päätös oli Suomen ulkopoliittisen linjan vastainen.

Keskustan Aittakumpu omalla linjallaan

Kaikki äänestyksiin osallistuneet hallituspuolueiden edustajat äänestivät Tavion ja hallituksen luottamuksen puolesta.

Oppositioryhmien edustajista keskustan Pekka Aittakumpu ja oman eduskuntaryhmänsä muodostava Timo Vornanen äänestivät Tavion luottamuksen puolesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koko hallituksen luottamuksesta äänestettäessä myös Aittakumpu äänesti hallituksen luottamusta vastaan. Vornanen puolestaan äänesti myös koko hallituksen luottamuksen puolesta.

Aittakumpu kertoo STT:lle äänestäneensä Tavion luottamuksen puolesta, koska katsoi ministerin toimineen tasa-arvoliittouma-asiassa oikein.

– Näen, että vasemmisto esitti epäluottamusta, koska ministeri ei halunnut viedä vihervasemmistolaista pride-ideologiaa Ukrainaan. Miten olisin voinut äänestää epäluottamusta hänelle sellaisen asian takia? Aittakumpu viestitti STT:lle.

Aittakummun mukaan ei kuitenkaan ollut epäjohdonmukaista, että hän samalla äänesti koko hallituksen luottamusta vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Petteri Orpo ja hallitus on kokonaisuutena epäonnistunut ulkopolitiikan johtamisessa. Liian paljon eriäviä näkemyksiä ja ulostuloja hallituksen sisältä, Aittakumpu viestitti.

"Asiasta keskustellaan ryhmässä"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Antti Kurviselle Aittakummun äänestyskäyttäytyminen tuli yllätyksenä, ja hän piti sitä "erikoisena ratkaisuna". Tiistaina Kurvinen kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että keskusta äänestää luottamuslauseäänestyksessä epäluottamusta ministeri Taviolle ja hallitukselle.

Kurvinen ei kommentoinut sitä, onko Aittakummulle tulossa jonkinlaisia seuraamuksia äänestyskäyttäytymisestään.

– Asiasta varmaan keskustellaan sisäisesti ryhmässä. Muuta kommentoitavaa minulla ei julkisesti ole, Kurvinen viestitti STT:lle.

HS: Biaudet istuntosalissa, mutta ei äänestänyt

Helsingin Sanomien mukaan hallituspuolue RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet ei keskiviikkona äänestänyt Tavion eikä hallituksen luottamuksen puolesta, vaikka istui istuntosalissa paikallaan. Biaudet ei painanut äänestysnappia lainkaan ja kirjautui näin ollen poissaolleeksi äänestyksistä.

– Olin paikalla ja jätin äänestämättä, koska en voinut tukea ministeriä, Biaudet viestitti Helsingin Sanomille.

– Mielestäni oli epäonnistunutta, että hallitus ei korjannut (Tavion) päätöstä ja Suomen ulkopolitiikan linjasta jäi merkillinen epäselvyys, hän perusteli ratkaisuaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä