Näin tuot valoa syksyn pimeneviin iltoihin – Lue valaistusasiaintuntijan vinkit

Oikeanlaisella valaistuksella voit helpottaa arkipuuhia ja tehdä pimenevistä illoista viihtyisämpiä. Rustan valaistusasiantuntija Julia Ljungh kertoo parhaat vinkkinsä.

Syksyn valaisimissa nähdään Rustan valaistusasiantuntija Julia Ljunghin mukaan muun muassa kiiltäviä pintoja ja metallia.

Hyvää valaistusta tarvitaan kaikissa kodin huoneissa niin päivittäisiin askareisiin kuin myös viihtyisän tunnelman luomiseen. Mitä valaistusta valittaessa tulee ottaa huomioon?

”Hyvä yleissääntö on sijoittaa huoneeseen vähintään viisi valonlähdettä, ja suureen huoneeseen mieluummin useampia. Kaikki valaisimet ovat päällä samanaikaisesti vain harvoin, joten lisää rohkeasti valaisinten määrää. Muista, että kaikilla seinillä pitäisi olla jonkinlainen valopiste. Sijoittamalla valaisimia sekä korkealle että matalalle saat nopeasti riittävän valikoiman valaisimia. Kattovalaisimien, ikkunavalaisimien ja pöytävalaisimien yhdistäminen koristevalaistukseen, kuten valoketjuihin ja LED-valoihin, tarjoaa toimivan yhdistelmän”, kertoo Rustan valaistuksen tuotepäällikkö Julia Ljungh.

Biot-pöytävalaisin valaisee pehmeästi. Pellavavarjostimella varustetusta Mendoza-valaisinperheestä on tänä syksynä saatavilla myös lattiavalaisin.

Valitse valaistus tarpeen mukaan

Valaistusta valittaessa ensimmäinen askel on miettiä huoneen käyttötarkoitusta ja omia tarpeita.

”Mieti, pitäisikö valaistuksen olla käytännöllinen vai luoda ensisijaisesti tunnelmaa. Keittiössä tarvitaan hyvää työvalaistusta ruoanlaiton helpottamiseen, kun taas makuuhuoneessa haluat ehkä panostaa enemmän tunnelmavalaistukseen, hyvää lukuvalaistusta unohtamatta. Olohuoneessa tarvitaan useita valaisintyyppejä katon yleisvalaisimesta lukunojatuolin valaisimeen ja lempimaalauksesi tai vitriinin kohdevalaistukseen. Useiden valaisinten yhdistelmä on toimiva valinta kodin kaikissa huoneissa”, Ljungh toteaa.

Pehmeää tunnelmavaloa makuuhuoneeseen Mendoza-kattovalaisimella. Faro-pöytävalaisin sopii hyvin yöpöydälle, ja se on saatavana myös vihreänä ja sinisenä.

Syksyn valaisintrendit

Valaistuksesta on tulossa yhä tärkeämpi osa sisustusta, ja se on loistava tapa korostaa persoonallista tyyliä.

”Valaisimia ei välttämättä vaihdeta sesongin mukaan, mutta materiaaleissa ja malleissa on kuitenkin nähtävissä erilaisia trendejä. Japandi, sisustustyyli, jossa käytännöllinen skandinaavinen muotoilu yhdistyy japanilaiseen minimalismiin, inspiroi edelleen. Syksyn valaisimissa nähdään myös kiiltäviä pintoja ja metallia”, Ljungh kertoo.

Kierrätystrendi näkyy vahvana myös valaistuksessa, ja tänä syksynä sisustetaan vintage-valaisimilla. Rustan kätevän ladattavan LED-lampun avulla voit antaa vanhalle valaisimellesi uuden elämän. Kiinnitä lamppu kantaan, niin saat kannettavan valaisimen, joka valaisee ajastintoimintoa käytettäessä 24 tuntia yhdellä latauksella.

Johdottomat ja ladattavat valaisimet ovat yhä suositumpia. Ne ovat erinomainen vaihtoehto kirjahyllyyn tai tason päälle, kun lähistöllä ei ole pistorasiaa. Sama koskee paristokäyttöisiä lämpökynttilöitä ja kruunukynttilöitä.

”Nykyisillä aidon näköisillä LED-kynttilöillä on mahdollista luoda kotiin viihtyisää tunnelmaa samalla tavoilla kuin aidoilla kynttilöillä, mutta palovaarasta ei tarvitse huolehtia”, Ljungh summaa.

Lasista valmistettu johdoton Santorini ja tyylikäs Alta voidaan sijoittaa sekä sisä- että ulkotiloihin.
Lumen, Watt ja Kelvin – näin tulkitset valaistukseen liittyviä termejä

Kun olet löytänyt sopivan valaisimen, on valittava valonlähde. Watti kertoo lampun tehon. Mitä enemmän watteja on, sitä enemmän energiaa lamppu kuluttaa. Kelvin kertoo lampun värilämpötilan ja sen, onko lampussa kylmä vai lämmin valo. Lumen kertoo lampun valovirran, eli valon kirkkauden. Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että korkeampi lumenarvo tarkoittaa enemmän valoa.

Työvalaistus

Kun työvalaistus on sopiva, keskittyminen on helpompaa luettaessa, työskenneltäessä tai laitettaessa ruokaa. Työvalaistus valaisee rajoitetun alueen keskitetyllä ja kohdennetulla valolla, joka on kätevä esimerkiksi työpöydän tai keittiön tason ääressä. Lamput, joiden kirkkaus on suuri, 600–1000 lumenia, sopivat hyvin työvalaistukseen.

Yleisvalo

Yleisvalo on pehmeää valoa, joka antaa hyvän valon koko huoneeseen. Useimmiten yleisvalona käytetään kattovalaisinta. Kaikissa huoneissa pitäisi olla hyvä yleisvalaistus, jotta voit helposti sytyttää valon esimerkiksi siivotessasi. Lamput, joiden kirkkaus on 400–1000 lumenia, sopivat hyvin yleisvaloksi.

Tunnelmavalaistus

Tunnelmavalaistus tekee huoneesta viihtyisämmän. Sijoita tilaan useita pienempiä koristevalaisimia, jotka valaisevat hajanaisella ja epäsuoralla valolla. Panosta pieniin pöytävalaisimiin, ikkunavalaisimisiin tai LED-kynttilöihin. Lamput, joiden kirkkaus on 150–400 lumenia, valaisevat himmeästi ja sopivat täydellisesti tunnelmavalaistukseen.

Tänä syksynä Rustan valaistusosasto on täynnä edullisia uutuuksia kodin kaikkiin huoneisiin Kuva: Malin Cropper

Katso kaikki Rustan valaisimet