Kolumnit

Outi Airolan kolumni: Huono käytös on eri asia kuin suora puhe – näiden asioiden erottaminen tuntuu olevan vaikeaa myös kansanedustajille

Outi Airola on Keskipohjanmaa-lehden toimittaja.

Vaasan vaalipiirin äänikuningas Mauri Peltokangas hätkähdytti pitkänäperjantaina käytöksellään. Välikohtaus kaustislaisen baarin edessä tallentui videolle ja video iltapäivälehden sivuille katsottavaksi. Ei mitään perisuomalaisesta baarikähinästä poikkeavaa: perusmölyä, riitaa, uhoa. Sitä Suomi-kuvaa, jota ei juhlapuheissa haluta korostaa.

Perussuomalainen puolue on noussut kovaan kannatukseen erilaisuudellaan. Puolue ei harrasta kapulakieltä, vaan mainostaa puhuvansa suoraan ja selvästi, niin että kansa ymmärtää. Ymmärtääkö kansa paremmin, kun puhetta ryyditetään huudolla ja hulinalla, paskoilla ja perkeleillä?

On mahtavaa, että Arkadianmäelle nousee joka vaaleissa erilaisia ihmisiä, jotka oikeasti edustavat kansaa koko leveydeltään. Tässä asiassa perussuomalaisille pitää nostaa hattua: he ovat tehneet tavallisuudesta ja virheellisyydestäkin tärkeää ja arvokasta. Kun nyt kannatus on näin korkealla, olisiko syytä istua alas?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka laki antaa kansanedustajalle samat oikeudet normaaliin elämään kuin muillekin ihmisille, asia ei ole näin yksinkertainen. Jos kansanedustaja voi huutaa ja haukkua toista ihmistä yleisellä paikalla, tämä malli inspiroi myös kannattajia. Haluammeko oikeasti viedä Suomea tähän suuntaan?

Jokainen meistä käyttäytyy joskus huonosti. Yleensä silloin pistetään häntä koipien väliin ja ollaan vähän aikaa hiljaa. Malli, jossa omasta huonosta käytöksestä tehdään oikeaoppista ja ihailtavaa toimintaa, on outo. Jos tälle linjalle lähdetään, voimme saman tien unohtaa peruskouluun ja päiväkoteihinkin ujutetun opetusmallin siitä, että nimittelyn jälkeen pyydetään anteeksi. Sitten jatketaan taas puhtaalta pöydältä.

On kysytty sitäkin, miksi jollakulla on oikeus kuvata videolle yksityisiä välienselvittelyjä. Ikävä kyllä kansanedustaja ei nauti samanlaista yksityisyyden suojaa julkisella paikalla kuin tavallinen ihminen. Perusteena on se, että äänestäjillä on oikeus tietää vallankäyttäjistä muutakin kuin virallinen työnkuva. Kyseessä on työ, jota tehdään kokonaisvaltaisesti omalla persoonalla. Jos sota syttyy, meillä on oikeus tietää millaiset henkilöt päättävät maamme asioista ja millä logiikalla tai temperamentilla.

Politiikan tutkija kertoi, että kansanedustajan toimintatavalle antaa valtuutuksen kansa. Puolue harvemmin sekaantuu vapaa-ajan asioihin. Toisaalta sekin tiedetään, että eduskunnan herrahissiin harvoin nousevat huonosti käyttäytyvät kansanedustajat. Ministeriauton ovet aukeavat luotetuille tyypeille, joiden ennakoidaan kestävän painetta ja pysyvän housuissaan. Ehkä tämä totuus kannattaa pitää mielessä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä