Paikallisuutiset

Paperiliitto irtisanoi työehtosopimukset UPM:n kanssa

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ennakoi, että työehtosopimusneuvotteluista voi tulla vaikeat. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Paperiliitto on irtisanonut metsäyhtiö UPM:n kanssa solmimansa työehtosopimukset. Nelivuotisiksi tarkoitetut viisi sopimusta solmittiin vuonna 2022.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala perustelee irtisanomista sillä, ettei UPM suostunut neuvottelemaan nyt sopimuskauden puolivälissä vain rahakysymyksistä, vaan halusi neuvotella myös tekstikysymyksistä. Vanhalan mukaan UPM:n esiin nostamat kysymykset olivat liiton kannalta merkittäviä.

Irtisanotut sopimukset päättyvät reilun kuukauden kuluttua, ja edessä ovat normaalit työehtosopimusneuvottelut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt me alamme neuvotella koko paketista. Molemmat tuovat tekstejä pöytään. Kun ajatus oli sovittelijalla, että tässä vaiheessa puhutaan vain rahasta, Vanhala sanoi STT:lle.

Paperiliiton ja UPM:n edelliset työehtosopimusneuvottelut kestivät pitkään, ja sopu syntyi lopulta valtakunnansovittelijan avulla. Vanhala ennakoi, ettei helpolla päästä tälläkään kertaa.

– Kyllähän tämä iso urakka voi olla edessä. Toivottavasti tietysti järki voittaa, ja saataisiin helposti rakennettua. Mutta vanha historia on sen verran rasitteena, niin en nyt ihan hirveästi usko, että se ihan helposti syntyy.

Vanhala korostaa, että työehtosopimusneuvottelut eivät liity nyt käynnissä oleviin poliittisiin lakkoihin, vaan ovat niistä täysin erillinen asia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös UPM toteaa tiedotteessaan, etteivät käynnissä olevat poliittiset lakot liity työehtosopimusneuvotteluihin. UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo pitävänsä sopimusten irtisanomista valitettavana.

– Toivoimme, että palkankorotuksista ja tuottavuusparannuksista olisi voitu keskustella rakentavasti myös ilman sopimusten irtisanomista. Haluamme löytää kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja ilman tarpeettoman epävarmuuden luomista.

UPM toteaa liiketoimintojen toimintaympäristön muuttuneen merkittävästi sen jälkeen, kun sopimukset vuonna 2022 solmittiin. Siksi se pitää tärkeänä, että palkankorotukset määritellään suhteessa yhdessä sovittaviin tuottavuusparannuksiin.

– Kilpailukyky on keskeistä UPM:n liiketoimintojen tulevaisuuden kannalta ja sen jatkuva vahvistaminen on kaikkien yhteinen etu, Hollmén toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä