Kolumnit

Paula Erkkilän kolumni: Tirsat työajalla toimivat paremmin kuin pakkotahti lomalla

Kuolema kuittaa univelat, ei leikki leivässä pidä ja laiska töitään luettelee. Siinäpä näitä suomalaisen työelämän kansanviisauksia, jotka kertovat surkeaa tarinaansa siitä, miten kieroon kasvanutta tapamme suhtautua työhön on vuosikymmenten ajan ollut. Protestanttisen työetiikkamme hinta on kova, sillä viime vuonna yli satatuhatta työssäkäyvää joutui pitkälle sairauslomalle mielenterveysperusteisesti. Työssäjaksaminen ja työhyvinvointi ovat vakavia asioita.

Viimeisenä oljenkortenamme meillä on loma. Kun sinne saakka selviämme, niin saamme huokaista helpotuksesta. Olemme tottuneet paketoimaan maailman valmiiksi kaksi kertaa vuodessa: ennen joulua ja ennen kesälomaa.

Loma alkaa meistä lopuillakin vedellä nyt viimeisiään. Miten meni? Tuliko pahasti suoritettua? Lomalle voi helposti kasata liikaa odotuksia ja suunnitelmia: pitäisi ehtiä reissata, käydä mökillä, festareilla, veneillä, pelata golfia, mennä lasten kanssa puuhamaihin, pakastaa mansikoita, korjata terassi ja tavata anoppiakin. Tuliko myös syötyä ja juotua liikaa? Nukuttua paljon, mutta ei palauttavasti?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ja tämäkös meitä nyt ahdistaa. Kun akut pitäisi olla ladattuina ja mieli täynnä motivaatiota. Onko pakko, jos ei halua, kysytään viikonloppuna monella terassilla viimeisten päivänsäteiden kadotessa viinilasin taa. Vaikka loma meni miten meni, sitä on ihan turha tässä vaiheessa murehtia. Peli ei ole menetetty.

Rauhoita hetket kalenteroimalla ja sopikaa työkavereiden kanssa, että niistä ei jousteta kiireen takia.

Palauttavimmankin loman vaikutus haihtuu nopeasti. Monien tutkimusten mukaan olemme pitkän loman jälkeen hyvinvointimme normaalitasolla viimeistään parissa viikossa. Lomamorkkiksen ja arkeenpaluuahdistuksen keskellä tämä on lohdullinen muistutus siitä, että omasta hyvinvoinnistaan ja palautumisestaan on tärkeintä huolehtia arjessa.

Voimme itse edistää palautumistamme yllättävän paljon. Mitä jos tekisitkin syksyn parhaan päätöksen oman hyvinvointisi kannalta ja pyrkisit tietoisesti palautumaan töiden taas alkaessa?

Tee sopimus itsesi kanssa ja ota työkaverit siihen mukaan. Tehkää työpäiviin palautumishetkiä. Ne voivat olla vaikka lounas- tai kahvitaukoja työkaverin kanssa, palapelin kokoamista tai sudokun täyttämistä. Jos sinua on suotu hyvillä nukahtamislahjoilla, niin parin minuutin tirsat puhdistavat aivokaistaa ja antavat kummasti uutta puhtia. Rauhoita hetket kalenteroimalla ja sopikaa työkavereiden kanssa, että niistä ei jousteta kiireen tai muun muka tärkeämmän vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palautuneena työ antaa onnistumisen kokemuksia läpi koko päivän ja vahvistaa voimavarojamme myös töiden jälkeen. Hyvä palautuminen näkyy työssä jaksamisena, työssä onnistumisena ja työn imuna. Se tekee meistä myös parempia kollegoja ja esihenkilöitä. Palauttavaa töiden alkua meille kaikille!

Kirjoittaja on Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja. Keskipohjanmaan kolumneissa hän tutkailee elinkeinoelämän ilmiöitä, työelämän trendejä ja kuumia puheenaiheita kokkolalaisella laajemman horisontin twistillä.

Halutako jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Paula Erkkilä,toimitusjohtajaPohjanmaan kauppakamariNäkökulmaKamarin ikkunasta

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä