Radiojuontaja ja laulaja Marko Maunuksela palasi Suuren seikkailun maisemiin – ”Sydän jäi tänne”

Suuri seikkailu -kilpailun voittaja Marko Maunuksela vieraili kesäkuussa Muoniossa Harriniva Hotels & Safariksen vieraana. Hänen mielestään Tunturi-Lapin vetovoima piilee alueen upeassa luonnossa, joka tarjoilee monipuolisia kokemuksia.

Viikon mittaisella lomamatkallaan Maunuksela kiersi uudelleen Suuri seikkailu -ohjelmasta tutut kohteet sekä ideoi ja toteutti kaikille avoimen seikkailun, jossa etsitään kadonnutta kompassia.

Keväällä ruudussa pyörinyt Suuri seikkailu -kisa kuvattiin viime syksynä Länsi-Lapissa Muoniossa ja suurelta osin Pallastunturin ympäristössä. Kisan voittaja, radiojuontaja ja laulaja Marko Maunuksela kertoo kisarupeamansa aikana ihastuneensa Tunturi-Lapin huikeisiin maisemiin.

– Olemme vaimoni kanssa jonkin verran reissanneet kesäisin pohjoisessa moottoripyörän ja teltan kanssa, mutta olemme aina ennen ajaneet Muonion ohi. Kun viime syksynä tuli sitten neljä viikkoa seikkailtua täällä, niin kyllähän siinä kävi niin, että sydän jäi tänne, Maunuksela naurahtaa.

Tunturi-Lapissa häntä viehättää erityisesti se, kuinka vaihtelevaa maastoa alueelta löytyy: karuja tunturipaljakoita, soisia korpimaita, vuolaita koskia ja melkeinpä kaikkea siltä väliltä.

Kesäkuussa hän palasi takaisin Suuren seikkailun maisemiin ja vietti viikon muoniolaisen perheyrityksen, Harriniva Hotels & Safariksen vieraana. Viikon kestäneen Lapin-reissunsa aikana Maunuksela kävi kiertämässä uudelleen ohjelman aikana tutuiksi tulleet leiripaikat ja kisareitit. Ilman sekuntikelloa ja ajanottoa reissusta sukeutuikin ikimuistoinen lomamatka Tunturi-Lapin sydämeen.

Epäonnea kompassien kanssa

Suuri seikkailu -ohjelmaa seuranneet muistavat, kuinka viimeisessä joukkuekisassa Lommoltunturin huipulle noustessa koettiin ylimääräistä jännitystä, kun Marko Maunuksela hukkasi tiukan taiston tiimellyksessä joukkueensa kompassin. Mitä ohjelmassa ei sen sijaan näytetty oli se, että häneltä putosi kompassi myös finaalitaistossa.

– Jotenkin onnistuin pudottamaan sen Palkaskeron jyrkimmässä kohdassa ottaessani vaellussauvat esiin, vaikka olin sitonut kompassin ranteeseen kiinni, ettei se varmasti putoa, hän muistelee.

Sillä kertaa kävi kuitenkin onni onnettomuudessa. Hän oli nimittäin vain hetkeä aikaisemmin ohittanut kaksi paikalle sattumalta osunutta retkeilijää, jotka löysivät kompassin ja palauttivat sen Maunukselalle, joka taisteli itsensä lopulta ensimmäisenä Pallaskeron huipulle ja koko kilpailun voittoon.

Kadonneen kompassin seikkailu

Kisan aikana koettu epäonni kompassien kanssa, sitä seurannut leikkimielinen naljailu sekä paluu tuttuihin maisemiin saivat hänet ideoimaan seikkailun, jossa etsittäisiin kadonnutta kompassia samassa maastossa, missä alkuperäinenkin kompassi katosi.

Kesäkuisen lomareissunsa aikana Maunuksela päättikin toteuttaa ideansa ja piilotti QR-koodilla varustetun kompassin Lommoltunturin huipulle vievän reitin varrelle. Kompassin mukana on toimintaohjeet, joita seuraamalla löytäjä saa lunastettua yllätyspalkinnon.

– Kompassia voivat etsiä vapaasti kaikki alueella liikkuvat, mutta kovin kauaksi polulta ei tarvitse mennä, jotta sen löytää, Maunuksela vinkkaa.

Suuressa seikkailussa koettu epäonni kompassien kanssa sai Marko Maunukselan ideoimaan seikkailun, jossa etsitään kadonnutta kompassia samassa maastossa, missä alkuperäinenkin kompassi katosi. Kadonneen kompassin seikkailun hän toteutti yhteistyössä Harriniva Hotels & Safariksen kanssa.

Kadonneen kompassin seikkailun hän toteutti yhteistyössä Harriniva Hotels & Safariksen kanssa. Perheyrityksen myyntipäällikkö Oona Kuru paljastaa, että Harrinivan majoituskohteissa yöpyvät saavat seikkailuun pienen lisäedun.

– Jos he haluavat käydä katselemassa Suuressa seikkailussa nähtyjä paikkoja, annamme heille mukaan seikkailukartan, mihin olemme merkanneet suositut reitit sekä muutaman vihjeen, mistä kompassia voi käydä etsimässä, Kuru lupaa.

Hänen mukaansa kompassi voi kadota maastoon useammankin kerran, kunhan jokainen sen löytänyt seuraa toimintaohjeita ja palauttaa kompassin määräpaikkaan.

Seikkailijoiden jalanjäljissä

Seikkailukartasta löytyvien vihjeiden avulla kaikki halukkaat voivat kompassin etsimisen lisäksi käydä tutustumassa kilpailusta tuttuihin suorituspaikkoihin. Niistä useimmat sijaitsevat lähellä Jeris Lakeside Resortia, joka on yksi Harrinivan erämaahotelleista.

– Osa paikoista on sellaisia, joihin pääsee tutustumaan omatoimisesti ja melko vaivattomasti, mutta osa on hieman haasteellisemmin saavutettavissa paikoissa, jolloin seikkailukartta voi tulla tarpeeseen, Oona Kuru kertoo.

Myös Marko Maunuksela rohkaisee lämpimästi kaikkia Pallastunturin suunnalla liikkuvia ottamaan osaa kadonneen kompassin etsintään, sillä jo pelkästään maisemat palkitsevat ruhtinaallisesti.

– Mielestäni reitti pitäisi nostaa ihan ykköseksi Pallaksen reiteistä, koska Lommoltunturi on todella kaunis, hieman mystinen ja jopa maaginen paikka ja ilmeisesti paikallisillekin vähän tuntemattomampi, hän sanoo.

Koskiseikkailua ja saunomista

Aktiivinen seikkailuloma sai jatkoa, kun Maunuksela pääsi uudelleen kumiveneen kyytiin ja laskettelemaan pitkin Euroopan pisintä vapaana virtaavaa jokea. Koskenlaskureitin varrelle osuvat Muoniojoen neljä isoa koskea takasivat, ettei kukaan mukana olleista ollut rantautuessa enää kuivana.

Maunukselan mukaan koskien kuohut olivat vielä isommat kuin syksyllä, jolloin vesi oli matalammalla.

– Sehän oli sellaista raivopäistä melomista siinä kisassa, mutta nyt kun mentiin ihan rauhassa, niin se meni paljon paremmin kuin sellaisella vouhkaamisella. Siitä jäi kyllä hienot fiilikset, hän toteaa.

Aktiivisen ulkoilun lisäksi kesälomareissu sisälsi myös rauhallisempaa paikallaan oloa ja rentoutumista. Jeris Lakeside Resort ja sen yhteydessä toimiva Arctic Sauna World tarjosivat Maunukselan mukaan mahtavia ja mieleenpainuvia elämyksiä.

– Vietimme koko viikonlopun Jeriksen suunnalla, yövyimme hotellissa ja kävimme Arctic Sauna Worldissa kahtena iltana peräkkäin ja sehän oli vallan lumoava paikka. Panoraamasaunan järvinäkymä on aivan mahtava ja sitten yhtäkkiä olet pimeässä savusaunassa. Tunnelmat vaihtuivat todella nopeasti, hän kuvailee.

Saunakokemuksen kruunasi pulahdus raikkaaseen järviveteen, sillä Arctic Sauna World sijaitsee aivan Jerisjärven rannassa.

Salainen helmi

Marko Maunuksela uskoo, että Muonion ja koko Tunturi-Lapin vetovoima piilee nimenomaan alueen upeassa luonnossa, joka tarjoilee monipuolisia kokemuksia, halusi sitten liikkua jalan, pyörällä tai vesillä.

– Kyllähän se luonto täällä on se ”the-juttu”, hän sanoo.

Harriniva Hotels & Safariksen monipuolinen majoitus- ja ohjelmapalvelutarjonta tulivat hänelle täytenä yllätyksenä.

– Se kyllä yllätti, että täältä hieman piilosta upealta paikalta joenrannasta löytyy hotelli, ravintolapalvelut, ihan maagisen hyvät ruoat, saunat ja porealtaat sekä paljon muuta ja siihen vielä lisäksi Jeriksen palvelut.

Alustavissa suunnitelmissa on palata takaisin syksyllä ruskan aikaan tai mahdollisesti talvella, jolloin pääsee kokeilemaan talviaktiviteetteja.

Joka tapauksessa, Muoniolla on jatkossa oma paikkansa Marko Maunukselan sydämessä.

– Minusta on oikeasti ihan mahtavaa, kuinka paljon täällä on kokemista ja tekemistä, hän toteaa.

Harriniva Hotels & Safaris

Kolme erämaahotellia luontoelämyksineen

Vuonna 1973 perustettu vastuullinen perheomisteinen matkailuyritys Tunturi-Lapin Muoniossa

Harriniva Adventure Resort

Harrinivantie 35, FI-99300 Muonio

Jeris Lakeside Resort

Jerisjärventie 91, FI-99300 Muonio

Arctic Sauna World

Jerisjärventie 91, FI-99300 Muonio

Torassieppi Eco Reindeer Resort.

Torassiepintie 212, FI-99300 Muonio

Myyntipalvelu

sales@harriniva.fi

+358 400 155 110