Paikallisuutiset

Sähköpyörät tuovat lisävirtaa polkupyöräkorjaamoille

Korjaamojen täytyy myös investoida uuteen teknologiaan. Kehityskulku on sama kuin autokorjaamoilla.

Alex Cortez huoltaa sähköpyörää Pyörävarikko pyöräkorjaamolla Vantaalla. Kuva: Markku Ulander

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kevät on pyöräkorjaamojen kulta-aikaa, sillä entistä harvemmalla pyöränomistajalla on huoltamiseen aikaa, osaamista ja sopivaa paikkaa.

Oman lisänsä korjaamoiden kevätkiireeseen tuovat sähköpyörät, joiden myynti on ollut viime vuodet kovassa nosteessa. Pyöräkannan kasvu näkyy selvästi myös korjaamoiden varauskalentereissa. STT:n tekemän soittokierroksen mukaan sähköpyörien osuus on monessa pyöräkorjaamossa jo 40–50 prosentin luokkaa.

Aiempaa täydemmän työkalenterin lisäksi sähköpyöristä on korjaamoyrittäjille muutakin etua. Huollot painottuvat perinteisen mekaanisen korjaamisen lisäksi diagnostiikkaan ja ovat myös hinnoittelultaan tuottoisampia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Espoossa, Vantaalla, Joensuussa, Jyväskylässä, Imatralla ja Kuopiossa toimivan Pyörävarikko-ketjun operatiivisen johtajan Eerik Töllin mukaan polkupyörähuolto on selkeä kasvuala, jonka moottorina on pyöräilyn ja etenkin sähköpyörien suosion kasvu.

Lisäksi ajopelit ovat entistä kalliimpia, jolloin niistä halutaan pitää myös parempaa huolta.

– Sähköpyörien osuus on huollon kappalemäärissä jo noin puolet, pyörämyynnissä suunnilleen kolmannes. Yksittäisen toimipisteen liikevaihdosta huollon siivu on varaosineen noin 15–20 prosenttia, Tölli kertoo.

Pyörävarikko-ketjun takana oleva Cycle Group teki viime vuonna 19,7 miljoonan euron liikevaihdon. Tulosta kertyi lähes 1,5 miljoonaa. Tänä keväänä yhtiö laajentaa Turkuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Töllin mukaan huolto oli takavuosina lähinnä jälkimarkkinointia ja kunnossapitoa. Tänä päivänä se on olennainen osa palvelupalettia. Edessä on myös autokorjaamoista tuttu kehityssuunta, jossa toimiala ketjuuntuu ja keskittyy. Samalla osa pienistä pajoista kuihtuu pois.

– Jos aikoo pärjätä ja kasvaa, on investoitava uuteen tekniikkaan ja osaamiseen.

Tarkistusta tietokoneella. Työnkuva on muuttunut mekaanisesta korjaamisesta vikojen etsintään ja diagnostiikkaan Kuva: Markku Ulander

Pääkaupunkiseudulla liikkuvaa pyörähuoltoa pyörittävän Yeplyn toimitusjohtaja ja perustajaosakas Antti Känsälä on pitkälti samoilla linjoilla.

Sähköpyörien osuus huolloissa on noussut nopeasti yli kolmannekseen. Myös tulevaisuudennäkymät ovat yhteneväiset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monessa pyöräkorjaamossa yrittäjä on tehnyt harrastuksestaan ammatin. Jatkossa edessä on joko investoiminen tai kuihtuminen, Känsälä toteaa.

Huoltomarkkinan kasvua ruokkii myös kuluttajien yleinen asennemuutos. Perinteisen tee se itse -filosofian sijaan korjaamopalvelusta ja vapaa-ajasta ollaan nyt valmiita maksamaan.

– Varsinkin sähköpyörä on kallis hankinta, ja sen halutaan olevan koko ajan ajokunnossa.

Yeply toimii Suomen lisäksi Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa. Konserni teki viime vuonna noin kolmen miljoonan euron liikevaihdon, ja Känsälän mukaan myös tulos kiipesi plussalle.

Sähköpyörien osuus on monessa pyöräkorjaamossa jo 40–50 prosentin luokkaa. Kuva: Markku Ulander

Sähköpyörät ovat tuoneet piristystä myös hämeenlinnalaiselle Parolan Pyörähuollolle. Saman katon alta löytyy perinteinen pyöräliike.

– Huoltomarkkina kasvaa myynnin mukana, ja reilu puolet huolloista alkaa olla sähköpyöriä. Samalla myös työnkuva on muuttunut mekaanisesta korjaamisesta vikojen etsintään ja diagnostiikkaan, yrittäjä Antti Munnukka kertoo.

Perinteisen ”luomupyörän” perushuolto maksaa hämeenlinnalaisliikkeessä 200–250 euroa, sähköpyörä satasen enemmän.

– Toki leipänsä voisi tienata huoltamalla vain perinteisiä pyöriä. Tämä on kuitenkin palveluammatti, jossa on huomioitava myös meiltä ajopelin ostava asiakaskunta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä