Paikallisuutiset
SAK:n tutkimus: Työntekijöiden työelämän laatu on heikentynyt nopeasti
SAK:n tutkimusasiantuntija kuvaa tuloksia varsin samansuuntaisiksi kuin Työterveyslaitoksen tutkimuksessa.
Työntekijöiden työelämän laatu on heikentynyt Suomessa nopeasti, arvioidaan SAK:n tekemän tuoreen tutkimuksen tuloksissa. Keskusjärjestö on seurannut samoilla mittareilla työelämää nyt vuosikymmenen, eikä työelämän laatu ei ole SAK:n mukaan koskaan aiemmin notkahtanut samalla lailla.
SAK:n tutkimusasiantuntija Ari-Matti Näätänen muistutti STT:lle, että Työterveyslaitos sai juuri omassa tutkimuksessaan hyvin samansuuntaisia tuloksia kuin SAK.
– Työterveyslaitoksen aineisto koski kaikkia palkansaajia, meillä tutkittiin duunaripuolta. Mutta tulokset ovat molemmilla jopa hämmästyttävän samansuuntaisia.
SAK:n selvityksen päähavainto on, että kymmenestä työelämän osa-alueesta yhdeksän oli nyt muuttunut heikompaan suuntaan. Voimakkaimmin on heikentynyt kaksi asiaa: palkalla toimeentulo ja kokemus työsuhteen varmuudesta.
Työntekijän kannalta parempaan suuntaan oli muuttunut vain työtahti. Entistä harvempi arvioi, että omaa työtä leimaa jatkuva kiire.
– Kuitenkin myös tuo voi kertoa siitä, että nyt on vähemmän tilauksia, vähemmän työtä. Taloudellinen aktiviteetti työpaikoilla on vähentynyt, Näätänen sanoi.
Mikä tai mitkä voisivat olla työelämän heikkenemisen syinä?
– Ostovoiman vuonna 2020 alkanut heikentyminen on varmasti yksi syy muutoksen taustalla. Vielä vuonna 2022 seuraavassa mittauksessamme työntekijöillä saattoi olla säästöjä, mutta tämän vuoden tuloksien perusteella säästöt ovat loppuneet. Vaikutus siis näkyy tavallaan viiveellä.
Näätäsen mukaan ostovoiman heikentyminen jatkui vuoden 2023 loppuun. Tuon jälkeen se on pysynyt jokseenkin ennallaan.
– Joidenkin ennusteiden mukaan ostovoima lähtisi nousuun vuonna 2025, mutta sanoisin, että nähtäväksi jää. Nyt menossa oleva palkkakierros on hyvin ratkaiseva ostovoimalle, tutkimusasiantuntija lisää.
SAK:n tutkimus perustuu Verianin puhelimitse keräämään aineistoon, jossa oli noin 1 200 vastaajaa SAK:n liittojen työssäkäyvistä jäsenistä. Aineisto kerättiin helmi- ja maaliskuussa 2024.