Paikallisuutiset

Soiten kriisi syvenee: Puheenjohtajiston lisäksi on mahdollista erottaa koko aluehallitus

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten talous- ja johtajuuskriisissä ratkaisun avaimet ovat aluehallituksen ja viime kädessä aluevaltuuston käsissä.

Kriisin viime käänne on se, että aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.) ei enää nauti keskustan aluevaltuustoryhmän luottamusta.

Torstaina antamassaan tiedotteessa keskustaryhmä kertoi etenevänsä seuraavaksi aluevaltuuston 18. maaliskuuta järjestettävää kokousta kohti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sari Innasen asemasta puheenjohtajana voi päättää vain aluevaltuusto. Mahdollinen erottamispäätös koskisi kuitenkin puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.

Silloin puheenjohtaja Sari Innasen lisäksi varapuheenjohtaja Arto Alpian ja 2. varapuheenjohtajan Kristiina Teerikankaan (sd.) asema tulee tarkasteluun.

Sekin on mahdollista, että aluevaltuusto päättää koko aluehallituksen erottamisesta.

Aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.) ja aluevaltuuston puheenjohtaja Asko Syrjälä (kesk.) Soiten mediainfossa 9. helmikuuta. Kuva: Timo Varila

Hyvinvointialuelain 39 pykälä vastaa kuntalain 34 pykälää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen mukaan ”Aluevaltuusto voi erottaa puheenjohtajansa ja varapuheenjohtajansa sekä valitsemiensa toimielinten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kesken toimikauden, jos joku heistä ei nauti aluevaltuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.”

Aloitteen esityksestä voi tehdä vähintään neljännesosa aluevaltuuston jäsenistä. Aluevaltuustossa on 59 jäsentä, joten neljännes tarkoittaa 15 valtuutettua.

Menettelytapa on sama, olipa kyseessä puheenjohtajiston tai koko aluehallituksen erottaminen..

Tämän lisäksi myös aluehallitus voi tehdä aluevaltuustolle erottamisesityksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun asia tulee vireille, aluevaltuusto voi asettaa tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee asiaa, kertoo Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n juristi Johanna Lindholm.

Lindholm kertoo menettelytavasta yleisellä tasolla, sillä Hyvil ei voi kommentoida jäsentensä asioita. Hyvil palvelee Kuntaliiton tapaan hyvinvointialueen päättäjiä eli luottamushenkilöitä, viranhaltijoita tai työntekijöitä.

Tilapäisen valiokunnan toiminta riippuu valtuuston päätöksestä. Valiokunta voi myös antaa lausunnon asiasta.

Soiten aluehallituksen seuraava kokous on maanantaina 4.3. klo 8. Aluevaltuusto puolestaan kokoontuu 18.3.

Soiten tilanne kriisiytyi, kun kävi ilmi, että viime vuoden alijäämä on odotettua suurempi eli noin 22 miljoonaa euroa. Tämän johdosta aluehallitus päätti 9.2. järjestää johdon kuulemistilaisuuden.

Kuulemiskutsun sai muun muassa hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi, joka tulkitsi kuulemiskutsun luottamuspulan ilmaisuna häntä kohtaan. Kuulemiskirjeessä todettiin, että työnantaja harkitsee varoituksen antamista tai virkasuhteen päättämistä viranhaltijalain nojalla varoitusta antamatta.

Korkiakoski-Västi jätti eroilmoituksensa maanantaina 19.2.

Tämän jälkeen aluevaltuuston keskustaryhmä kokoontui torstaina 22.2. kriisikokoukseen keskustelemaan taloustilanteesta ja hyvinvointialuejohtajan erosta. Kokouksessa äänestettiin myös luottamuksesta aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innasta kohtaan.

Keskustalla on aluevaltuustossa 23 paikkaa, ja paikalla olleista 21 valtuutetusta vain 6 äänesti Innasen luottamuksen puolesta. Äänestystulos oli siis 15-6.

Perjantaina 23.2. järjestettiin toimialajohtajien ja talousjohtajien kuulemiset. Samana päivänä Soite tiedotti, että kuulemiset eivät johda kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain mukaisiin toimenpiteisiin.

Lisää aiheesta

.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä