Paikallisuutiset
Soiten valtuustopuolueiden ryhmänjohtajat kertovat, millaisia ajatuksia hyvinvointialueen kulunut vuosi heissä herättää: ”Kyllä me tavallaan tiesimme sen”
Keskipohjanmaa esitti neljä kysymystä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustoryhmien puheenjohtajille Pasi Kanniaiselle (kesk.), Tomi Kivelälle (ps.), Pekka Kaupille (kok.), Hanna-Lea Ahlskogille (kd.), Pia Leinoselle (vas.), Mats Brandtille (r.), Kristiina Teerikankaalle (sd.) ja Laura Sahlgrenille (vihr.). Sahlgrenin puolesta vastasi vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Faisa Egge.
Soiten aluevaltuuston ryhmänjohtajille
1. Miltä Soiten tilanne mielestäsi näyttää tällä hetkellä, kun hyvinvointialueen johtajan tehtäviä hoitanut Katja Virtakin on nyt hakeutumassa muualle?
2. Mikä on näkemyksesi siitä, miksi punninta tai päätökset esimerkiksi hyvinvointialueen hallituksen luottamuksesta ovat venyneet näin pitkälle?
3. Millaisia ajatuksia herättää se, että aluevaltuuston luottamuksen mahdollisesti menettävä aluehallituksen puheenjohtaja on keskeisenä päättäjänä uuden hyvinvointialuejohtajan valinnassa?
4. Seuraava hyvinvointialueen valtuuston kokous on vasta 28.10. Onko ollut puhetta sen aikaistamisesta? Pitäisikö mielestäsi aikaistaa?
Pasi Kanniainen (kesk.):
1. Hänhän on – sen lisäksi, että on hakeutumassa muualle – hakenut myös hyvinvointialuejohtajan paikkaa meiltä. Yleisellä tasolla voisi sanoa, että ihmisillä on oikeus elämässään tavoitella henkilökohtaisia haaveita ja unelmia. Soiten kannalta on tietysti taas aina harmi menettää osaavia ja päteviä ihmisiä. Toivomme hyviä ja ammattitaitoisia hakijoita kaikkiin avoinna oleviin tehtäviin, niin nyt auki oleviin kuin tulevaisuudessakin auki tuleviin tehtäviin.
2. Sen jälkeen, kun tilapäinen valiokunta huhtikuussa asetettiin, meillä on ollut paljon tärkeitä, monimutkaisiakin asioita selvitettävänä. Ne ovat vaatineet perusteellista faktojen tarkastamista ja sellainen vie aina aikaa. Lisäksi etenkin kesällä joidenkin aikataulujen yhteensovittaminen oli lomien takia vähän haasteellista. Mutta nähdäkseni asia on kuitenkin edennyt määrätietoisesti ja huolellisesti kaiken aikaa eteenpäin.
3. Niin kauan, kun vastuut ja mandaatit ovat niin kuin ne tällä hetkellä ovat, niin näillä mennään. Jokainen hoitaa omaan mandaattiinsa kuuluvat tehtävät tietysti mahdollisimman hyvin. Vaikka tilapäinen valiokunta on päätynyt esittämään hallituksen puheenjohtajiston luottamuksen menettämistä, lopullisen päätöksen asiassa tekee hyvinvointialueen aluevaltuusto.
4. Ei ole ainakaan minulla tiedossa. Tilapäisen valiokunnan päätös menee 7. lokakuuta aluehallitukseen ja tietty aika mahdollisten lausuntojen antamiseen on hyvä jättää. Näkemykseni on, että ei yhdellä viikolla tässä asiassa ole nyt niin suurta merkitystä.
Kristiina Teerikangas (sd.):
1. Päätöksiähän ei ole vielä tehty. Katsotaan nyt, miten asiat hänen kohdallaan etenevät. Hän on hakenut Kainuuseen mutta toki myös Soiteen.
Ei voi tietää, koska meillä rekrytointiprosessi on niin kesken. Ensimmäinen hakukierros käytiin, ja kaikki tietävät, miten se meni. Nyt lähdetään uudestaan (hakuprosesiin).
Totta kai hyvinvointialuejohtaja olisi hyvä saada palkattua – varsinkin tässä tilanteessa, jossa hyvinvointialueet ympäri Suomen ovat. Kyllä johtaja tarvitaan, mutta emme me ilman johtajaa ole olleetkaan.
2. Kyllä me tavallaan tiesimme sen. Kun tilapäinen valiokunta perustetaan, se tietää pidempää prosessia. Käsittääkseni siellä on ollut vähän vaikeuksia saada juristi ja sihteeri.
En usko, että mikään asia maailmassa on enää helppoa. Olisin toivonut nopeampaa käsittelyä, mutta näille asioille ei voi mitään.
3. Hän on saanut oman ryhmänsä epäluottamuksen aikoinaan. Se lähti liikkeelle keskustan omasta ryhmästä. Valtuusto ei ole vielä tehnyt päätöstä asiasta.
Totta kai toivon, että asia selviäisi lokakuun aikana – puoleen tai toiseen. Aina ratkaisu on parempi kuin keskeneräiset asiat.
4. Ei ole, en ole kuullut mitään. Haluaisin, että päästäisiin eteenpäin asioissa, joten sanoisin, että jos on mahdollista, aikaistaisin sitä. Kun asian pitää mennä aluehallituksen kautta, en tiedä, onko se mahdollista.
Pia Leinonen (vas.):
1. Meillä on johtajahaku päällä, ja Katja on hakenut myös sitä virkaa. Sinänsä ymmärrän hänen ratkaisunsa (hakea auki olevia virkoja).
2. Tähän on hankala vastata, kun en ole mukana siinä ryhmässä. En osaa sanoa, mikä on johtanut siihen, että asiaa on käsitelty niin pitkään ja hartaasti.
3. Niin... tuli luottamusta tai ei, hän ei kuitenkaan ole yksin asiaa päättämässä. Asiaa valmistelee isompi työryhmä, jossa on mukana edustajia pienistäkin ryhmistä. Uuden johtajan valintaa valmistellaan parlamentaarisella mallilla.
Lopulta päätöksen tekee aluevaltuusto. Siellä hän on yhtenä valtuutettuna. Kysymys ei ole enää kuin yhdestä äänestä, jos asiasta äänestetään.
Eli vaikka tulisikin päätös, että luottamusta ei ole, en näe, että se vaarantaisi (valinta)prosessia.
4. Muistikuvani mukaan ei ole ollut. Hyvinvointialuejohtajan valinta on iso asia. Kun se viivästyi, mielestäni on järkevää, ettei pidetä ylimääräistä kokousta – senkin takia, että kokouksesta tulee kustannuksia. On hyvä, että tärkeät asiat saadaan siihen kokoukseen.
Mielestäni valtuuston kokousta ei tarvitse aikaistaa. Meillä kuitenkin on ollut valtuustoinfo, jossa asioita on käyty läpi. Valtuutetuilla on ollut mahdollisuus tiedonsaantiin.
Tomi Kivelä (ps.)
1. Olen ymmärtänyt, että Katja on hakemassa myös meille, ja se on hyvä asia, sillä hän on lähtenyt muutosjohtamaan hyvin rohkeasti. Siksi harmittaa, jos hän tulee valituksi Kainuuseen. Jos meille tulee uusi hyvinvointialuejohtaja ja Katjakin lähtee muualle, sitten meillä on edessä myös uusi johtajaylilääkärin haku ja valinta. Se tarkoittaa sitä, että kriittiset uudistukset viivästyvät, sillä uusiin tehtäviin perehtyminen vie aina aikaa.
2. Tilapäinen valiokunta ei ole löytänyt juridista perustetta aluehallituksen puheenjohtajiston epäluottamuksesta. Ymmärtäisin tilapäisen valiokunnan, jos aluehallitus ei olisi ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin ennakoitua suuremman alijäämän paljastuttua aluehallitukselle. Kaikki korjaavat toimenpiteet on hyväksytty aluehallituksessa yksimielisesti.
Olen itse aluehallituksen jäsen, eikä minua ole tämän asian tiimoilta kuultu lainkaan. Jos tilapäinen valiokunta olisi tehnyt työnsä perusteellisesti, minusta niin olisi silloin tapahtunut, että myös aluehallituksen jäseniä olisi silloin kuultu. Lisäksi kaksi aluehallituksen jäsentä ovat jäävejä toimimaan tilapäisessä valiokunnassa. Valiokunnan toiminnan olisi pitänyt olla puolueetonta ja objektiivista. Oma mielipiteeni on, että tämä kaikki on ollut vain keskustan kepulointia ja veronmaksajien verorahojen tuhlausta, lähes 40 000 euroa. Uudistuksia olisi pitänyt viedä eteenpäin, mutta nyt tämä on vain vienyt energiaa johtavilta virkamiehiltä, kun aluehallituksen puheenjohtajiston toiminta on ollut arvioitavana.
3. En ole tätä ehtinyt syvällisemmin miettiä, mutta siinä ei ole mielestäni mitään ongelmaa. On kaikkien etu, että paras mahdollinen hakija tulee valituksi.
4. Ei ole ollut puhetta, eikä ole mielestäni mitään perusteita aikaistaa. Ylimääräinen kokous lisää kustannuksia.
Hanna-Lea Ahlskog (kd.)
1. Pitäisin Katja Virran lähtöä suurena menetyksenä Soitelle. Toivon mieluummin, että hän jatkaisi Soiten palveluksessa. Soiten tilanne on joka tapauksessa vaikea, kun Marinin hallituksen luoma rahoitusmalli rankaisee meitä aiemmasta pärjäämisestä ja ulkokuntamyynnistä.
2. Uskon, että valiokunnan työskentelyä haastoi se, ettei hallituksen puheenjohtaja ollut tehnyt mitään selkeitä väärinkäytöksiä. Tämän päättelen siitä, että aloitteessa ei ainakaan nimetty mitään tällaista, vaikka se olisi ollut aloitteen tekijöiden etu. Venymistä on siis saattanut aiheuttaa syytösten epämääräisyys.
3. Minun näkemykseni mukaan on hyvä, mikäli puheenjohtaja jatkaa työskentelyä mahdollisimman täysipainoisesti mahdolliseen erottamiseen asti. Se on Soiten etu, että asiat etenevät.
4. En näe tällä hetkellä syytä aikaistaa valtuuston kokousta, mutta asia voi muuttua, jos jotakin muuta ilmenee.
Pekka Kauppi (kok.)
1. Soiten tilanteessa kannan erityistä huolta henkilöstön hyvinvoinnista. On tärkeää saada johtajan rekrytointi maaliin, vaadittavat muutokset eteenpäin ja työrauha. Käsittääkseni Katja on hakemassa myös Soiten johtajan paikkaa, ja hän on jo kokemuksensa puolesta erinomainen hakija. Hänen mahdollinen siirtyminen muualle tässä vaiheessa olisi tietysti valitettavaa, sillä hänellä on keskeinen rooli meneillään olevan organisaatiomuutoksen läpiviemisessä.
2. Tilapäisen valiokunnan työskentely on vienyt valitettavan paljon aikaa, vaikka lautakunta itsessään teki mielestäni tehokkaasti töitä. Ottaen huomioon juridiset seikat, oikeusturvan toteutuminen sekä työskentelyajalle sattunut lomakausi, niin sieltä se ratkaisu venyi tuomen kukasta marrasmaahan.
3. En näe hallituksen puheenjohtajalla keskeistä roolia uuden johtajan valinnassa. Valintatyöryhmä vie prosessia eteenpäin ja valtuusto päättää.
4. Puhetta oli aikaisemmin ylimääräisen valtuuston pitämisestä, mutta nyt prosessin venyessä on ajatuksesta luovuttu. Hyvä puoli tässä on se, että ainakin ryhmät ehtivät hyvin pohtia tilapäisen valiokunnan päätösesitystä ja käydä aineistoja läpi. Tällä hetkellä vielä on auki muutamia juridisia kysymyksiä materiaalin julkisuuteen. Näihin toivon pikaista ratkaisua.
Mats Brandt (r.)
1. Niin... sekä muualle että tänne. Se on hyvä, että saimme yhden pätevän hakijan lisää. Hyvä, että meillä on kunnianhimoisia ihmisiä töissä. Ei tässä mitään dramaattista mielestäni ole.
2. Ei ole tarkempaa tietoa. Varmaan prosessi tulee enemmän julkiseksi, kun asia tulee hallituksen ja sitten valtuuston käsittelyyn. Varmaan on pitänyt huolehtia juridiikasta, että prosessi täyttää lain kirjaimet. Oli toiveissa, että prosessi olisi ollut nopeampi.
3. Valtuustohan valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallituksen puheenjohtaja on tietenkin valtuutettuna mukana valitsemassa, mutta hänellä on yksi ääni niin kuin minullakin. Hän on valmistelemassa asiaa, mutta valtuustossa kaikilla on samanarvoiset äänet – jos siis äänestämme.
4. Jos tilapäisen valiokunnan työskentely olisi ollut nopeammin valmis, ehkä olisi pitänyt. Tässä tilanteessa en näe syytä aikaistaa.
Faisa Egge (vihr.)
1. Soiten tilanne näyttää melko sekavalta, kun olemme menneet yhdestä kriisistä toiseen. Poliitikkojen tulee olla rehellisiä ja myöntää, että Soiten tilannetta ei ole hoidettu kunnolla. Olen surullinen Soiten työntekijöiden puolesta sekä potilaiden puolesta, jotka joutuvat kärsimään tilanteesta. Informaatiota saamme niukasti ja olemme pääasiassa lehtitietojen varassa. Media on tuonut esille hyvin Soiten tilannetta. Katja Virtaan liittyen, olen sitä mieltä, että jokaisella oikeus hakea haluamaansa työtä. Soitelle toivon johtajaa, joka on sitoutunut ja omistautunut työlleen täällä Keski-Pohjanmaalla ja joka motivoi ja tukee työntekijöitä ja johtaa Soiten kohti parempia aikoja.
2. Vihreä puolueemme on niin pieni Keski-Pohjanmaalla, emmekä ole mukana tilapäisessä valiokunnassa emmekä aluehallituksessa. Tietoa meillä ei ole sen enempää kuin muillakaan alueen asukkailla.
3. Hyvinvointialuejohtajan valitsee aluevaltuusto, mikä on hyvä asia. Valintaryhmä haastattelee ja suosittelee ehdokkaita valtuustolle, joten silläkin on paljon vaikutusta. Olisi selvempää, jos ensin päätettäisiin luottamusasiasta ja sitten vasta hyvinvointialuejohtajan valinnasta. Tai ei ainakaan molempia asioita yhtä aikaa, kun molemmat ovat isoja tärkeitä asioita. Pitäisi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.
4. Jos meillä olisi kaikki tarvittava tieto tarjolla, olisi hyvä edetä asiassa nopeammin. Sen jälkeen voisimme keskittyä hyvinvointialuejohtajan valintaan. Asiat näyttävät kuitenkin menevän toisin päin.Koko kriisissä olemme unohtaneet kysyä tärkeitä kysymyksiä: mitä ajattelevat veronmaksajat, vanhukset ja vammaiset sekä Soiten työntekijät Soiten tilanteesta. Onko heillä yhä luottamusta? Kuunnellaanko heitä tarpeeksi? Myös hyvinvointialueen asukkailla olisi nyt tulevien vaalien alla tärkeä miettiä, ovatko he tyytyväisiä nykyisiin päättäjiin, vai voisivatko kenties itse lähteä vaikuttamaan tärkeisiin asioihin.
///Juttua on täydennetty tiistaina 24.9 kello 21.20 Faisa Eggen kommenteilla.