Paikallisuutiset

Thaimaalaiset marjanpoimijat eivät useinkaan ole olleet tietoisia oikeuksistaan – Tilanne on vastoin lakia

Keskipohjanmaauutisoi 14. lokakuuta verkkosivuillaan, että monilla Kaustisella palkkansa saaneista thaimaalaisista marjanpoimijoista jäivät satokauden tulot hyvin mataliksi.

Kaustiseen asia ei liity kuin siten, että Polarica-yhtiölle marjoja poimineet thaimaalaiset sattuivat olemaan majoitettuina juuri siellä, kun koko kauden tilit laskettiin. Ansiokirjanpitodokumenteista kävi ilmi, että esimerkiksi runsaan neljäntuhannen euron poimintatyöstä on vähennettyjen kulujen jälkeen jäänyt käteen vain satasia.

Kaikkien Keskipohjanmaan näkemien kolmen dokumentin (yhteensä 30 poimijaa) perusteella keskimääräinen nettoansio kolmen kuukauden työstä oli 1211 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moinen ansiotaso ei ole EU:n Schengen-alueen minimitulosäädöksen (30 euroa päivässä) mukainen ja on ristiriidassa myös Suomen lainsäädännön kanssa.

Poimija näyttää kolmen kuukauden poimintakauden ansioitaan ja passiaan syyskuun 29. päivä 2021 Kaustisella otetussa kuvassa.
Poimija näyttää kolmen kuukauden poimintakauden ansioitaan ja passiaan syyskuun 29. päivä 2021 Kaustisella otetussa kuvassa. Kuva: Handout

TarkastajaNiko Huru Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta on työnsä puolesta kiertänyt marjanpoimijoiden tukikohtia. Hänen mukaansa alan toimijat eli käytännössä marjayhtiöt tiedottavat poimijoita hyvin esimerkiksi jokamiehenoikeuksista.

Poimijoiden omista oikeuksista kertominen suhteessa tämän vuoden kesäkuussa voimaan astuneeseenuuteen lakiin on tilanne huomattavasti heikompi.

– Uusi laki [luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta] kun on tullut voimaan, niin sen olemassaolo loistaa poissaolollaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eli voidaan sanoa, että poimijat eivät ole olleet uudesta laista tietoisia?

– Kyllä näin on ollut.

Lain poimijoille tuomista oikeuksista heille itselleen kertominen on lain mukaan nimenomaan "luonnontuotekeruualan toimijoiden" eli yhtiöiden vastuulla.

Listattuihin oikeuksiin kuuluu muun muassa oikeus myydä keräämänsä marjat kenelle tahtoo ja siirtyä yhtiön laskuttamasta majoituksesta ja ruokahuollosta pois, jos haluaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen poimija, mutta saman mittakaavan kausiansiot kuin edellisessä kuvassa.
Toinen poimija, mutta saman mittakaavan kausiansiot kuin edellisessä kuvassa. Kuva: Yksityinen

Tarkastuskäynnit poimijoille järjestetyissä tukikohdissa - kuten vanhoissa koulurakennuksissa tai leirintäalueiden mökeissä - tapahtuvat yleensä eri viranomaisten yhteistyönä.

–  Yhdessä poliisin, kunnan terveydensuojelun ja pelastuslaitoksen kanssa, Niko Huru listaa.

Avin vastuulla on uudessa laissa säädettyjen oikeuksien ja velvollisuuksien toteutumisen valvontaa.

– Meillä on ollut haastattelulomakkeet thaiksi ja myös ukrainaksi, ukrainalaiset ovat olleet toinen suuri ryhmä. Ollaan pyydetty kerääjiä täyttämään vastauksia lomakkeelle ja kysytty juuri näitä heidän omia oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan.

Uudessa laissa on työsuojeluviranomaisillekin totuttelemista.

– Tämä on meille täysin uusi asia, lähtökohtaisestihan meidän toimivalta on aina liittynyt työsuhteeseen, jota näillä marjanpoimijoilla ei yleensä ole. Toki jos olosuhteet olisivat [joidenkin poimijoiden osalta] sellaiset että työsuhteen tunnusmerkistö täyttyisi, niin silloin kaikki työlainsäädännön säädökset tulisivat noudatettaviksi.

– Tukikohdissa usein on myös tukityöntekijöitä kuten kokkeja, automekaanikkoja ja kirjureita, jotka ovat työsuhteessa marjayrityksiin. Heihin on sitten tehty tavanomainen työsuojelutarkastus ulkomaalaisen työvoiman käytöstä. Katsotaan työlupa-asioita ja työsuhteen ehtoja ja sitä, että noudatetaan työlainsäädäntöä ja tessiä.

Puolukkasato oli tänä vuonna hyvä.
Puolukkasato oli tänä vuonna hyvä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Eri viranomaisilla on tarkastuskäynneillä omat tehtävänsä, mutta samalla toimitaan yhteistyössä. Palotarkastaja selvittää esimerkiksi palovaroittimien tilanteen ja terveyspuolen virkahenkilöt asumisterveyden.

– Terveystarkastaja on tehnyt havaintoja myös tiloista, jotka eivät ole olleet asianmukaisia, Huru tietää.

Mitä poimijoiden ansioiden ja niistä vähennettävien kulujen kertymisen valvontaan tulee, niin aikataulut tekevät hommasta haastavaa. Koko sesongin tilit kun lasketaan käteen vasta Suomen-keikan viimeisenä päivänä.

– Se keruuansio maksetaan vasta lähdön aikana usein siitäkin syystä, että poimijoilla ei ole pankkitilejä suomessa. He eivät ehkä haluaisikaan käsitellä isoja rahamääriä siellä leirimäisissä olosuhteissa.

Huru sanoo ansioiden valvonnan olevan lähinnä TE-toimiston tontilla. TE-toimisto voi palautteen pohjalta lähettää selvityspyyntöjä marjayrityksiin. Selvityspyyntöjen lähteenä voivat olla yhteydenotot poimijoilta itseltään tai esimerkiksi poliisilta.

Poimijoilta veloitettavien kulujen osalta Huru asettelee sanansa varovasti.

– Tokihan majoituksesta, ruoasta, autosta, peräkärrystä kertyy ja lentolippu maksaa mitä maksaa. Mutta jos yhteensä pitkälti yli 3000 euron mennään, niin kyllä se suurelta summalta kuulostaa.

Juttukokonaisuus jatkuu videon jälkeen toisella artikkelilla.Lue myös: Marjanpoimintabisneksestä on monella alaa tuntevalla paljon sanottavaa, kunhan kommentteja ei siteerata lehdessä

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä