Kotimaa

Thaimaasta on saapunut Suomeen ainakin 75 marjanpoimijaa – ministeriö ei tiennyt saapumisesta

Thaimaalaisten työlupia on Suomessa myönnetty kaikkiaan neljälle yritykselle. Thaimaan hallitus on asettanut poimijoille maastapoistumisrajoituksia.

Suomeen on saapunut useita kymmeniä marjanpoimijoita Thaimaasta, vaikka Thaimaan hallitus on asettanut marjanpoimijoille maastapoistumuskielloon. (Kuvituskuvaa) Kuva: Wilma Määttä

Suomeen on saapunut ainakin useita kymmeniä thaimaalaisia marjanpoimijoita, kerrotaan STT:lle Oulun poliisista.

Rikoskomisario Nina Similä Oulun poliisista kertoo, että viranomaisten viime viikolla tekemissä tarkastuksissa on tavattu kaikkiaan 75 thaimaalaispoimijaa, jotka kaikki työskentelivät Suomussalmella yhden yrittäjän marjaleirillä.

Poliisin käsityksen mukaan poimijat ovat saapuneet Suomeen elokuun alussa Bangkokista lentäen. Marjayrittäjän kanssa käydyn keskustelun perusteella lisää thaimaalaispoimijoita saattaa olla tulossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käsitykseni mukaan lisää olisi tulossa. [He] eivät ole tulleet yhdellä kertaa vaan useissa erissä, Similä kertoo.

Thaimaalaispoimijoita saattaa olla lisää myös muissa yrityksissä, jotka eivät ole Oulun poliisilaitoksen toimialueella. Thaimaalaisten työlupia on myönnetty kaikkiaan neljälle yritykselle.

Asiasta uutisoi aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat.

Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole saanut Thaimaan viranomaisilta tiistaihin mennessä uutta tietoa marjanpoimijoiden maastapoistumisluvista, kertoo STT:lle ministeriön hallitusneuvos Jarmo Tiukkanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei ole tullut meille tietoa Thaimaan viranomaisilta eikä edes Suomen suurlähetystöstä Thaimaasta.

Ministeriö ei ollut tietoinen poimijoiden saapumisesta Suomeen.

– Ei oltu tietoisia, koska mitään tietoa ei tosiaan saatu.

Vielä ei pystytä sanomaan, millaisia mahdollisia seurauksia voi syntyä niille poimijoille, jotka ovat mahdollisesti lähteneet Suomeen ilman maastapoistumislupaa. Asia on Thaimaan viranomaisten oma asia, Tiukkanen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoin luonnontuotealan toimialajärjestönä toimivan Arktiset Aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen kertoo STT:lle, ettei yhdistys ole tietoinen thaimaalaispoimijoiden saapumisesta Suomeen.

Thaimaan viranomaiset eivät ole aiemmin kuluvan satokauden aikana päästäneet poimijoita Suomeen marja-alalla ilmenneiden ongelmien sekä vakavien ihmiskauppaepäilyiden vuoksi.

Suomen ja Thaimaan viranomaiset ovat keskustelleet thaimaalaisten marjanpoimijoiden päästämisestä Suomeen. Maahanmuuttovirasto on myöntänyt työntekijän oleskeluluvan kaikkiaan 900 poimijalle. Poimijat tarvitsevat maahan tullakseen myös thaimaalaisviranomaisten myöntämän maastapoistumisluvan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä