Paikallisuutiset
Tunnelma asuntomarkkinoilla jäätyi, mutta on koronakriisistä seurannut piristystäkin: virtuaalisista 3D-esittelyistä on tulossa arkipäivää myös Keski-Pohjanmaalla – Mutta milloin Kokkolan Hagströmin-kulman monttua aletaan rakentaa?
Kokkola
Vielä maaliskuun alussa asuntomarkkinoiden tila tuntui mainiolta, kuten Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti ja kiinteistöjohtajaJuhana Brotherus kuvailee.
Sitten tuli maaliskuun puoliväli. Korona jylläsi Euroopassa. Suomeen julistettiin poikkeusolot.
– Tunnelma muuttui kuin veitsellä leikaten kiitettävästä karmeaksi. Nyt näyttää siltä, että huhtikuun osalta asuntokauppamäärä sukelsi 34 prosenttia, kolmanneksen viime vuoteen verrattuna. Kriisiä edeltävästä ajasta laskua on jopa 40 prosenttia. Toukokuun luvuista osaan sanoa vain sen, että kauppa on alamaissa, sanoo viime perjantaina haastateltu Brotherus.
Isoin kysymys liittyy asuntojen hintoihin. Kuinka paljon hinnat laskevat?
– Aika tyypillinen tyyli on se, että ensin tippuvat kauppamäärät, sitten myyntiajat pitenevät. Lopuksi hinnat alkavat laskea, mikä tapahtuu aina viiveellä. Hinnat valuvat maksukyvyn ja -halukkuuden tasolle. Haarukka on nyt leveä. Riippuu koronasta, kuinka isoon laskuun ajaudutaan, Brotherus kertoo.
Korona ja Suomen seisahtuminen ovat tuoneet mukanaan jotain hyvääkin. Tai ainakin jotain uutta ja toivon pilkahdusta.
Kokkolalaisen Kuvatiimin yrittäjäTomi Hirvinen oli reipas vuosi sitten tuomassa 3D-asuntoesittelyä Keski-Pohjanmaalle. "Se oli outoa ja uutta täällä päin", Hirvinen kuvailee ensiaskelia.
Nyt tunnelma on toinen.
– 3D:n avulla kotikoneellaan voi ikään kuin kulkea ja katsella talon sisällä. Aluksi teimme virtuaaliesittelyitä lähinnä arvokohteista, mikä johtui kuvausten hinnasta. Menetelmä on arvokkaampi kuin vanhanaikaiseksi käyvä 360-pallopanoraama. Sitten korona tuli. Viime aikoina olemme tehneet 3D-esittelyitä kaikenlaisista kohteista, koska yleisnäyttöjä on peruttu, sanoo Hirvinen.
Hirvisen mukaan moderni teknologia palvelee etenkin ikäihmisiä. Korona on korostanut sitä entisestään.
Kohteen edustava esittely vaatii asunnon laittamista kuntoon.
– Kuvaukselle on luotava kulkureitit, ylimääräinen siivottava näkyvistä ja tila valaistava. Kätevintä tämä on tapauksissa, joissa pitkät etäisyydet estävät kohteeseen pääsyn. Ääritapauksessa sijoittaja ison rapakon takaa voi tehdä ostopäätöksen virtuaaliesittelyn perusteella. Myös vapaa-ajan asunnoista on tehty kauppoja ihan 3D-esittelyn pohjaltakin.
Korona ja poikkeusolot ovat tuoneet muitakin uusia tuulia alalle. Esimerkiksi taloyhtiöiden yhtiökokouksissa on hyödynnetty etäyhteyksiä, mikä on helpottanut toisella paikkakunnalla asuvien osakkeenomistajien osallistumista kokouksiin.
– Kriiseissä on tyypillistä, että erilaiset alueet kulkevat käsi kädessä, ollaan samassa veneessä, kuvailee Juhana Brotherus.
Tarkoittaako se sitä, että väljyyden arvostuksen noustessa vetovoimaa on muillakin alueilla kuin vain kasvukeskuksilla?
– Kriisi jäädyttää kaupan niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Tulojen vähentyessä vähenee kysyntä, mutta voi olla, että tällaisena aikana asumiseen käytettävä osuus tuloista kasvaa. Kotona ollaan entistä enemmän. On kuitenkin vaikea tehdä johtopäätöksiä siitä, kiihtyykö vai loppuuko kaupungistuminen, sanoo Brotherus.
Kannattaako nyt ostaa tai myydä asuntoa? Brotheruksella on yksi neuvo: kannattaa varmistaa rahoituksen saanti.
– Kuva, että kaikista pankeista saa edullista rahaa, on muuttunut. Jos on myymässä, pitää ymmärtää, että kodista ei saa samaa hintaa kuin pari kuukautta sitten – tai mitä naapuri sai. Asuntosijoittamisessa on käynyt vähän niin kuin povattiin. Piensijoittajilla ostolaita on jäätynyt, mutta ammattimainen toimija, jolla perse kestää merivettä, voi löytää nyt alennuksia.
Kuinka asuntokauppa palautuu, jos ja kun koronan ote hellittää?
– Voittajia ovat alueet, jotka toipuvat nopeasti. Vahvoilla ovat kasvukeskukset, joissa on paljon kysyntää. Sen sijaan matkailuun nojanneet alueet, kuten Rovaniemi, ovat vaikeuksissa. Ulkomaanmatkailu ei palaudu nopeasti entiselleen, Brotherus sanoo.