Paikallisuutiset
Uutisanalyysi: Soiten johtajahaussa loppusuoralle edennyt Paavola sai varoituksen Keski-Suomen työpaikasta ennen lähtöään
Alkaa olla saavutus sinänsä minkälaisia ”gateja” ja ”keissejä” yksi piskuinen hyvinvointialue voi saada aikaan yhden kalenterivuoden aikana. Jos tarkkoja ollaan, niin reippaan puolen vuoden kuluessa.
Pohjanmaiden puolessa välissä tämäkin näköjään onnistuu.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite saattaa olla tasavallan pienin, mutta ei tässä katsannossa takuulla vähäisin. Niin monenlaista on sattunut ja tapahtunut sitten viime tammikuussa roihahtaneen talouskriisin ja sen kyytipojaksi syntyneen johtajuuskriisiin.
Ensin lähti hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi, sitten sai aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innanen oman keskustaryhmänsä selvältä enemmistöltä epäluottamuslauseen, sen jäljiltä perustetun tilapäisen valiokunnan työ on venynyt...
Vaan ensimmäiset asiat on syytä käsitellä ensimmäisinä. Nythän on niin, että kymmenen hyvinvointialuejohtajan virkaa hakeneen joukosta on seulottu valintaryhmän työn tuloksena kaksi kandidaattia: Juha Tiainen ja Juhani Paavola.
Valinnan siis pitäisi olla enää kahden kauppa.
Hyvinvointialuejohtajan valintaryhmä
Asko Syrjälä (kesk.), aluevaltuuston puheenjohtaja
Mauri Lahti (sd.), 1. varapuheenjohtaja
Timo Sillanpää (ps.), 2. varapuheenjohtaja
Sakari Telimaa (kok.), 3. varapuheenjohtaja
Sari Innanen (kesk.), aluehallituksen puheenjohtaja
Arto Alpia (kesk.), 1. varapuheenjohtaja
Kristiina Teerikangas (sd.), 2. varapuheenjohtaja
Pasi Kanniainen, keskustaryhmän puheenjohtaja
Pekka Kauppi, kokoomusryhmän pj.
Tomi Kivelä, perussuomalaisten ryhmän pj.
Hanna-Lea Ahlskog, kristillisdemokraattien ryhmän pj.
Kristiina Teerikangas, SDP:n ryhmän pj.
Laura Sahlgren, vihreiden ryhmän pj.
Mats Brandt, RKP:n ryhmän pj.
Pia Leinonen, vasemmistoliiton ryhmän pj.
Linda Hagström, oman ryhmänsä pj.
Jaana Sandström, Soiten henkilöstöjohtaja
Enempää valintaryhmälle kuin rekrytointia varten palkatulle headhunter-firman (Pro-Source) konsultille ei ilmeisestikään selvinnyt, että Juhani Paavola on tunnettu aiemmin pääsääntöisesti ensimmäisellä etunimellään Teemu. Juhanina Paavola ainakin on esiintynyt kaikissa Soiten tiedotteissa. Sitä ennen säännöllisesti Teemuna.
Voi tietysti olla, että tämä tultiinkin tietämään, mutta sillä ei katsottu olevan mitään väliä. Ei ainakaan oleellista merkitystä. Ehkä jonkin verran silti nostattaisi kulmia, jos tämän jutun tekijäksi olisi kirjattu Olavi Anias. Mennään kuitenkin Jukalla.
Sekään ei lienee tullut ennen Keskipohjanmaan uutista tietoon, että Teemu Paavolan tähän saakka viimeisin työ ei ole ollut Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kehittämisjohtajan pesti. Eikä se, että hän toimi toukokuun loppuun 2023 saakka vajaan viiden kuukauden ajan Keski-Suomen hyvinvointialueella arviointijohtajana.
Paavolan selityksen mukaan ”esittelydiassa 20 vuoden työhistoria pitää saada yhdelle sivulle. Listasin keskeisimmät”. Viimeisin virka ei siis mahtunut ”keskeisimpien joukkoon”. Sitten niin.
Varsinkaan ja varmastikaan valintatyöryhmälle ei selvinnyt, että Teemu Paavolan työ arviointijohtajana ei tyydyttänyt Keski-Suomessa. Puolen vuoden koeaika päättyi toukokuun 28. päivänä 2023 Paavolan irtisanoutumiseen.
Se oli kauniimmalta näyttävä tapa lähteä ja todeta julkisesti, että työsuhde ”purettiin yhteisymmärryksessä”. Purettu se nimittäin olisi joka tapauksessa. Siihen pisteeseen tilanne Keski-Suomessa oli ajautunut.
Vai mitä pitäisi ajatella Keskipohjanmaan saamista uusista tiedoista, että saavutettua ”yhteisymmärrystä” edelsi Paavolan saama varoitus? Perussyynä oli tyytymättömyys hänen työhönsä.
Analysoidaan hieman lisää Teemu Juhani Paavolan vastauksia Keskipohjanmaan keskiviikkona esittämiin kysymyksiin.
Toimittaja Jouni Nikula tiedusteli Paavolalta Keski-Suomen virkasuhteen päättymisestä.
”Työsuhde purettiin yhteisymmärryksessä, mutta teknisesti irtisanouduin itse ja jäin pois. Olin virkavapaalla toiselta hyvinvointialueelta, Kanta-Hämeen kehittämisjohtajan virasta. Se helpotti.”
Palasitko Kanta-Hämeeseen töihin?, Nikula jatkoi.
”En, ja se pitää paikkansa. Jäin vapaalle. Haastatteluryhmälle (Soiten) olen tarkemmin käynyt nämä asiat läpi.”
OK. Asian täytyy siis olla ryhmälle selvä. Vaan syntyykö vastauksista kuva, että Teemu (Juhani) Paavolalla oli kesällä 2023 mahdollisuus palata takaisin Kanta-Hämeeseen virkaansa, josta hän oli virkavapaalla? Hän ei vain niin tehnyt.
Tällainen kuva helposti syntyy.
Katsotaanpa. Silloisen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta todellakin myönsi Teemu Paavolalle vuoden 2022 lopulla virkavapaata Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kehittämisjohtajan virkasuhteesta. Tuo virkasuhde oli vakituinen.
Vuoden 2023 alussa maassa aloittivat hyvinvointialueet. Keski-Suomen arviointijohtajana taas aloitti vuoden ensimmäisenä päivänä 2023 virkavapaalla Oma Hämeestä (Kanta-Hämeen hyvinvointialue) ollut Teemu Paavola.
Mutta. Paavolan virkavapaus oli määräaikainen. Sen viimeinen voimassaolopäivä oli 7. maaliskuuta 2023. Kun Keski-Suomessa saavutettiin ”yhteisymmärrys” Paavolan virkasuhteen purkamisesta, elettiin toukokuun loppua 2023. Paavolan virkavapaan päättymisestä oli tuolloin kulunut kaksi ja puoli kuukautta.
Hänellä ei siis ollut tuossa vaiheessa enää virkaa, johon palata.
Kohtuullisia pitää olla valitsijoita kohtaan eikä sättiä, että hakijoita ei tentattu etunimen mahdollisesti vaihtelevasta käytöstä. Mistäpä sen saattoi arvata tai edes aavistaa. Ei omien kutsumaetunimien vaihtelu sitä paitsi tietenkään mikään rikos ole, mutta ei kyllä aivan tavallistakaan. Voisi melkein sanoa, että ei lainkaan tavallista.
Kaiken tähän saakka tietoon tulleen jälkeen ilmassa on ja pysyy kysymys, miksi Teemu Juhani Paavola jätti cv:stään pois tuoreimman virkasuhteensa? Virkasuhteen, joka oli nimenomaan hyvinvointialueella.
Eikä sekään kohtisuoraan sanottuna vakuuta selityksenä, että Teemun sijasta Keski-Pohjanmaan hyvinvointialuejohtajaksi päätti hakea Juhani Paavola sen vuoksi, että ”kotona ei Teemua ole toviin käytetty. Itselleni käyvät molemmat nimet, Teemu ja Juhani”.
Joka tapauksessa ns. rahan äänellähän mahdollinen valinta Keski-Pohjanmaan hyvinvointialuejohtajaksi puhuisi Paavolalle. Keski-Suomen arviointijohtajana hän tienasi tasan 7 000 euroa kuukaudessa.
Tällä hetkellä Soiten vt. hyvinvointialuejohtajana toimivalle, johtajaylilääkäri Katja Virralle maksetaan palkkaa nimenomaan hyvinvointialuejohtajan homman hoitamisesta. Kyse on kokonaispalkasta, joka on tällä hetkellä 14 491 euroa ja 24 senttiä kuukaudessa. Kokonaispalkka tarkoittaa, että sen päälle ei lisiä tule. Kestivät työpäivät keskimäärin kahdeksan tai 12 tuntia, minä viikonpäivänä hyvänsä.
Hakijoilla on ollut mahdollisuus esittää palkkatoiveensa, mutta jollain noilla haminoilla valittavankin hyvinvointialuejohtajan liksa liikkunee.
Kaikki aluevaltuutetut saavat mahdollisuuden esittää kysymyksiä molemmille hakijoille ensi tiistain (3.9.) iltakoulussa. Saattaa jopa olla, että kysyttävää on tullut viime päivinä lisää.
// 28.8. kello 20.12 juttuun lisätty faktalaatikko hyvinvointialuejohtajan valintaryhmästä.
Otsikko vaihdettu 29.8.2024 kello 20.41