Paikallisuutiset
Uutisanalyysi: Onko aluehallituksen puheenjohtajalla luottamusta? – Suurin valtuustoryhmä kokoontuu kriisikokoukseen torstai-iltana
Tämähän tästä vielä puuttui.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhtäkkiä 22 miljoonaan euroon osoittautunut viime vuoden alijäämä laukaisi talouskriisin.
Hyvin pian se nimettiin johtamiskriisiksi.
Maanantaina kriisiketju sai kolmannen lenkkinsä, kun hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi oli tehnyt henkilökohtaisen ratkaisunsa ja ilmoitti aluehallituksen ällikällä lyöden irtisanoutumisestaan.
Korkiakoski-Västi perusteli ratkaisuaan luottamuspulalla, joka kohdistuu luottamushenkilöjohdon toimintaan.
– Katson, että johtamisnäkemyksemme eroavat niin merkittävästi toisistaan, etten näe mahdolliseksi jatkaa tehtävässä. Erityisesti näkemysero on tiivistynyt viime viikkojen aikana velloneeseen Soiten talouden tilaa koskevaan tilannekuvaan sekä toimintamalleihin, joilla tilannetta on hoidettu ja kuvattu. Onnistuaksemme yhdessä aluehallituksen johdolla ja virkajohdon joukkueena tarvitaan tiivis ja ehdottoman vankkumaton yhteistyö ja luottamus, Korkiakoski-Västi kertoi maanantaiaamuna lähettämässään mediatiedotteessa.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen oli siis iskenyt luottamuskriisi.
Mennään siihen.
Nimeltä Korkiakoski-Västi ei maininnut tiedotteessaan ketään. Päivänselvää kuitenkin on, että teksti viittaa yhteen henkilöön: aluehallituksen keskustalaiseen puheenjohtajaan Sari Innaseen, johon Korkiakoski-Västin suhteet ovat olleet pitkään jännitteiset.
Sari Innanen kertoi Keskipohjanmaalle 7. helmikuuta harkinneensa paikkansa jättämistä ja kysyneensä asiasta aluehallitukselta. Vastaus ilmeisestikin oli, että Innasen toivottiin jatkavan. Erityisen tärkeänä Innasen jatkamista oli pitänyt hallituksen kokouksiin osallistuva aluevaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Asko Syrjälä.
Aluehallituksella siis oli luottamusta puheenjohtajaansa vielä kaksi viikkoa sitten. Hyvinvointialuejohtajan irtisanoutumisen jälkeen kysymys laajenee: nauttiiko Sari Innanen edelleen luottamusta ei vaan aluehallituksen sisällä, vaan aluevaltuuston poliittisissa ryhmissä?
Sekin asia on pohdittavana torstaina, kun aluevaltuuston ylivoimaisesti suurin ryhmä (23 edustajaa 59:stä) eli keskusta pitää kriisikokouksen Kaustisella. Keskipohjanmaan tietojen mukaan nimenomaan ”kriisikokouksesta” on kyse.
Kokous alkaa poikkeuksellisen myöhään, vasta kello 20 illalla.
Keskusta on tässä asiassa temppelin korkeimmalla harjalla. Sillä on valta sitoa ja päästää. Keskustan ratkaisua muissa puolueissa odotetaan suurella mielenkiinnolla.
Seuraavaksi hypätään aikajanalle. 15. tammikuuta aluehallituksen kokouksessa kerrottiin viime vuoden alijäämän olevan 8–10 miljoonaa euroa.
24. tammikuuta Innanen sai Korkiakoski-Västiltä WhatsApp-viestin, jossa kerrottiin alijäämään olevankin 22 miljoonaa euroa. Minimissään siis yli kaksinkertainen tai lähes kolminkertainen aikaisempaan tietoon verrattuna.
Innanen järkyttyi. Sekä Soiten että arvatenkin omasta puolestaan. OIihan hän ehtinyt hehkuttaa kuinka loistavaan kuntoon maan pienimmän hyvinvointialueen talous tullaan laittamaan. Tyrmistynyt oli toki koko aluehallitus. Heidän vahtivuorollaan ja valvonnassaanhan tähän oli tultu.
Oltiin keskellä kriisiä. Sari Innanen ei Tuntemattoman Hietasen tavoin ryhtynyt ensitöikseen etsimään ”Lahtista ja konekivääriä”. Syyllisten etsimiseenkään ei tosin aikaa tuhrautunut. Syy oli johtajissa.
– Tämä on keskeisesti johdon ongelma, ja näihin ongelmiin etsitään ratkaisuja ja niistä päätetään ensi viikolla, Innanen lausui perjantaina 2. helmikuuta Keskipohjanmaan jutussa.
Tuona helmikuun 2. päivänä oli ensimmäinen aluehallituksen ylimääräinen, kriisikokous. Seuraava oli tasan viikon kuluttua perjantaina eli 9. helmikuuta.
Siinä välissä, keskiviikkona 7. helmikuuta, Innanen esitti Keskipohjanmaan haastattelussa ”henkilökohtaisena mielipiteenä” arvionsa käynnistettävien muutosneuvottelujen vaikutuksista.
– Kyllä minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että me emme varmasti välty johtoon ja päällikkötasoon kohdistuvilta irtisanomisilta, Innanen totesi.
Hän siis ennakoi muutosneuvottelujen tulosta ennen kuin neuvotteluja oli käyty sekuntiakaan, ennen kuin niiden käynnistämistä edes oli päätetty. Kokeneena poliitikkona ja ammattijuristina Innasen on täytynyt ymmärtää mitä suustaan päästi
Irtisanomisuhan alle lyödyssä viranhaltijajohdossa sitä ei ymmärretty. Senkin perään kysymyksiä heräsi, voiko hyvinvointialueen korkein luottamushenkilö lausua tuossa asemassa mitään ”henkilökohtaisena mielipiteenään”?
Keski-Pohjanmaan aluehallitus
Varsinainen jäsen Varajäsen
Sari Innanen (pj.) (kesk.) Eija Seppä (kesk.)
Arto Alpia (vpj.) (kesk.) Marja Hylkilä (kesk.)
Kristiina Teerikangas (2.vpj.) (sd.)Ulla-Riitta Harju (sd.)
Tapio Peltokangas (kesk.) Timo Pärkkä (kesk.)
Tomi Kivelä (ps.) Matti Kalliokoski (ps.)
Margita Lukkarinen (r.) Hans Snellman (r.)
Anna Nurmi-Lehto (kok.) Jukka Ylikarjula (kok.)
Tapio Pajunpää (kesk.) Maija-Liisa Pulkkinen (kesk.)
Anja Törmä (kesk.) Petri Saari (kesk.)
Mauri Salo (kd.) Virpi Ali-Haapala (kd.)
Pirjo Urpilainen (sd.) Sirpa Orjala (sd.)
Aikajana jatkuu. Tultiin perjantaihin 9. helmikuuta. Sari Innanen ja aluevaltuuston puheenjohtaja Asko Syrjälä istuvat Teams-infossa, jonka katsojille ja kuulijoille ei tosiaankaan jää epäselväksi kumpi tilaisuutta vie ja kumpi vikisee.
Omasta aloitteestaan Innanen alkoi hieman yllättäen kehua samana perjantaina aluehallituksen kuultavana ollutta ”taloustiimiä”
– Voidaan todeta, että he ovat tuottaneet täysin oikeaa tietoa jo aika varhaisessa vaiheessa, mutta se ei ole saavuttanut (alue)hallitusta, Innanen kertoi.
Kokouksessa aluehallitus päätti yksimielisesti yhdeksän kohdan ”korjaussarjasta”. Sen keskiössä on johtamisjärjestelmän totaaliremontti sekä hallintoa ja johtoa koskevan yhteistoimintamenettelyn aloittaminen.
Sen lisäksi aluehallitus päätti ”antaa sote- ja konsernipalveluiden toimialuejohtajille sekä hyvinvointialuejohtajalle kuulemiskutsut”. Kutsut kuulemiseen ”toimitetaan välittömästi 9.2.2024 pidetyn kokouksen jälkeen”, aluehallitus päätti.
Siis ”välittömästi” 9.2. kokouksen jälkeen.
Lähestymme maanantain draamaa eli Minna Korkiakoski-Västin eroilmoitusta. Aluehallitus siis todellakin päätti 9. helmikuuta yksimielisesti kuulemiskutsujen antamisesta. Mutta. Aluehallitus ei päättänyt kutsun sisällöstä. Ei ollut mitään päätettävää, kun edes luonnosta kutsusta ei ollut.
Presidentinvaalien toisen päivän (su 11.2.) myöhäisiltana, lähempänä kymmentä aluehallituksen jäsenien sähköpostiin kilahtaa Sari Innasen lähettämä viesti, jossa on viranhaltijajohdolle lähetettävä kuulemiskutsu tai vähintäänkin sen luonnos. Innanen pahoitteli viestin myöhäistä ajankohtaa. Semminkin, kun aluehallituksen seuraavan aamun (ma 12.2.) kokouksen alkamiseen (kello 8.00) oli aikaa kymmenisen tuntia.
Oliko maanantain kokouksen asialistan pykälissä kuulemiskutsu ja sen sisällöstä päättäminen? Ei ollut. Toki asiasta puhuttiin, mutta aluehallituksen jäsenet tyytyivät siihen, että homma etenee viranhaltijatyönä. Niin kuin tekikin.
Keskipohjanmaan tiedossa ei ole milloin Korkiakoski-Västi ja muut johtajat kutsun kuulemiseen saivat. Välillä maanantai 12.2. – torstai 15.2. sen on täytynyt tapahtua. Nimittäin torstaina 15.2. aluehallitus oli koolla epävirallisessa kokouksessa, josta ei ole esityslistoja eikä pöytäkirjoja ainakaan aluehallituksen verkkosivuilla. Paikalla oli aluehallituksen lisäksi myös viranhaltijajohtoa. Mukaan lukien Minna Korkiakoski-Västi.
Keskipohjanmaan tietojen mukaan tuon kokouksen henki oli hyvä ja eteenpäin katsova. Se vaikuttaa sikäli erikoiselta, että tuossa vaiheessa johtoporras oli kuulemiskutsunsa saanut. Torstain kokouksesta kului neljä päivää ja toimitusten sähköposteihin pompsahti hyvinvointialuejohtajan irtisanoutumisilmoitus.
Torstain ja sunnuntain välillä on täytynyt tapahtua jotain, mitä emme tiedä. Joko Korkiakoski-Västi ei ollut vielä torstaina lukenut kuulemiskutsua tai syystä tai toisesta sisäistänyt sitä. Joka tapauksessa torstain kokouksessa mikään ei Keskipohjanmaan tietojen mukaan ennakoinut hänen irtisanoutumistaan seuraavana maanantaina.
Ehkä vain ns. kuppi meni nurin kaikesta tapahtuneesta viikonlopun aikana. Mutta tämä on pelkkää arvailua.
Oleelliseksi on muuttunut kuulemiskutsun muotoilu, jossa juridista asiantuntemusta on varmastikin käytetty. Onhan keskeinen luottamushenkilökin ammattijuristi.
Minna Korkiakoski-Västi kertoo hänen saamassaan kuulemiskutsussa lukeneen, että työnantaja harkitsee varoituksen antamista tai virkasuhteen päättämistä varoitusta antamatta. Sama kutsu on mennyt kaikille muillekin.
Keskipohjanmaalla ei ole käytettävissä kutsua, mutta ei ole syytä epäillä Korkiakoski-Västin kertomaa. Keskipohjanmaa on myös vahvistanut asian muista lähteistä.
Korkiakoski-Västi koki kutsun epäluottamuksena. Ylen maanantain (19.2.) jutussa Innanen taas kiisti, että kyse olisi ollut epäluottamuksesta.
Luonnontieteellisen havainnon tyyppinen johtopäätös on, että yhtä aikaa rouvien arviot eivät voi pitää paikkaansa. Tai sitten asioita tulkitaan tyystin eri tavoin.
Eteenpäin on kaikesta tapahtuneesta huolimatta katsottava. Hyvinvointialuejohtajan virka Keski-Pohjanmaalla tulee haettavaksi.
Ottavatko potentiaaliset hakijat yhteyttä irtisanoutuneeseen hyvinvointialuejohtajaan ja tiedustelevat minkälainen paikka Keski-Pohjanmaa oikein on ja miten yhteistyö aluehallituksen kanssa sujuu? Erityisesti aluehallituksen puheenjohtajan kanssa?
Totta kai he sen tekevät. Kysymys voi pelkistyä vaikka siihen, voivatko he luottaa saavansa aluehallituksen ja viime kädessä sen puheenjohtajan luottamuksen tehtävässään? Kuka tai ketkä heitetään mahdollisen kriisin tullen ensimmäisenä bussin alle?
Tätä pohdintaa käytäneen keskustan aluevaltuustoryhmän torstai-illan kriisikokouksessa. Siellä ratkaistaan kuka tai ketkä luottamusta nauttivat – tai eivät nauti.
Keski-Pohjanmaan aluevaltuusto
Asko Syrjälä (kesk.) (pj.), Mauri Lahti (sd.) (1. vpj.), Timo Sillanpää (ps.) (2. vpj.), Sakari Telimaa (kok.) (3.vpj.), Hanna-Lea Ahlskog (kd.), Arto Alpia (kesk.), Mats Brandt (r.), Magnus Björkgren (r.), Faisa Egge (vihr.), Emma Haapasaari (sd.), Linda Hagström (vkk.), Pentti Haimakainen (kok.), Tapani Hankaniemi (kesk.), Ulla-Riitta Harju (sd.), Reino Herlevi (kesk.), Reetta Hjelm (kesk.), Erkki Huuki (kesk.), Sari Innanen (kesk.), Tiina Isotalus (sd.), Janne Jukkola (kok.), Matti Kalliokoski (ps.), Pasi Kanniainen (kesk.), Pekka Kauppi (kok.), Pia Leinonen (vas.), Tomi Kivelä (ps.), Hannu Kippo (kd.), Toni Korkiala (kesk.), Kai-Eerik Känsälä (kesk.), Taina Koskela (kd.), Veikko Laitila (kesk.), Tuija Leivo-Rintakorpi (kesk.), Ville Leppälä (ps.), Mika Lintilä (kesk.), Margita Lukkarinen (r.), Helinä Marjamaa (kok.), Jaana Puumala (vas.), Anna Nurmi-Lehto (kok.), Sirpa Orjala (sd.), Tapio Pajunpää (kesk.), Anneli Palosaari (kesk.), Mauri Peltokangas (ps.), Tapio Peltokangas (kesk.), Maija-Liisa Pulkkinen (kesk.), Timo Pärkkä (kesk.), Piia Rautiola (kesk.), Sakari Ruisaho (sd.), Antti J Saari (kesk.), Laura Sahlgren (vihr.), Mauri Salo (kd.), Pia Sillanpää (ps.), Hans Snellman (r.), Emilia Teerikangas (sd.), Kristiina Teerikangas (sd.), Marja Tiala (kesk.), Marlén Timonen (r.), Jussi Torppa (kesk.), Anja Törmä (kesk.), Pirjo Urpilainen (sd.), Ilpo Åivo (ps.)
Kesk. 23 paikkaa, SDP 9, PS 7, Kok. 6, RKP 5, KD 4, Vihr. 2, Vas. 2, VKK1.
Yhteensä 59 paikkaa.
20.2. kello 18.00 lisätty aluevaltuuston kokoonpano ja puolueiden paikkamäärä.
20.2. kello 19.08 jutun kieliasua muokattu.
20.2. kello 21.39 lisätty keskustan kriisikokouksen pitopaikaksi Kaustinen.
21.2. kello 16.58 lisätty keskustan kokouksen tarkka alkamisaika.