Paikallisuutiset

Uutisanalyysi: Soite on kiusallisessa tilanteessa, jossa sekä haetaan uutta johtajaa että selvitellään yhä edellisen lähtöön liittyvää sotkua

Kuva huhtikuulta, jolloin Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui käsittelemään tilapäisen valiokunnan perustamista. Valiokunnan työssä on kestänyt paljon kauemmin kuin alun perin toivottiin. Kuva: Jukka Lehojärvi

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue on kiusallisessa tilanteessa. Soitessa samaan aikaan haetaan uutta johtajaa ja selvitellään yhä edellisen johtajan lähtöön liittyvää tapahtumavyyhtiä.

Kuohunnasta huolimatta löytyy ihmisiä, jotka ovat innokkaita tarttumaan hyvinvointialueen ruoriin. Vastikään päättyneessä johtajahaussa hakemuksia tuli kymmenen. Se on yksi hakemus enemmän kuin vuonna 2022, jolloin virka oli aivan uusi.

Tuolloin yhdeksää hakijaa pidettiin melko vähäisenä määränä, ja Soitessa harkittiinkin haun avaamista uudelleen. Näin ei lopulta tehty, ja tuoretta hyvinvointialuetta luotsaamaan valittiin hakijoiden joukosta Minna Korkiakoski-Västi. Hän irtisanoutui tämän vuoden alussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksi ihmistä näyttää pitävän virkaa niin kiinnostavana, että hakee siihen jo toistamiseen. Kaija-Riitta Suonsyrjä ja Harri Markkula hakivat Soiten johtoon myös vuoden 2022 haussa. Tuolloin Suonsyrjä sai virkavaalissa yhden äänen. Markkulaa ei äänestänyt kukaan.

Soiten valintatyöryhmä käy nyt läpi saamiaan hakemuksia. Työryhmästä ei ole kommentoitu julkisuuteen sitä, ollaanko hakijoiden määrään ja laatuun tyytyväisiä. Lopullisen valinnan tekee aluevaltuusto.

Hakijoiden joukosta löytyy niin julkisen kuin yksityisen terveydenhuoltoalan osaajia ja tohtoritason koulutettuja. Hakijoista yksi ei antamiensa tietojen perusteella ole suorittanut ylempää korkeakoulututkintoa eikä siten täytä viran koulutusta koskevaa kelpoisuusvaatimusta.

Huomionarvoista on, että haussa ei ole mukana paikallisia "isoja nimiä", eli ihmisiä korkealta Soiten organisaatiosta tai alueemme kunnallisilta kärkipaikoilta. Odotettua oli, että listalta ei löytynyt vt. hyvinvointialuejohtaja Katja Virran nimeä. Hän kertoi Keskipohjanmaalle jo aiemmin, ettei aikonut hakea virkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointialuejohtajaksi hakeneita on tarkoitus haastatella elokuussa. Elokuu on tärkeä ajankohta myös Korkiakoski-Västin lähtöön liittyvän tapahtumavyyhdin selvittämisessä.

Hyvinvointialueen odotettua suuremman alijäämän paljastuminen alkuvuodesta johti tapahtumaketjuun, jossa hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi irtisanoutui ja keskustapuolue osoitti epäluottamusta aluehallituksen puheenjohtaja Sari Innasta (kesk.) kohtaan.

Nyt asiaa varten perustettu tilapäinen valiokunta puntaroi, voiko puheenjohtajisto jatkaa tehtävissään. Käytännössä kyse on Sari Innasen luottamuksesta, mutta muodollisesti asian on kohdistuttava koko puheenjohtajistoon.

Elokuun puolessavälissä tilapäinen valiokunta aikoo saada valmiiksi näkemyksensä asiasta aluevaltuustolle. Valtuustolla on lopullinen valta päättää puheenjohtajiston kohtalosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valiokunta on nyt käynyt läpi vastauksia, jotka se on saanut lähettämiinsä kuulemiskirjeisiin. Kuulemiskirjeen saivat Korkiakoski-Västin lisäksi hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat varahenkilöineen.

Kaikki eivät kuulemiskirjeisiin vastanneet, mutta valiokunnan puheenjohtaja Pasi Kanniainen ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida Keskipohjanmaalle sitä, ketkä jättivät vastaamatta.

Keskipohjanmaan tietojen mukaan Sari Innanen on vastannut kuulemiskirjeeseen.

Nyt asianosaisilla on mahdollisuus vielä vastata toistensa kertomuksiin. Valiokunnan 14.8. pidettävässä kokouksessa on tarkoitus käsitellä vielä näitä vastineita. Kanniainen arvioi, että mikäli asiat saadaan tuolloin hoidettua loppumetreille saakka, valiokunta toivonee valtuustolta ylimääräistä kokousta. Valtuuston seuraava kalenteriin merkitty kokous on nimittäin vasta lokakuussa.

Luottamuksen setviminen onkin jo nyt venähtänyt niin pitkälle, että asian jättäminen loppusyksyyn tarkoittaisi puheenjohtajiston asemasta päättämistä vain muutamaa kuukautta ennen uusia aluevaaleja.

Alkuperäinen aikataulu oli tiukka, ehkä liian optimistinen. Kauas taakse on jo jäänyt tavoite valiokunnan esityksen saamisesta valmiiksi ennen juhannustulien syttymistä. Aikataulun venyminen on aiheuttanut tilanteen, jossa luottamusselvitys osuu osin päällekkäin johtajahaun kanssa. Tämä ei varmasti helpota tilannetta.

Hyvinvointialuejohtajaa etsivään valintatyöryhmään kuuluu nimittäin myös juuri se aluehallituksen puheenjohtajisto, jonka luottamus on nyt vaakalaudalla. Niin kauan kun päätöksiä ei ole tehty, Sari Innanen varapuheenjohtajineen on tietysti valtuutettu hoitamaan tehtäviään, kuten johtajavalintaa, aivan normaaliin tapaan.

Aluehallituksen puheenjohtajalla on keskeinen tehtävä myös sen määrittelyssä, millaiseksi uuden johtajan työ muodostuu. Soiten hallintosäännössä nimittäin lukee, että puheenjohtaja "vastaa hyvinvointialuejohtajan johtajasopimuksen valmistelusta" ja "huolehtii aluehallituksen ja aluevaltuuston kytkemisestä valmisteluprosessiin tarkoituksenmukaisella tavalla".

Mielenkiintoiseksi touhu menee etenkin silloin, jos puheenjohtajisto päätetään laittaa vaihtoon. Mikäli tämä tapahtuisi ennen kuin uusi hyvinvointialuejohtaja on saanut nimensä sopimukseen, aiheuttaisi aluehallituksen puheenjohtajan vaihtuminen kesken prosessin varmasti sumplimista.

Erikoinen olisi myös tilanne, jossa puheenjohtajisto menettäisi asemansa vasta loppusyksystä johtajavalinnan ja sopimuksen valmistuttua. Tällöin uuden johtajan työn keskeiset raamit muotoilisi henkilö, joka heti perään todettaisiin sopimattomaksi oman tehtävänsä hoitamiseen.

Pasi Kanniaisen mukaan vielä on liian aikaista sanoa, mihin tilapäinen valiokunta lopulta päätyy ja voiko asian lopputulos aiheuttaa toimenpiteitä johtajahakuun liittyen. Mikäli näin kävisi, asiassa toimittaisiin "tilanteen mukaan".

Vaikuttipa luottamusselvityksen tulos lopulta puheenjohtajiston asemaan tai ei, helpommalla olisi Soitessa varmasti päästy, jos asia olisi saatu käsiteltyä paljon aikaisemmin.

Kello 12.19: Päivitetty juttua: Lisätty maininta siitä, että Sari Innanen on vastannut kuulemiskirjeeseen. Lisätty maininta siitä, että muodollisesti luottamuksen arvioinnin on kohdistuttava koko puheenjohtajistoon, mutta käytännössä kyse on Sari Innasen luottamuksesta.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä