Vinkkejä opiskelijan omaan talouteen - Avain Säästöpankin ja Sp-Kodin asiantuntijat neuvovat

Opintojen alkaminen tarkoittaa nuorelle usein myös itsenäisen elämän alkamista. Jos muuttaa omilleen, arkeen tulee uudenlaista vapautta – ja samalla vastuuta. Moni miettii, riittävätkö rahat ja mistä löytyy omaan budjettiin sopiva koti.

Avan Säästöpankin kesätyötekijä Sameli Ojasen mielestä taloudenpito ei tuota liikaa päänvaivaa, kun sen suunnittelee kunnolla ja arjen rutiinit ovat kunnossa.

Opintolainan avulla voit keskittyä opiskeluihisi täysillä

Avain Säästöpankissa kesätyöntekijänä toimiva Sameli Ojanen opiskelee Jyväskylän Yliopistossa kauppatieteitä. ”Opintolainaa kannattaa ottaa. Matala korko, valtion takaus ja pitkät takaisinmaksuajat tuovat mielenrauhaa ja poistavat stressiä siitä, ettei lainaa saisikaan maksettua takaisin”, Sameli suosittelee.

Samelin 5 vinkkiä opintolainaa harkitsevalle:

1) Suunnittele ja budjetoi lukuvuotta etukäteen lainaa hakiessa

Selkeä budjetointi auttaa hahmottamaan, kuinka paljon lainaa sinulla on todellisuudessa tarve nostaa ja mihin käyttötarkoitukseen rahat menevät.

2) Kysy Kelalta päätös opintolainasta ennen lainan hakemista

Opiskelijalla tulee olla Kelan opintolainan valtiontakauspäätös, jotta laina voidaan myöntää. Opintorahaa saavat opiskelijat saavat sen automaattisesti. Muissa tapauksissa takauspäätös tulee hakea asiointipalvelusta verkkopankkitunnuksilla tai tulostamalla, täyttämällä ja postittamalla Kelan sivuilta löytyvä opintotukihakemus. Kelan päätöksen saatuasi voit täyttää opintolainahakemuksen suoraan Säästöpankin verkkopankissa.

3) Älä tuhlaa kaikkia rahoja kerralla.

Opintolaina maksetaan normaalisti kaksi kertaa vuodessa. Ole siis säästäväinen rahojesi suhteen!

4) Älä murehdi takaisinmaksusta opiskeluaikana

Lainan takaisinmaksu alkaa yleensä vasta valmistumisen jälkeen. Opintolainaa on maksettava takaisin yleensä vasta noin puoli vuotta siitä, kun lainan korot on pääomitettu viimeisen kerran. Pidä myös mielessä se, että maksuerät voivat olla eri suuruisia, eikä kaikkea tarvitse maksaa takaisin kerralla.

5) Muista opintolainahyvitys

Opintolainahyvitys koskee vain korkeakouluopiskelijoita. Jos valmistut opinnoistasi tavoiteajassa, saatat olla oikeutettu lainahyvitykseen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela lyhentää lainaa puolestasi.

Opiskelijan luottokortista apua opiskeluaikaan

Säästöpankin Visa Credit/Debit-kortin luotto-ominaisuus tarjoaa joustavuutta opiskelijan arkeen ja pika-apua yllättäviin kuluihin. Luottokortti 2 000 euron luottorajalla on haettavissa heti, kun opiskelupaikka kotimaisessa korkeakoulussa on varmistunut ja luottotiedot ovat kunnossa. Jos olet jo asiakkaamme, hae luottokorttia verkkopankissa. Jos et vielä ole asiakkaamme, jätä yhteydenottopyyntö.

Tiesitkö?

Itse valitulla kuvalla varustetulla kortilla on hauskempi maksaa! Tiesitkö, että Säästöpankin maksukortit omalla omavalintaisella ulkoasulla tehdään merimuovia hyödyntäen – yli 70 % maksukortin materiaalista on merestä kerättyä kierrätysmuovia. Se tarkoittaa noin 0,5 litran virvoitusjuomapullon verran merestä kerättyä muovia.

Laillistettu vuokravälittäjä varmistaa, että asiat sujuvat oikein

Loppukesä ja alkusyksy ovat vilkasta aikaa myös asuntomarkkinoilla, kun opiskelijat muuttavat opintojensa perässä uuteen kotiin. ”Jos on tarve löytää vuokra-asunto, kannattaa olla yhteydessä Sp-Kotiin. Vuokra-asuntohakemuksen voi jättää verkossa, tai jos teet kanssamme toimeksiantosopimuksen, etsimme halutulta sijainnilta toiveidesi kodin”, vinkkaa kiinteistönvälittäjä Eva-Johanna Slotte Sp-Kodista. ”Myös vuokranantajat ovat meihin usein yhteydessä, koska tietävät että meillä on vuokra-asunnon etsijöitä”, hän jatkaa.

Vuokrasopimuksesta Eva-Johannalla on muutama täsmävinkki: ”Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti ja allekirjoittaa joko sähköisesti tai käsin”, hän neuvoo. Kannattaa kiinnittää huomiota, onko vuokrasopimus toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen. Määräaikaista vuokrasopimusta ei pääsääntöisesti voi irtisanoa, vaan se sitoo molempia osapuolia koko vuokrasuhteen keston ajan. Vuokrasuhteen ensimmäinen irtisanomispäivä ilman sakkoa on hyvä tarkistaa. Onko mahdollista saada autopaikka ja saako asuntoon ottaa lemmikkejä, ovat vuokrasopimuksen peruskysymyksiä.

Yleinen käytäntö on, että vuokralainen maksaa vuokra-asunnosta vakuuden, joka on 1-3 kk vuokran määrää vastaava summa. ”Vuokravakuus tulee yleensä olla maksettuna, kun asunto luovutetaan vuokralaisen haltuun”, muistuttaa Eva-Johanna. Vuokravakuus maksetaan takaisin asunnosta pois muutettaessa.

Opiskelijoiden asumistukeen on tullut muutoksia ja leikkauksia kuluvana vuonna. ”Vuokra-asumiseen on kuitenkin edelleen mahdollista saada asumistukea. Opiskelijan kannattaa siis ehdottomasti selvittää mahdollisuutensa tuen saamiseen”, Eva-Johanna neuvoo.

Omaa taloudellista hyvinvointia voi ja kannattaa kasvattaa myös opiskeluaikana, liiketoimintajohtaja Susanna Järvenpää neuvoo.

Opiskelijan taloudellisen hyvinvoinnin tukena

”Me Avain Säästöpankissa otamme huomioon asiakkaamme talouden kokonaisuuden ja löydämme yhdessä jokaiselle yksilöllisen ratkaisun – oli sitten kyseessä opiskelijan arjen raha-asiat, rahoitusratkaisut tai vaikkapa säästäminen. Olemme talouden valmentajia elämän eri käänteissä. Tämä saa kiitosta nykyisiltä ja uusilta asiakkailta, ja he ovat valmiita suosittelemaan meitä. Voimme olla ylpeitä meidän asiantuntijoiden ammattitaidosta asiakaskohtaamisissa”, päättää liiketoimintajohtaja Susanna Järvenpää.

Lue myös:

Avain Säästöpankin ja Sp-Kodin paikalliset asiantuntijat neuvovat miten hankit kesämökin järkevästi >>

Avain Säästöpankin vinkit turvalliseen ja helppoon maksamiseen eri korttivaihtoehdoilla lomalla ja arjessa >>