Paikallisuutiset
Vuodeosaston henkilöstö ja some-kansa vastustavat osaston sulkemista Haapajärvellä – Sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma:"Korvattava kotisairaalalla", pääluottamushenkilö Nina Pulkkinen: "Siinä menevät sitten säästöt"
Haapajärven vuodeosasto saa puolustajia somesta. Raimo Junnikkalan mukaan päätös pahentaa Haapajärven muuttotappiota
Haapajärven terveyskeskuksen vuodeosaston henkilökunta vastustaa Tehyn pääluottamusmiesNina Pulkkisen mukaan vuodeosaston sulkemista. Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen säästöjä miettinyt työryhmä esittää hallinnolleen vuodeosaston sulkemista ja vastaavasti kolmen kunnan eli Haapajärven, Reisjärven ja Pyhäjärven lääkäripäivystyksen keskittämistä Haapajärvelle.
Rakennemuutoksessa Pyhäjärvelle keskitettäisiin vuodeosaston lisäksi lääkekeskus ja välinehuolto, laboratorionäytteiden analysointi taas Haapajärvelle. Toimenpiteillä talouden tasapainotustyöryhmä laskee saavan muun muassa Haapajärven kaupungille 659 000 euron säästöt. Säästöt nousisivat kokonaisuudessaan 1,1 miljoonaan euroon.
Nina Pulkkisen mukaan säästöjen syntyminen on epävarmalla pohjalla. Epävarmalla siksi, että hän ei usko, että Selänteen 15 000 asukkaan väestömäärän palvelemiseen riittää 35 vuodeosastopaikkaa kuten suunnitelmissa on kaavailtu. Nykyään Haapajärvellä on 20 ja Pyhäjärvellä 25 vuodeosastopaikkaa. Näillä sairaansijoilla hoidetaan myös reisjärviset akuuttivuodeosastohoitoa tarvitsevat potilaat. Reisjärven kiintiö on kaksi paikkaa.
Keskittämisen jälkeen koko alueelle jäisi vain 35 akuuttivuodeosastopaikkaa Pyhäjärven terveyskeskukseen.
Kun kaupungin tärkeät palvelut vähenevät, kaupungin vetovoima laskee Raimo Junnikkala Haapajärvi
Pulkkisen mukaan Pyhäjärvelle suunnitellut paikat eivät kerta kaikkiaan riitä tulevaan hoitotarpeeseen.
– Jos vuodeosastohoito keskitetään Pyhäjärvelle, varsinkin Haapajärvellä ja Reisjärvellä pitää olennaisesti lisätä kotisairaanhoidon resursseja, sillä väki vanhenee ja sairastavuus lisääntyy. Kotisairaanhoitoa tarvitaan joka tapauksessa lisää, sillä on mahdollista, etteivät edes nykyiset 45 paikkaa riitä. Ainakaan minä pääluottamusmiehenä en ole saanut tietoja kotisairaanhoidon lisäämisestä, Pulkkinen kertoo ja toteaa rakennemuutoksesta ilmoitetun henkilöstölle sähköpostilla.
– Siinä ei kotisairaanhoidon lisäämisestä kerrottu mitään. Odotamme mielenkiinnolla lisää informaatiota, Pulkkinen kertoo.
Haapajärvellä toimii parhaillaan 16-paikkainen arviointiyksikkö, jossa kuntoutetaan sairaanhoidossa olleita potilaita ja arvioidaan heidän tulevaa asumistaan ja hoitoaan. Samanlainen asumisyksikkö on myös Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä. Näissä annetaan myös saattohoitoa.
Jos Selänteen rakenteen uudistus toteutuu tasapainotustyöryhmän suunnittelemalla tavalla, Haapajärvellä kuntoutuvat myös pyhäjärviset ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevat henkilöt. Muut pyhäjärviset kuntoutuvat kotona.
Arviointiyksiköllä ja vuodeosastolla annetaan pääluottamusmies Nina Pulkkisen mukaan eritasoista hoitoa. Arviointiyksikössä ei esimerkiksi anneta suonensisäistä lääkehoitoa arviointiyksikön ulkopuolisille henkilöille.
Pulkkisen mukaan myös välinehuollon keskittäminen tuntuu oudolta. Hänen mukaansa paikallinen välinehuolto takaa hyvän logistiikan. Jos huoltopisteitä vähennetään, tulee ratkaista, kuka esikäsittelee välineet. Samalla keskittäminen tietää sitä, että välineitä tarvitaan lisää, jotta kierto pelaa.
Kun tieto Selänteen rakenneuudistuksesta ja säästösuunnitelmista tuli esille ennen joulua, somessa käynnistyi vilkas keskustelu. Valtaosa sosiaalisen median haapajärvisistä epäilee vuodeosaston sulkemista ja pyhäjärviset taas aprikoivat lääkäripäivystyksen keskittämistä Haapajärvelle.
Tiedotustilaisuudessa ennen joulua Selänteen johtajaTuomas Aikkila korosti, että kiireellistä lääkärihoitoa tarvitsevia potilaita voidaan jatkossakin arkipäivisin ottaa vastaan jokaisessa terveyskeskuksessa Haapajärvellä, Reisjärvellä ja Pyhäjärvellä, jos ajavarausvastaanotolla on vapaita aikoja.
Tilannetta huolestuneena on seurannut myös monen tuntema, seurakuntamestarina työskenteleväRaimo Junnikkala, johon useat haapajärviset ovat ottaneet huolissaan yhteyttä.
– Ymmärrän kyllä täysin ihmisten huolet. Haapajärveltä on Pyhäjärvelle 40 kilometriä ja Reisjärveltä 80 kilometriä. Tällaiset matkat ovat pitkiä ajaa katsomaan hoidossa olevaa läheistä tai ystävää.
Junnikkala näkee asian myös aluepoliittisesti. Kun tärkeät palvelut vähenevät, kaupungin vetovoima laskee. Muuttotappio uhkaa kiihtyä.
– Meidän ei saisi sortua säästöjen ja kurjistumisen tielle vaan säilyttää työpaikat ja palvelut mahdollisuuksien mukaan. Minun käsityksen mukaan Haapajärven vuodeosastolla on tarvetta ja käyttöä ja nähdäkseni käyttö vain lisääntyy, Junnikkala kertoo.
/// Artikkelin alarivissä muutettu nimi Raimo Junnikkalaksi, kun aiemmin nimi oli virheellisesti Raimo Olkkonen.
Uusi sote hahmottumassa
Hallituksen uusikin sote-malli perustuu valtion rahoitukseen
Valtion antaa rahat maakunnille jotka järjestävät palvelut
Jos Uudenmaan erillisratkaisu hyväksytään:
Suomeen 22 sote-maakuntaa
Mahdollisesta maakuntaverosta päätös myöhemmin
Sote-lait pyritään hyväksymään valtaosaltaan tänä vuonna