MAINOS

Haaveile hetki kesästä

Pietarsaari julistautui jo syksyllä Suomen sympaattisimmaksi kaupungiksi. Siihen onkin syytä, sillä kaupunki on läpi vuoden etenkin matkailevien lapsiperheiden suosiossa. Tähän aikaan vuodesta alkaa jo vähitellen haaveilla keväästä ja kesästä. 

Pietarsaaren sympaattisuuden keulakuviksi onkin otettu pienet kaverukset Unto Koskinen ja Helmi Peltola. Näille pienille pietarsaarelaisille erityisesti kaupungin monet uimarannat ovat rakkaita leikkipaikkoja, mistä kotiin lähtiessä meinaa tulla tippa silmään.

Matkailijoille Pietarsaaressa käyminen on kuin lähtisi minilomalle ulkomaille – sympaattiset pienet kahvilat ja ravintolatputiikit sekä upea vanha arkkitehtuuri luovat idyllisen tunnelman, mihin on helppo ihastua.

- Pietarsaaressa on tiiviisti rakennettu ja erittäin kaunis keskusta, jossa on hyvin kansainvälinen tunnelma. Kaikki palvelut ja nähtävyydet löytyvät läheltä, kaupunginsihteeri Milla Kallioinen listaa parhaita puolia.

Monikulttuurisessa kaupungissa kulttuuri ja urheilu ovat molemmat vahvoilla. Kaksikielisessä Pietarsaaressa on vaikutteita sekä Suomesta että Ruotsista. Se näkyy kaikessa ihmisten pukeutumisesta rakennuksiin.


Puutarhan kauneimmat ajatukset

Lukuisat puistot ja puutarhat varmistavat, että kaupunki on täynnä kukkien ilotulitusta kesällä ja tunnelmallisia lenkkipolkuja läpi syksyn ja talven.

Ympäri vuoden avoinna olevasta Aspegrenin puutarhasta löytyy kuuluisa hyötypuutarha ja puutarhassa kasvaa myös lääke- ja maustekasveja 1700-luvun mallin mukaisesti. Kotipuutarhuri ei voi olla innostumatta niistä lukuisista ideoista, mitä viiden hehtaarin puutarha tarjoaa.

Puutarhan kultakimpale on vuodelta 1880 peräisin oleva sokerikasvi Stevia rebaudiana, joka on 700 kertaa tavallista sokeria makeampaa.

Koulupuiston kasvitieteellisessä puutarhan erikoisuus ovat kukkien väliin piilotetut puiset taulut, joissa on kauniita ajatuksia. ”To plant a garden is to believe in the future.” (Puutarhan istuttaminen on tulevaisuuteen uskomista.) 

Puutarhan alaosa on suunniteltu englantilaisen puutarha-arkkitehtuurin mukaan ja yläosaa hallitsee upea barokkityylinen muotopuutarha.


Käsin kosketeltavaa historiaa

Historiallisen kaunis Pietarsaari sijaitsee Pohjanmaalla meren rannalla. Vierasvenesatamia on tarjolla useita. Merenkulku- ja laivanrakennuskaupunkina tunnetusta kaupungista löytyy myös Suomen sympaattisin vene - käsintehty vanha saaristovene, jolla eläkeläinen Matti Aro kulkee mökillään vielä tänäkin päivänä.

- Hyvin tervattu vene kestää vuosikymmeniä, eikä tämän veneen ikää edes varmaksi tiedetä, Aro kertoo.

Kaupunki on myös täynnä erikoismuseoita, joista saa syvyyttä vierailuun. Sikurimuseo on poikkeuksellisen hyvin säilytetty tehdasmiljöö, missä kävijä saa tuntuman entisajan tehdastyöstä ja voi tutustua kahvin vahvikkeena käytetyn sikurin valmistukseen. Vanhaa tyyliä rakastavalle museo antaa myös useita ideoita sisustukseen.

Arktinen museo Nanoq on kuin sadun röllimetsä pienemmille ja täynnä käsin kosketeltavaa historiaa leikki-iän ohittaneille vierailijoille. Museossa voi oppia paljon arktisista kansoista, kulttuureista ja tavoista. Pienen kylän kokoisen museon perustaja ja johtaja Pentti Kronqvist on itsekin tehnyt useita arktisia retkiä, joten Nanoqissa voi päästä kuulemaan miehen kertomuksia kuuluisista retkikunnista pohjois- ja etelänavalle. 

Kaupunki haltuun Pietarsaaren yössä

Pietarsaaren kaupunkikulttuurista voi ottaa tiukan otteen kiertämällä konserteissa ja pubeissa. Black Sheep Pubin seinille kirjoitettuja tekstejä voisi lukea tuntikausia ja suu kääntyy väkisinkin hymyyn, kun tiilen välistä löytyy teksti ”Love the skin you are in”. Pubin toinen omistaja Ron Rönnqvist on halunnut tehdä pubista paikan, missä kaikilla on hyvä olla - sellaisenaan kuin ovat.

Eläinystäville Pietarsaarella on tarjottavana muun muassa Fäbodantien talli, mistä löytyvät Suomen sympaattisimmat ponit. Sympaattisuuden lisäksi ponit ovat napsineet useita mestaruuksia poniraveissa. Talli onkin tunnettu ratsastuskoulu, joka toimii myös aamiaismajoituspaikkana ja järjestää ohjelmapalveluja ryhmille, esimerkiksi polttareita.

Intohimoisille urheilijoille kaupunki on tuttu jalkapallosta. FF Jaron edustusjoukkueen pelit keräävät tuhansia katsojia. Pietarsaaresta löytyy myös Suomen sympaattisimmat pienet jalkapalloilijat, kuten Theo Stenman ja Leo Boström. Ehkä heistä tulee isona huippupelaajia, ehkä ei, mutta ainakin nyt pojat poseeraavat ylpeästi seuransa edustajina kuin maailmantähdet.


Lue lisää Suomen sympaattisimman kaupungin Pietarsaaren tarjonnasta täältä.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Pietarsaaren matkailun kanssa.