Ethreum on alustojen kuningas

Kuva:

MAINOS -

Ethreum on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta ja se tunnetaan niin sanottuna toisen sukupolven kryptovaluuttana. Se on kokonainen käyttöjärjestelmä sovelluksille, jotka hyödyntävät älysopimuksia. Se poikkeaa siis esimerkiksi Bitcoinista ja tarkastelemme sen perusteita tässä artikkelissa tarkemmin.

Kryptovaluutta on digitaalista valuuttaa ja niitä on nykyään virtuaalimaailmassa jopa tuhansia. Bitcoin on ehdottomasti tunnetuin digivaluutta, mutta se on ensisijaisesti suunniteltu digitaalisen vaihdannan välineeksi. Sitä pidetään ensimmäisen sukupolven teknologiana.

Ethreum on puolestaan toisen sukupolven valuutta ja se on paljon enemmän kuin virtuaaliympäristössä toimiva raha. Se on kokonainen käyttöjärjestelmä ja siinä erilaiset sovellukset hyödyntävät älysopimuksia. Ethereumilla on erittäin vahva kilpailuasetelma alustakategoriassa,lue lisää ethereumista täältä.

Kryptovaluuttojen tunnetut tokenit on luotu Etherum-alustalle ja tällaisia tokeneita on muun muassa suomalainen Aave. Kilpailu on kuitenkin koventunut vuosi vuodelta ja markkinoille on tullut Ethereumin taustajoukoissa toimineiden vaihtoehtoja.

Ethereumin kaksi kiintopistettä

Ethereumin tähän astisessa taipaleessa voidaan havaita kaksi selkeää tapahtumaa: ICO- ja DeFi-buumit. ICO-buumi nähtiin vuonna 2017, jolloin Ethereum-alustalla järjestetyt ICO:t nousivat hurjaan suosioon. Niiden ansiostaEthereumin kurssi kiri jopa Bitcoinin markkina-arvoa lähelle.

ICO-buumin ansiosta Ethereum nousi erittäin merkittäväksi tekijäksi kryptovaluuttojen maailmassa. Ennen vuotta 2017, altcoinit eivät saaneet suurta huomiota osakseen. Yhä useampi altcoin sai kuitenkin enemmän jalansijaa markkinoilla Ethereumin nousun myötä. Juhlat eivät kestäneet kuitenkaan lopullisesti, vaan tuon aikainen ICO-buumi kesti noin vuoden.

Toinen kohokohta nähtiin kesällä 2020 DeFi-buumin myötä. Silloin erilaiset hajautetut finanssipalvelut saivat enemmän tuulta alleen. Hajautetun finanssipalvelun ansiosta pystyttiin operoimaan lainapalveluita, hajautettuja pörssejä ja muita talousalan protokollia täysin itsenäisesti älysopimusten avulla.

Ohjelmointialusta Ethereum

Ethereumin on perustanut Vitalik Buterin, jonka tahtona oli luoda samanlainen ympäristö kuin mobiiliapplikaatioiden kehittäjillä oli käytössään. Mobiiliapplikaatioiden alustassa kuka tahansa voi rakentaa oman sovelluksensa ja ladata se Google Playn tai App Storen kaltaisiin kauppoihin, josta kuluttajat voivat ladata sen halutessaan.

Ethereum on tietojenkäsittelyalusta, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan. Sillä on oma ohjelmointikielensä sovelluskehitystä varten. Jos asiaa vertaa Bitcoiniin, on Bitcoin enemmänkin maksujärjestelmä. Ethereumin ratkaisut tarjoavat paljon moniulotteisempia mahdollisuuksia käytännön sovelluksille.

Ethereumin ekosysteemi mahdollistaa käytännössä kaikenlaisten sopimusten teon, jossa ehtona on luottamus eri tahojen välillä. Sovellukset voivat ilmentyä esimerkiksi valuutanvaihtona, osakkeina ja hyödykkeiden myynnissä - periaatteessa missä tahansa, jossa raha vaihtaa omistajaa.

Älysopimukset kaiken keskiössä

Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ovat erittäin laajat ja sen avulla voidaan äänestää, seurata materiaaleja ja hallita resursseja. Keskeisenä tekijänä ovat älysopimukset, jotka ovat Ethereumin lohkoketjuun tallennettavia ohjelmanpätkiä. Niille voi määrittää erilaisia ehtoja ja niitä voidaan käyttää periaatteessa missä tahansa tilanteessa, jossa kahden tahon välille asetetaan tietyt ehdot.

Älysopimus toimii tavallaan kuin robotti, jolle annetaan haluttuja käskyjä. Älysopimus vastaanottaa syötteitä joko lohkoketjusta tai sen ulkopuolelta ja suorittaa toiminnot, joita sille on vaadittu. Älysopimuksen vahvuutena on sen hajautettu ohjelmoida, jota ei pysty lahjomaan tai muokkaamaan jälkikäteen. Sen koodinpätkä noudattaa kaikkia sille annettuja käskyjä täydellä varmuudella.

Ethereumia voidaan verrata tietokone- ja mobiilimaailman käyttöjärjestelmiin. Sen ajatusmalli onsamankaltainen kuin esimerkiksi iOS tai Android. Ethereum tarjoaa sovelluksille vain teknisen toimintaympäristön, jolloin sovelluskehittäjä määrittelee mihin suosittu appi luodaan.

Ethereumilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, kuten jokaisella kryptovaluutan toimijalla. Sen etuna on verkostovaikutus ja suurin osa maailman sovelluskehittäjistä kehittää sovelluksiaan nimenomaan Ethereumin alustalle.