MAINOS

Mistä sopiva rahoitus yritykselle?

MAINOS -

Useimman menestyvän yrityksen kivijalka on onnistuneesti järjestelty rahoitus, ja tätä kautta hyvä kannattavuus, maksuvalmius ja vakavaraisuus. Yritystoiminnan eri vaiheissa pääoman tarve vaihtelee suuresti. Toimipa yrityksesi millä tahansa alalla, esimerkiksi yritystoiminnan aloittaminen, uusien investointien tekeminen tai uusien työntekijöiden palkkaaminen on vaikeaa ilman hyvin järjesteltyä rahoitusta. Yrityksen kehittäminen vaatiikin usein yrityslainan hakemista joko pankista tai muulta lainanantajalta.  

Yritysrahoitus ja yrityslainat Suomessa

Syitä ja perusteluita yrityslainan hakemiseen on yhtä monta, kuin on itse yrityksiä ja yrittäjiäkin.

Yrityslainamarkkinat ovat vilkkaat ja potentiaalisia lainantarjoajia sekä lainasopimuksia vaihtelevine ehtoineen on tarjolla runsaasti. Ennen yrityslainan hakemista kannattaa yrittäjän perehtyä erilaisiin rahoitusvaihtoehtoihin, joita yrittäjät voivat markkinoilta löytää.

Tutustu kattavaan oppaaseen yritysrahoitusvaihtoehdoista Suomessa

Yrityslainaa Suomessa haetaan perinteisesti joko pankista tai yksityiseltä rahoituslaitokselta. Pankit, rahoituslaitokset ja muut tahot, jotka myöntävät yrityslainoja, arvioivat jokaisen lainahakemuksen tapauskohtaisesti. Riippumatta siitä, mistä lainaa on hakemassa, on lainaehtoihin aina mahdollista vaikuttaa vakaalla ja huolellisella taloudenpidolla sekä hyvin valmistellulla lainahakemuksella. 

Kuten kaikkien muidenkin yritysrahoitusvaihtoehtojen kohdalla, myös yrityslainojen ehdot määräytyvät tapauskohtaisesti. Ehtoihin vaikuttavat uutta yritystä perustettaessa esimerkiksi aloittavan yrittäjän liikesuunnitelma, yrittäjän luottohistoria sekä muu aiempi taloudenhoito. Jo olemassa olevan yrityksen hakeman lainan ehtoihin taas vaikuttavat yrityksen liikevaihto ja -voitto sekä yritystoiminnan yleiset tulevaisuudennäkymät.   

Milloin yrityslaina pankista kannattaa?

Perinteisesti pankit ovatkin olleet suomalaisten yrittäjien toiminnan tärkein ja joskus jopa ainoa rahoituksen lähde. Vaikka pankit ovatkin kipuilleet ja menettäneet asemaansa rahoitusmarkkinoilla erityisesti digitalisaation seurauksena, yrityslaina pankista on yhä monissa tilanteissa hyvä keino yritysrahoituksen järjestämiseksi. On kuitenkin tärkeää tunnistaa ne tilanteet, joissa näin ei kuitenkaan ole ja rahoitusta kannattaa etsiä muualta. 

Yrityslainan hakeminen pankista on kannattavaa erityisesti silloin, kuin lainaa on hakemassa jo pitkään toiminut yritys, jonka taloudellinen tilanne on vakaa, sillä pankkien myöntämä rahoitus on Suomessa lähtökohtaisesti aina vakuudellista. Toiminnaltaan ja liikevaihdoltaan vakiintuneen yrityksen on uutta yritystä helpompi asettaa vakuus ja arvioida kuinka suuren vakuuden yritys on valmis järjestämään. 

Kaikille yrityksille vakuuksien antaminen ja pankista lainaaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa tai edes mahdollista. Jos esimerkiksi lainaa hakeva aloittava yrittäjä on aiemmin tehnyt virheitä ja menettänyt esimerkiksi luottotietonsa, eivät perinteiset pankit ole halukkaita myöntämään lainaa, vaikka yrityksen liikeidea olisi hyvin muotoiltu ja sen potentiaalinen liikevoitto suurta. Usein uusilla yrityksillä ei myöskään ole mahdollisuuksia asettaa pankeilta haettaville yrityslainoille niiden vaatimia vakuuksia. Pankkien vaatimat vakuudet voivat nousta erittäin suuriksi eikä etenkään aloittelevilla yrittäjillä ei ole usein mahdollisuuksia taata niitä.  

Milloin kääntyä yksityisen lainantarjoajan puoleen?

Kaikissa tilanteissa yrityslainan hakeminen pankista ei siis ole kannattavaa tai edes mahdollista. Tällaisissa tilanteissa yrittäjä voi kääntyä yksityisen rahoituslaitoksen puoleen. Yksityiset yrityslainamarkkinat ovat hyvin monipuoliset ja lainaa voi hakea suoraan verkosta usein ilman byrokratiaa. Lainapäätöksen yksityisiltä lainantarjoajilta saa usein hyvin nopeasti, parhaimmillaan vielä saman vuorokauden aikana. 

Yrityslainan hakeminen rahoituslaitokselta on erityisen houkutteleva vaihtoehto silloin, kuin tavoitteena on saada yritysrahoitusta ilman vakuuksia.

Myös uusien tai toimintansa vielä vakiinnuttamattomien yritysten, joilla on hyvä liikeidea, toimintasuunnitelma ja muutenkin liiketoiminnan edellytykset kunnossa, kannattaa kääntyä rahoituslaitosten puoleen. Pankit eivät ole yhtä valmiita joustamaan ehdoistaan, joten hyväkin yritystoiminta saattaa jäädä ilman yritysrahoitusta, jos se on liian uusi.  

Yrityslainan hakeminen rahoituslaitokselta on kannattavaa myös, kun nopeus ja joustavuus ovat kaikki kaikessa. Pankkien asiakkaiden tarpeet vaihtelevat suuresti, eivätkä ne voi aina mukautua yksittäisten asiakkaiden tarpeisiin. Sen sijaan rahoituslaitokset ovat huomattavasti ketterämpiä toimijoita, sillä niiden harjoittama yrityslainojen sääntely on paljon pankkien harjoittamaa sääntelyä vähäisempää ja yksinkertaisempaa.

Yritystoiminnassa voi aina tulla eteen tilanteita, jotka tietävät akuuttia rahoituksen tarvetta. Tämä voi päteä yllättävien kustannuksien kattamiseen niin investointeja kuin tappioita maksettaessa. Perinteisten pankkien tarjoamat yrityslainat eivät usein taivu tilanteisiin, joissa rahoituksen tarve on erittäin nopea, eikä hakemusten täyttämiseen ja muuhun paperityöhön ole käytettävissä paljoa aikaa.

Capitalbox tarjoaa vakuudettomia yrityslainoja pk-yrityksille ja olemme Euroopan johtava pk-yritysten verkkorahoitusalusta. Kauttamme yritykset voivat hakea yrityslainaa verkossa 2000€  alkaen aina 350 000€ saakka. CapitalBoxin toiminnan ytimessä on yrittäjyyden syvällinen tuntemus, läpinäkyvyys ja reiluus, mitkä mahdollistavat asiantuntevan, turvallisen ja kumppanuuteen perustuvan yritysrahoituksen.