maanantai 3.10.2022 | 00:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Miksi Kälviän pururata on muuttunut hiekkaradaksi?

Pururatojen kunnostukseen ei ole riittänyt vuosiin rahaa, eikä ongelma rajoitu vain Kälviälle.

Ke 6.6.2018 klo 10:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Milja Keinänen

Kälviän pururadalla kävely on kuin hiekkarannalla kulkisi. Liikkuminen on jähmeää. Alueella vuodesta 1983 asunut Tiina Kivelä on kyllästynyt radan huonoon kuntoon.

‒ Aikoinaan olemme kulkeneet täällä lastenvaunujen kanssa, mutta nykyään niillä ei olisi mitään asiaa, kun kaikki on pelkkää hietikkoa, toteaa Kivelä.

Pururata, joka on Kälviässä ainoa laatuaan, on Kivelän mukaan päässyt huonoon kuntoon vuonna 2009 voimaan astuneen kuntaliitoksen jälkeen. Purua siellä ei ole enää juuri ollenkaan: paikoin reitti on pelkkää hiekkaa ja paikoin se kasvaa nurmikkoa.

Miksi Kälviän pururata on ollut ilman purua ja kunnostusta melkein kymmenen vuotta?

‒ Se johtuu rahan puutteesta. Monena vuonna on ollut kyllä haaveena tehdä radoille purutusta, toteaa puisto- ja liikuntapaikkojen työpäällikkö Terho Lindberg.

Lindberg kertoo, että tänä vuonna rahaa liikuntapaikkojen kunnossapitoon on ollut erityisen vähän, eikä millekään radalle saada uutta purua.

Lindberg on tietoinen siitä, että joillain alueilla radat ovat olleet huonossa kunnossa todella kauan. Ongelma ei myöskään rajoitu vain Kälviään.

‒ Sama tilanne on esimerkiksi Köykärissä. Melkein kaikki pururadat ovat tekohengityksen varassa, toteaa työpäällikkö Lindberg.

Hyvässä kunnossa Kokkolan alueella ovat Lindbergin mukaan lähinnä Santahaan ja Roskarukan reitit.

Tiinä Kivelä on huomannut purun hävinneen radalta juuri kuntaliitoksen jälkeen, mutta Lindbergin mukaan liitos ei kuitenkaan ole vähentänyt merkittävästi reittien kunnossapitoon tarkoitettua rahaa.

‒ Mutta ei se sitä lisännytkään.

Muutosta pururatojen kehnoon tilanteeseen ei Lindbergin mukaan ole odotettavissa ainakaan tänä kesänä. Ihannetilanteessa pururadat soveltuisivat myös kesäaikana monenlaiseen käyttöön: niin retkeilyyn, lenkkeilyyn kuin rattaiden kanssa kulkemiseenkin.

‒ Jos mietitään lapsiystävällistä Kokkolaa, niin tämä ei kyllä sitä edistä. Mietin myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät uskalla lähteä vaikka metsiin lenkkeilemään. Tämä pururata on ennen ollut heille turvallinen paikka liikkua, toteaa Tiina Kivelä kuoppaisesta ja vaikeakulkuisesta reitistä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »