sunnuntai 29.1.2023 | 11:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Mari Palo naisten sarjan nuorin Lappeenrannassa

Pe 4.1.2019 klo 07:27 | päivitetty pe 07:27

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Jännitän hurjasti siihen saakka, kun pääsen lavalle, hymyilee naisten sarjan nuorin, 23-vuotias Mari Palo. Lohtajalla syntynyt Palo edustaa Keski-Pohjanmaalta kilpaan lähtenyttä laulajapotentiaalia.

- Kokkolan konservatoriossa pääsin onneksi Sirkka Haaviston oppilaaksi, olemme vieläkin hurjan hyvät ystävät, Mari kiittää ensimmäistä opettajaansa.

Hänen ensimmäinen instrumenttinsa oli tosin piano, joka jäi teinivuosina. Yläasteen aikaan hän muistaa harrastaneensa kaikkea muuta musiikkia paitsi klassista.

- On meillä vieläkin oma gospelbändi, hän sanoo poikaystäväänsä Joonakseen viitaten.

Sibelius-Akatemian pääsykokeissa Mari Palo lauloi kuuaarian Dvorakin Rusalkasta. Saman aarian hän tulkitsi koskettavasti Lappeenrannassa.

- Aariat saavat syttymään, hän hymyilee ja arvioi, että laulajan koulutuksessa tulisi painottaa nykyistä enemmän kokonaisilmaisua.

Palon suomalainen laulajaihanne on Soile Isokoski, Lappeenrannan kilvan voittaja vuodelta 1987.

- Hän on rakentanut uraansa oikein, kehittänyt itseään rauhassa. Jos saa liian suuria rooleja liian nuorena, niin kymmenen vuoden päästä sinusta ei tiedä kukaan, Mari perustelee ja korostaa myös omaa kiireettömyyttään: opiskelu on nyt pääsia.

- Tulin tänne, koska kilpailu on hyvää koulutusta, joutuu valmistamaan laajan ohjelmiston huolella. Mutta en minä valmis ole, tämä instrumentti kasvaa, Mari nauraa ja käärii kaulaliinaa kurkulleen.

Välieriin 17 laulajaa. Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut etenivät sunnuntaina välieriin, joissa alun miesvoittoisuus kääntyi perinteiseksi naisenemmistöksi.30-vuotisen kilpailun taso on noussut vuosi vuodelta ja kaikkien seitsemäntoista välieriin valittujen laulajien takana on jo mittavat opinnot.

Miesten sarjassa jatkopaikkoja riitti kahdeksalle laulajalle ja onnekkaasti joka fakille tenorista bassoon, jota edusti tasaisen varma Peter Lindroos. Espoolainen bassobaritoni Niklas Spångberg onnistui valloittamaan Lappeenranta-salin täyttäneen yleisön jo alkuerissä samoin kuin Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa opiskeleva Hermanni Wallén. Nuorta tenoripotentiaalia edusti puolestaan Dan Karlström, jonka huolella rakennettuun ohjelmistoon kuului välierissä Karlssonin Sen vår ja Schubertin An Silvia.

Taitotasoltaan tasaisen sopraanojoukon ainoa mezzo on ahvenanmaalaissyntyinen tyylikäs Jenny Carlstedt. Keijumainen Krista Kujala lauloi Sibeliusta ja Saariahoa. Kokkolalaissyntyisen Tove Åmanin suoritusta seurasi yleisösämyös oma opettaja Anita Välkki.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »