torstai 20.6.2019 | 23:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Mitä parista särkyneestä aikataulusta

Keskipohjanmaa+
Pe 11.1.2019 klo 06:30

Oliko sitten profeetta omalla maallaan syksyllä 2014, mutta näin europarlamentaarikko Olli Rehn kirjoitti blogiinsa syksyllä 2014:

Tätä menoa Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka samalla putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla.

Myönnetään. Ei ole ensimmäinen kerta, kun tulee palattua nykyisen Suomen Pankin pääjohtajan näkemykseen. Ikään kuin entinen nuorkeskustalainen ydinvoimakriitikko olisi komissaarivuosiensa jälkeen kääntänyt uudemman kerran pomppansa.

Väärin. Meni yhdeksisen kuukautta, kun elinkeinoministeri Rehn oli yhdessä Putinin poikien kanssa painamassa kuvitteellisen Lugerin Fortumin herrojen ohimolle. Varmistin pois ja kummasti alkoi mieli muuttua. Fortum lähti kuin lähtikin kansalliseen atomikökkään.

Keskiviikkoiltana Rehnin puoluetoveri Matti Vanhanen kuunteli A-studiossa kiltin kuuliaisesti vieressä istuneen Hanna Halmeenpään argumentointia. Kansanedustajan hommat jättävä kalajokinen kuuluu ydinvoimavastustajien modernin ajan veteraaneihin.

Halmeenpään kanssa voi olla eri mieltä, mutta kannattaa tsekata oma argumenttivarasto ennen kuin aloittaa verbaalikaksintaistelun. Mauri Pekkarinen ei ole kaikkein kehnoimpia sanaseppiä, mutta kertaalleen hänkin meni vipuun astellessaan Halmeenpään kanssa samaan studioon. Ei selvinnyt Maukka kuivin jaloin.

Matti Vanhasen henkilökohtaiseen poliittiseen historiaan kuuluu Rehnin tavoin ydinvoiman vastustaminen. Keskiviikkona kysyttiin syytä kannan vaihtumiseen.

Vanhanen loihti kasvoilleen valtiomiesmäisyyttä huokuvan kerubimaisen ilmeen ja perusteli kääntymystään ilmastonmuutoksella. Melkein tekisi mieli sanoa, että Vanhanen valehteli. Vaan sellaista en tietenkään sano.

Vanhasen ihan niin kuin niin monen muunkin nuoren poliitikon selkärangan ydinosat kestävät huonosti myöhempiä vastuullisia asemia. Pääministeri tai elinkeinoministeri ei yksinkertaisesti voi vastustaa ydinvoimaa. Jos vastustaa, ei ole niissä hommissa. Piste.

15 vuotta. Sen verran ovat Suomessa tällä hetkellä rakenteilla olleet ydinvoimalat myöhästyneet aikatauluistaan. Tähän mennessä.

Vaan mitä parista särkyneestä aikataulusta. Ihan hyvin on sopinut esimerkiksi Eurajoen kunnalle, että Olkiluoto 3:een verrattuna Iisakinkirkko pompsahti pystyyn kuin Teijo-talo.

Hanhikivi ykkösen myöhästymisen tuorein päivitys saatiin joulukuussa. Se on neljä vuotta.

Vastustaako muuten Anias ydinvoimaa? Eipä oikeastaan. Putinin voimalaa sen sijaan kyllä.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päivittäistuottaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »