Paikallisuutiset

Monet vanhustenkotiyhdistykset ovat talousvaikeuksissa – Lohtajalla tilanne on kuitenkin toinen ja asukkaita on riittänyt

– Meillä on hyvä tilanne nyt. Uusia asukkaita on löytynyt ja talous on paremmalla mallilla kuin joitakin vuosia sitten. Jos asunnot ovat 90-prosenttisesti käytössä, se riittää, kertoo puheenjohtajaJaakko Lukkarila Lohtajan vanhustentaloyhdistyksestä.

Lohtaja poikkeaa muista Kokkolaan kymmenen vuotta sitten liittyneistä kunnista siinä, että se on saanut pidettyä vanhustentaloyhdistyksensä toimintakykyisenä ja yhdistyksen vanhuksille tarjoamat asunnot asuttuina.

– Kokkola pyysi aikoinaan, että kaupunki saisi valita asukkaat Kurkikartanoon ja Joutsenrantaan. Me ei suostuttu. Asukkaiden hankinta pidettiin omissa käsissä, sihteeriMaarit Jukkola perustelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aiemmin oli sijoittava sairaanhoitaja, joka ei edes tiennyt, että täällä on paikkoja palvelutaloissa. Kerran kutsuimme Kokkolan päättäjiä tutustumaan tiloihimme. He olivat hämmästyneitä, että tällaiset talot täällä!

Jukkolan mukaa Lohtajan kyläyhteisöissä on vanhanajan huolenpitoa. Vanhusten pärjäämistä seurataan ja yhteyksiä otetaan, jos avuntarvetta todetaan.

– Monet asukkaat tulevat meille omaehtoisesti, Jukkola kertoo.

Kirkonkylällä olevassa Kurkikartanossa on 16 asuntoa ja Marinkaisissa olevassa Joutsenrannassa 15 asuntoa. Paikat ovat täynnä. Kurkikartano on peruskorjattu vuonna 2000 ja Joutsenranta vuonna 2009. Taloissa ei ole yöhoitoa ja kotihoito huolehtii räätälöidysti apua tarvitsevista. Asukkailla on turvarannekkeita hädän varalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kurkikartanossa on kolme taloa yhdistetty käytävillä. Meillä on iso päiväsali ja ruokasali. Yhteisiä tiloja käytetään myös kyläläisten kokoustiloina. Samoin on Joutsenrannassa, jonka yhteisiä tiloja käyttää muun muassa 4H. Monet yhdistykset ja vapaaehtoiset järjestävät viikoittain ohjelmaa.

– Meillä on yhteisöllisyyttä. Asukkaat syövät aamupalan ja lounaan yhdessä. Lisäksi Kirkonkylällä ovat kaupat ja apteekit potkupyörämatkan päässä, Maarit Jukkola kertoo.

Vanhustentaloyhdistyksellä on 31 asukasta, joista kaksi on Kokkolasta. Vapautumassa on kaksi asuntoa.

– Asuntoja tyhjenee ryppäissä, kun asukkaita siirtyy tehostettuun palveluasumiseen tai kuolee. Viime vuoden lopussa oli vuorostaan pientä jonoa. Tiedotamme vapaista asunnoista Lohtajan kuntatiedotteessa, Jukkola kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhustentaloyhdistys sai käännettyä vaikean taloustilanteen siirtämällä lainojen maksua ja hankkimalla uusia asukkaita.

– Velkaa on hieman alle miljoona euroa. Tällä käyttöasteella pystymme maksamaan korot ja hoitamaan lyhennykset. Asuntoja on monenkokoisia ja vuokra on noin 13 euroa neliöltä, Lukkarila kertoo.

Lukkarilan kokemuksen mukaan yhdistyksen taloihin muuttaneet ovat olleet kotiuduttuaan tyytyväisiä päätökseensä.

– Täällä on tutut paikat ja ihmiset. Sukulaiset ja naapurit ovat lähellä. Aika vaikeaa olisi, jos vanhus olisi siirretty palvelutaloon Veteliin tai Teerijärvelle saakka.

– Yhteisöllisyys ja vapaaehtoisten järjestämät tapahtumat ovat tärkeitä. Yksinäisyys on ongelma nykyisessä mallissa, jossa vanhukset hoidetaan kotiin mahdollisimman pitkään, Jaakko Lukkarila toteaa.

Vanhustentaloyhdistyksessä haaveillaan Kurkikartanon pintaremontista ja sähkölämmitteisten talojen laittamisesta maalämmölle. Saunaremontti on tehty viimeksi.

– Siivoojat ja kiinteistönhoitajat ovat pitäneet talot hyvässä kunnossa eikä vesivahinkoja ole ollut, Lukkarila kiittää.

Maarit Jukkola kiittää puolestaan Lohtajan Tilitoimistoa, joka on hoitanut hyvin yhdistyksen taloutta ja pitänyt hallituksen ajan tasalla.

Fakta

Asuntoja vanhuksille

Vanhustenkoti- tai vanhustentaloyhdistykset ovat aatteellisia yhdistyksiä, joita perustettiin 1960-luvulta alkaen rakentamaan asuntoja vanhuksille.

Yhdistykset saattoivat saada Raha-automaattiyhdistyksen avustuksia toiminnalleen toisin kuin kuntien omistamat yhtiöt.

Kunnat kuitenkin takasivat yhdistysten Valtionkonttorilta, Kuntarahoitukselta ja pankeilta ottamia lainoja.

Monet vanhustenkotiyhdistysten rivitalot uhkaavat jäädä tyhjilleen, sillä peruspalvelukuntayhtymät eivät enää ohjaa niihin asukkaita.

Kotihoito hoitaa vanhukset kotiin ja kattavampaa hoivaa tarvitsevat hoidetaan tehostetun palvelun yksiköissä.

Valtiokonttorin lainoissa on yleensä 40 vuoden maksuaika, jossa lyhennykset painottuvat laina-ajan loppuun.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä