Paikallisuutiset

Kipinä kasvaa Kokkolassa – Erica Roiko rakentaa "Pohjois-Suomen Slushia" jo kahdelle seuraavalle syksylle

Yhteishenki ja innostus.

Erica Roiko heittää vielä kaksi sanaa neljänkymmenen minuutin haastattelutuokion päätteeksi.

Hän uskoo, että Kokkolassa toista kertaa järjestettävä Kipinä-tapahtuma tuo niitä kumpaakin kaupunkiin. Yhteishenkeä ja innostusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime kesänä tuskin kukaan Keski-Pohjanmaalla jäi uutispimentoon siltä, että Iron Maiden -tähti Bruce Dickinson saapuu Kokkolaan puhumaan motivaatiosta ja inspiraatiosta. Nyt samanlaista hyörinää ollaan pistämässä taas päälle.

Tapahtumassa on aina yksi ison luokan rokkari puhumassa. Se erottaa meidät muista samantyyppisistä tapahtumista. Erica Roiko

Syksyn 2019 Kipinä-tapahtuman esiintyjät julkistetaan kolmen viikon sisällä. Pääpuhujakin on selvillä.

Erica Roiko ei halua paljastaa nimiä, mutta täkyjen perusteella jäljille voi päästä.

– Hän on legenda, mutta yhä aktiivinen rokkihommissa, ollut suurin piirtein kehittämässä yhtä tyylilajia. Hänen puheensa ovat visuaalisia. Hän on myynyt yli sata miljoonaa levyä. Esiintymisensä hän tekee haastattelutilanteen kautta. Kipinässä Jone Nikula haastattelee häntä, Roiko kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi Kipinän pääpuhujan tähti löytyy Hollywoodin Walk of Famelta.

Jo Bruce Dickinsonin kiinnittämisen yhteydessä puhuttiin siitä, että kansainvälisen huippuesiintyjän hintalappu on erittäin kova.

Taas ollaan samassa tilanteessa.

Roiko sanoo, että ratkaisevaa ”jeesiä” löytyi Bruce Dickinsonin kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kokkolaan ei ole helppo tulla maailmalta. Teimme ratkaisun, että puhujamme saapuu tänne yksityiskoneella – jonka hiilijalanjälki hyvitetään. Luultavasti samaan koneeseen saadaan eräs jalkapallolegenda. Bruce ei lennä konetta, mutta hän istuu erään lentoyhtiön hallituksessa. Hän sai yhdellä puhelinsoitolla poljettua lennon hinnan Kokkolaan.

Rokkitähden lisäksi Kipinässä on kaksi muuta suurempaa keynote-puhujaa, niin sanottua pääesiintyjää.

– Puhujien joukossa on muun muassa futuristi, jalkapallolegenda, professori, entinen pääministeri ja suomalainen räppäri, joka tunnetaan maailmallakin, luettelee Roiko.

Kattauksesta voi päätellä, että rakenteilla on kovan luokan tapahtuma. Roiko puhuu Pohjois-Suomen Slushista tai Nordic Business Forumista.

– Tänä vuonna teemoina ovat business inspiration ja climate change. Etenkin täällä rannikolla, jossa on paljon isoja teollisuusalan yrityksiä, ilmastonmuutos on kuuma aihe. Haluamme nostaa esiin vihreitä arvoja ja vastuullisuutta. Kielenä on englanti.

Bisnes-tapahtuman lipunmyynnin pääpaino on yrityksissä.

Kampushalli ei enää riitä.

Tulevan syksyn Kipinä järjestetään joko Kippari-hallissa tai Kokkolan jäähallissa. Jäähalli vienee voiton.

– Toiveissa oli, että Kipinä Congress Center olisi rakennettu Kippari-halliin. Esteeksi tuli kuitenkin paloturvallisuus. Kaupungilta tarvittaisiin satsauksia rakenteisiin ja sprinklereihin.

Jäähallin haasteena on se, että luistelijat joutuvat tauolle ja rakentamista on paljon.

– Tarvitsemme ison messukeskustyyppisen alueen. Suuri osa tiloista tulee business lounge -käyttöön yritysten osastoille ja cateringille. Haemme tunnelmaa, joka on kuin rock-konserttiin kävelisi. Videot ja äänimaailma ovat tärkeässä roolissa.

Taas palataan tapahtuma-areenan tarpeeseen. Roiko uskoo, että satsauksia erilaisiin tapahtumiin tehtäisiin huomattavasti nykyistä enemmän, jos puitteet Kokkolassa olisivat nykyistä paremmat.

– Kaipaamme messukeskustyyppistä areenaa, jonne saa isoja massoja.

Viime vuoden Kipinä-tapahtuma kasvoi vahingossa Bruce Dickinsonin kokoluokkaan. Alun perin tarkoituksena oli järjestää Medirexin 35-vuotisjuhlat.

– Etsin juhliin puhujia ja törmäsin Brucen naamaan. Saimme rahat muutamassa viikossa kasaan sponsorien tuella. Tapahtumasta tehtiin yhteistyökumppanien kanssa julkinen hyvätekeväisyystempaus, nimeksi keksikittiin Kipinä.

Syyskuussa Kokkola ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen Dickinson-vierailun ansiosta.

Roiko työskentelee Medirexin myyntipäällikkönä. Nykyään virka on 60-prosenttinen.

Ensimmäisestä Kipinästä kasvoi sellainen ilmiö, että Roiko päätti perustaa Kipinä Event Oy -ohjelmatoimiston. Hän toimii sen toimitusjohtajana.

­– Tammikuun lopulla päätin lopullisesti, että ei Kipinää voi unohtaakaan. Tämä on minulle unelmahomma. Sellainen muutos konseptiin täytyi tehdä, että enää se ei ole hyväntekeväisyystapahtuma. Ajatuksena on, että Kipinä kasvaa tulevina vuosina kaksipäiväiseksi. Tapahtumassa voisi tehdä myös bisnestä.

Tähtääkö Kipinä Event Oy konserttien järjestämiseen? Inspiraatiota saisi vaikka naapurikaupunki Pietarsaaresta, jossa Toton ja Scorpionsin konsertit saavat jatkoa Whitesnaken ja Europen megakonsertista Keskuskentällä.

– Minulla olisi yhteyksiä Eurooppaan. Bändihomma on mahdollinen jossain vaiheessa, mutta nyt fokus on Kipinässä. Ehkä jatkossa voisi ajatella, että tapahtuma päättyisi after partyyn kunnon esiintyjillä. Sellaiselle on tosin haastava löytää sisätiloja.

Kipinä järjestetään tänäkin vuonna torstaina 5. syyskuuta, yrittäjän päivänä. Syitä on kaksi.

– Bisnesväki on palannut lomilta töihin. Torstai taas on päivä, jolloin ihmiset eivät vielä katoa viikonlopun viettoon. Ideana on, että tapahtumassa on aina yksi ison luokan rokkari puhumassa. Se erottaa meidät muista samantyyppisistä tapahtumista, Roiko sanoo.

Hänen mukaansa ”high profile” -tapahtuman yksi tarkoitus on nostaa Keski-Pohjanmaan vetovoimaa.

Alueen yritykset tarvitsevat näkyvyyttä osaavan työvoiman saamiseksi esimerkiksi asiantuntijatehtäviin.

– Kipinälle on ollut tilausta jo useita vuosia, sillä teollisuuden ympärillä pyörii paljon rahaa. Meidän pitää vain ajatella isommin.

Myös Kipinä 2020 -tapahtuman rakentaminen on aloitettu.

– Yksi rocktähti on jo alustavasti luvannut saapua. Toinen korkean tason puhuja on kontaktoitu. Joku Arnold Schwarzeneggerin tapainen.

Lue täältä lisää edellisestä Kipinä Kokkola-tapahtumasta:

Bruce Dickinson sai aikaan hurmoksen Kokkolassa – Katso videolta yleisön aplodit rocktähdelle

Bruce Dickinson veti Kipinä Kokkola -puhujatapahtuman täyteen puolessa tunnissa

Fakta

Kipinä 2019

Järjestäjä: Kipinä Event Oy.

Tulevan syksyn kävijätavoite: noin 3 000 kävijää.

Esiintyjien määrä: tällä hetkellä kymmenen puhujaa on kiinnitetty.

Kohdeyleisö: kaikille avoin, mutta ensisijaisesti bisnes-ihmiset.

Paikka ja aika: Kokkolan jäähalli, 5.9.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä