Paikallisuutiset

Kokkola antoi uuden mahdollisuuden – Sonja Rajic muutti 18-vuotiaana Serbiasta Suomeen paremman tulevaisuuden toivossa

Sonja Rajicillaon aina välillä tapana kiivetä kerrostalon katolle seuraamaan Kokkolan menoa. Rajicin mukaan se on hyvä paikka saada hieman perspektiiviä, koska sieltä näkee paljon enemmän. Sieltä saa isomman ja paremman kuvan koko kaupungista.

Mitä näet, kun katsot Kokkolaa?

– Näen toisen kotini. Näen kaupungin, joka antoi minulle mahdollisuuden. Näen kaupungin, joka on kasvattanut minua paljon. Minulla on ollut monta mahtavaa hetkeä ja tilaisuutta täällä, ja ilman muuta aika Kokkolassa on muokannut minua siksi, millainen nykyään olen. Näen kaupungin, jonka merkitys on minulle yhtä tärkeä kuin Belgradin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajic on syntynyt ja kasvanut Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Periaatteessa arjessa oli kaikki hyvin, mutta ei kuitenkaan.

– Olen aina tiennyt, että haluan lähteä Serbiasta. En siksi, ettenkö rakastaisi omaa maatani, vaan siksi, että tiesin tulevaisuuteni olevan paremman jossain muualla. Tiesin jo nuorena, että haluan elämältäni enemmän, mitä Serbia pystyy minulle tarjoamaan. Olen aina unelmoinut suuria ja olen aina halunnut päästä vaikuttamaan. Tuohon unelmaan yllän paremmin jossain muualla kuin Serbiassa, Rajic selvittää.

Rajic ei suinkaan ole ainoa nuori serbialainen, joka on lähtenyt paremman tulevaisuuden toivossa opiskelemaan johonkin toiseen maahan. Suurin osa on valinnut opiskelupaikakseen Saksan tai Itävallan, mutta Rajic teki toisenlaisen valinnan.

– Katselin monen maan koulutustarjontaa. Emme ole kovin rikasta väkeä Serbiassa, joten tiesin, että tarvitsen joko stipendin tai ilmaisen koulutuksen. Suomi oli yksi maista, joka pystyi tarjoamaan kaiken sen, mistä olin kiinnostunut. Ilmainen opiskelu kaikille on Serbiasta katsottuna jotain todella ihmeellistä, Rajic taustoittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksinhuoltajaäidin perheessä rahat olivat tiukassa, joten Rajicilla oli varaa hakea ainoastaan yhteen kouluun. Lopulta valinta kohdistui Centria-ammattikorkeakouluun ja Kokkolaan.

– Olen aina tykännyt rantakaupungeista. Harkitsin myös Turkua ja Vaasaa, enkä todellakaan tiedä, miksi päätin hakea juuri Kokkolaan. Olen todella iloinen, että valitsin Kokkolan. Tuota päätöstä en ole katunut kertaakaan, Rajic pohtii.

Rajic oli juuri täyttänyt 18 ja valmistunut lukiosta, kun edessä oli haku täysin vieraaseen maahan ja kulttuuriin. Valmistautuminen suureen muutokseen oli kuitenkin alkanut jo vuosia aikaisemmin.

– Koko lukioaikani panostin opintoihin valtavasti. Tiesin, että minun on saatava hyvät arvosanat, että unelma ulkomailla opiskelemisesta voi toteutua. Päätin antaa kaikkeni, koska muuten ainoana vaihtoehtona olisi ollut jäädä opiskelemaan Serbiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

IT-alan opinnot olivat Rajicille selvä valinta.

– Ajattelin, että jos valitsen IT-alan, voin tehdä monen alan töitä. Missä ikinä onkaan tietotekniikka, minulla on mahdollisuus siellä työskennellä. Nykyinen työni on siitä hyvä esimerkki. Työskentelen urheilun parissa, enkä aikaisemmin edes tiennyt, että tuollainenkin työtehtävä on olemassa.

Rajic on parin kauden ajan työskennellyt osa-aikaisesti lentopalloseura Kokkolan Tiikereissä. Työ Tiikereiden tilastovastaavana kuvastaa hyvin Rajicin luonnetta. Utelias ja seikkailunhaluinen Rajic ei empinyt, kun kysyttiin hänen kiinnostustaan täysin tuntemattomaan työtehtävään. Kysyjänä oli Tiikereiden johtokuntaan kuuluva, Centriassa työskentelevä Helena Eijsberg.

– Olin Serbiassa käymässä, kun Helena laittoi viestiä. Vastasin myöntävästi, vaikka ajattelin, että tuskin tehtävään valitaan suomea puhumatonta serbialaista tyttöä, kun suomalaisiakin lienee tarjolla.

– Tuntui epätodelliselta, kun joitakin viikkoja myöhemmin minulle tarjottiin työsopimusta. En tajunnut kysyä mitään palkasta tai muista sopimusehdoista, mutta se tuntui tarjoukselta, johon kannatti tarttua. Siitä on nyt aikaa kaksi vuotta, ja aika Tiikereissä on ollut enemmän kuin työ. Tiikereistä on tullut perhe. Olen Helenalle ikuisesti kiitollinen tästä mahdollisuudesta, Rajic sanoo.

Uteliaisuus on vaikuttanut Rajicin elämään Kokkolassa muutenkin. Kun Rajic saapui 18-vuotiaana yksin Kokkolaan, olivat kaverit vähissä.

Alkuun Rajic vietti aikaa muiden ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa, mutta utelias luonne halusi tutustua myös suomalaisiin opiskelijoihin. Siihen oli hyvä tilaisuus opiskelijakunta Copsan järjestämissä vapaa-ajan aktiviteeteissä.

Rajic ei epäröinyt erään pelivuoron päätteeksi pyytää kahviseuraksi myös suomalaisia opiskelijoita. Yksi tarjoukseen tarttuneista oli Esko Peltonen, jonka kanssa Rajicilla tuli viime viikolla täyteen yhteistä taivalta kolme vuotta.

– Oli valtavan tärkeää saada kaveripiiriin myös suomalaisia. Heidän kauttaan pääsin tutustumaan suomalaiseen elämäntapaan ja opin, millaista suomalainen arki on. Kun opin suomalaista elämäntapaa, en tuntenut itseäni enää niin ulkopuoliseksi, Rajic muistelee.

Rajic on saanut serbialaisen kasvatuksen, mutta vuodet Suomessa ja Kokkolassa ovat muokanneet elämänkatsomusta.

– En missään nimessä häpeä serbialaisuuttani, enkä halua korostaa sitä, että Serbia on jotenkin paha paikka, vaikka siellä onkin tällä hetkellä isoja poliittisia ongelmia. Minulla oli mahtava lapsuus siellä, mutta moni asia on muuttunut sen jälkeen. Minä todella yritän elää sillä tavalla, että arjessa ovat esillä molempien kulttuurien hyvät puolet.

Tulevaisuuttaan Rajicei halua ajatella liian pitkälle. Kuten hän itse sanoo, joskus pitää vain antaa mennä ja katsoa, mihin elämä kuljettaa. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että Rajicin ja Kokkolan tiet ovat erkanemassa ainakin hetkeksi. Rajic valmistuu kesällä insinööriksi ja toiveena on jatkaa opintoja.

– Lääketieteellinen tekniikka kiinnostaa, koska se on sekoitus minua kiinnostavia asioita. Valitettavasti sitä ei voi opiskella Kokkolassa, vaan tällä hetkellä vaihtoehtoina ovat Oulu ja Tampere, Rajic kertoo.

Ongelmaksi on jälleen kohoamassa raha. Koska Serbia ei ole EU- tai ETA-maa, peritään sieltä tulevilta opiskelijoilta lukukausimaksut. Omalla kohdallaan Rajic arvelee sen olevan 12 000–15 000 euroa vuodessa.

– Eihän minulla sellaisia rahoja ole. Oletin, että minua kohdellaan kuin suomalaista opiskelijaa, koska opiskelen täällä ja valmistun täällä, mutta ei. Inhoan, kun politiikka tulee estämään mahdollisuuksia ja valintoja, joita voisin elämässäni tehdä. Se hyvä puoli asiassa on, että Ouluun olen jo saanut stipendin. Toivottavasti saan sen myös Tampereelle. Tai sitten pitää löytää jokin toinen keino saada rahoitus kasaan.

Elämä on toistaiseksi kuljettanut Rajicin Belgradista Kokkolaan. Sen verran määrätietoiselta nuorelta naiselta Rajic vaikuttaa, että eiköhän elämä kuljeta hänet uuden mahdollisuuden perässä Tampereelle opiskelemaan. Ja siinä sivussa jonkin Tampereen seudun lentopallojoukkueen tilastovastaavaksi.

Fakta

Sonja Rajic

21-vuotias IT-alan opiskelija.

Syntynyt ja kasvanut Serbian pääkaupungissa Belgradissa.

Muutti opintojen perässä Kokkolaan syksyllä 2015.

Tavoitteena valmistua Centria-ammattikorkeakoulusta insinööriksi kesäkuussa 2019.

Osa-aika töissä Kokkolan Tiikereiden liigajoukkueen tilastovastaavana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä