Paikallisuutiset
Häkellyttävät yli 13 000 ääntä kerännyt kaustislainen Mauri Peltokangas kiistää olevansa yhden asian mies – Humanitäärisen maahanmuuton ja nykymuotoisen kehitysavun hän kuitenkin lopettaisi välittömästi
Vaikea sanoa, mistä materiaalista tehdyn katon kaustislainenMauri Peltokangas, 53, rikkoi sunnuntaina. Teki sen kuitenkin rytisten keräämällä peräti 13 101 ääntä.
Perhonjokilaakso on tunnetusti ollut perusuomalaisten ja myös sen edeltäjän SMP:n tunnettua perinteistä tukialuetta. Kansanedustajaa ei alueelta ole kuitenkaan ennen Peltokangasta koskaan Arkadianmäelle lähetetty.
Peltokankaan läpimenoon monet uskoivat, mutta äänimäärää ei kukaan osannut ennakoida. Ei mies itsekään, jolle maanantaina riitti haastattelupyyntöjä maan johtavista medioista (Helsingin Sanomat ja Yle) hieman näitä pienempiinkin (Keskipohjanmaa).
Yli 13 000 äänen potti oli siis yllätys?
Suurin piirtein afrikkalaiset heimopäälliköt saavat uudet jeepit.
– Kyllähän tällainen äänimäärä totta kai oli yllätys. Lähdin tekemään puolueen vaalityötä. Siinä vauhdissa en ehtinyt hirveästi mietiskelemään omia mahdollisuuksiani. Kampanjan loppumetreillä alkoi sitten selvitä, että eihän tämä huonolta näytä.
Äänisaalis kertoo, että ei todellakaan ”näyttänyt huonolta”.
– Eihän kukaan pysty ennakolta ajattelemaan miten ihmiset liikkeelle lähtevät. Äärimmäisen kiitollinen olen tietenkin jokaikiselle äänestäjälle – yhdessä ja erikseen.
Ennen Mauri Peltokangasta Keskipohjanmaa-lehden levikkialueen ainoa SMP:n/perussuomalaisten kansanedustaja oli ylivieskalainen Lauri Linna, joka nousi eduskuntaan maaliskuun 1970 protestivaaleissa. Vuonna 1972 Linna säilytti paikkansa, mutta loikkasi sitten Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueeseen (SKYP), jonka tarusta tuli lyhyt. Lauri Linnan eduskuntaura päättyi syksyn 1975 vaaleihin.
Viime vuoden kesäkuussa kuollut Lauri Linna oli perholaisen pitkän linjan keskustavaikuttajan Heimo Linnan nuorempi veli.
Maahanmuutto on ensimmäinen sana, joka tulee mieleen Mauri Peltokankaasta. Sinua on luonnehdittu yhden asian mieheksi. Onko se oikea kuvaus?
– Se on täysin paikkansapitämätön asia! Kun lähdin aikanaan kuntapolitiikkaan, teemanani oli ja on yhä nuoret. Tänä päivänä agendani on Suomi, suomalaiset ja suomalaisuus. Siihen liittyvät kaikki asiat. Olen esimerkiksi hyvin huolissani eläkeläisistä ja vanhusten palveluista, suomalaisten perheiden hyvinvoinnista ja vammaisten palveluista, Peltokangas luettelee.
Yksi iso asia niin Peltokankaalle kuin puolueelle ylipäätään on maahanmuutto. Perussuomalaiset puhuvat mielellään ”haittamaahanmuutosta”.
– Haittamaahanmuutto on nimenomaan se oikea termi. Turvapaikkashoppailu, joka on negatiivista niin turvallisuuden kuin taloudenkin osalta on haittamaahanmuuttoa. Maahanmuutto ja turvapaikkaturismi on aina syytä erotella hyvin tarkasti toisistaan.
Periaatteessa et siis vastusta maahanmuuttoa?
– Eipä tietenkään. Kun ihmiset tulevat tänne töihin tai rakkauden perään, mitäs siinä, se on ihan ookoo.
Perussuomalaisten mielestä humanitäärinen maahanmuutto pitäisi lopettaa tyystin?
– Se on ollut meillä linjana. Ajattelen asiaa talouden kautta. Meillä lähtee 800 miljoonaa euroa vuodessa kehitysapuun. Kehitysavun ammattilaiset ovat sanoneet, että se apu ei saavuta kohdettaan. Suurin piirtein afrikkalaiset heimopäälliköt saavat uudet jeepit. En näe siinä mitään järkeä.
Peltokankaan mielestä tämä ”kuvio pitäisi ohjata toisella tavalla”. Tarkoittaisiko se nykymuotoisen kehitysavun lopettamista?
– En ole sitä mieltä, että kehitysapu pitäisi lopettaa. Nykymuodossaan kuitenkin heti poikki, huomenna.
Entäpä työperäinen maahanmuutto. Alhaisen syntyvyyden Suomessa ei selvitä ilman sitä?
– Työperäinen maahanmuutto on ihan fine. Kun puhutaan työperäisen maahanmuuton tarpeesta, meillä on Euroopan unionin alueella 500 miljoonan ihmisen massa. Ei meidän tarvitse tuoda kolmansista maista kouluttamatonta ja kielitaidotonta porukkaa. Minusta on vastuutonta kutsua turvapaikkaturisteja työvoimaksi.
Mitä luulet, löytyykö näillä linjauksilla hallituskumppaneita?
– Me olemme valmiita tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa. Emme ole lähteneet tällaiseen lapselliseen hiekkalaatikkoleikkiin, jossa tehdään etukäteen päätöksiä (yhteistyökumppaneista), Peltokangas kuittaa.
Kommentti