tiistai 4.8.2020 | 22:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Ravikesä alkaa Haapajärveltä – Halsuan Miljoonaraveissa tunnelma aidoimmillaan

Seppo Luokkala
Ke 15.5.2019 klo 18:00 | päivitetty ke 18:51

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keskipohjalainen ravikesä käynnistyy tänä vuonna sunnuntaina 19. toukokuuta, kun Haapajärvellä ajetaan vuoden ainoat ravit. Ravikesästä voi ennustaa edeltäjäänsä mielekkäämpää täällä ja muuallakin.

Kesällä 2018 jouduttiin useampia raveja perumaan eri puolilla maata. Hevosia ilmoitettiin lähtöihin niin vähän, että kisoja ei saatu kasaan. Useilla radoilla ajettiin lisäksi päiviä, joissa lähtölistat olivat kovin lyhyitä. Niin lyhyitä, että esimerkiksi lähtöjen pelaaminen ei ollut lainkaan houkuttelevaa.

Keski-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja ja Kaustisen radan kilpailusihteeri Helena Balac toteaa, että hieman vaatimattomaan ravikesään oli kaksi syytä.

– Sekä että. Kilpailevia hevosia ei ollut niin paljoa ja ravikalenterissa olivat päivät vähän hassusti. Kilpailuja oli päällekkäin ja liian tiheästi.

Balacin mukaan alkavan kesän tilanne näyttää paremmalta. Ennusmerkit siihen saatiin tulevasta viikonlopusta.

– Uskon, että tämä kesä on parempi. Kalenteri ratkaisee paljon. Jos ajopäivän lähellä on isot ravit tai paikallisravit, näkyy se heti ilmoittautumisten määrässä.

– Nyt maanantaina oli ilmoittautuminen Kaustiselle, Haapajärvelle, Seinäjoelle ja Kajaaniin. Jokaiseen paikkaan tuli hyvin tai vähintään kohtalaisesti hevosia, Balac mainitsee.

Raveissa jaettavat palkinnot ovat olleet nousussa viime vuosina, mutta kynnys kilpailuun lähtemiselle on vastaavasti kasvanut. Näin varsinkin suomenhevosten puolella, missä vauhdit kasvavat jatkuvasti. Jos hevonen ei ole heti valmis pärjäämään, pysytään mieluiten kotitallilla.

– Kilpailuihin kaivattaisiin enemmän ei niin valmiita hevosia. Ne olisivat siellä oma ryhmänsä, jolloin sijoituksille pääsisi vähän heikommillakin ajoilla. Varsinkin nuoria suomenhevosia olisi hyvä ilmoittaa uskaliaammin raveihin. Siellä ne saisivat kokemuksia, Helena Balac huomauttaa.

Kesäravit ovat tärkeitä tapahtumia koko lajille jo pelkästään siksi, että niissä käy potentiaalisia uusia asiakkaita. Keski-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton alueella ympärivuoden ajetaan kilpaa Kaustisella ja Ylivieskassa. Haapajärven lisäksi kesäratoja ovat Kokkola, Kannus, Kalajoki ja Halsua.

Kannuksen ravit ajetaan tällä kertaa kesäkuun puolivälissä ja Kalajoella kavio kopisee keskellä lomasesonkia heinäkuussa. Kokkolan ajopäivät sijoittuvat alku- ja loppukesään.

Halsuan Miljoonaravit pitää tutun paikkansa juhannusta seuraavana sunnuntaina. Käpylään kerääntyy silloin perinteisesti muhkea määrä yleisöä. Perinteisessä ravipitäjässä seurataan lähtöjä ja tavataan tuttuja.

– Halsuan Miljoonaravit on koko raviurheilevan maakunnan rikkaus. Siellä aito tunnelma on säilynyt parhaiten. Ihmiset ovat Halsualla paikalla ja hehän tekevät tunnelman, Helena Balac tietää.

Ravipäivät

Kesäradat:

Haapajärvi 19.5.

Kokkola 30.5., 25.8.

Kannus 16.6.

Halsua 30.6.

Kalajoki 20.7.

Maakuntaradat:

Kaustinen 2.6., 25.6., 5.7., 6.7., 23.8.

Ylivieska 7.6., 14.7., 10.8., 11.8.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »