perjantai 21.2.2020 | 17:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustisella voi nähdä keskiviikkona viittomakielistä musiikkia – katso video Metsäyhtye Käet Ylös! -yhtyeen esityksestä

Keskipohjanmaa
Ke 10.7.2019 klo 12:32 [päivitetty ke 14:33]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Anni Saari

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämän vuoden teema on rytmi. Rytmin aistiminen ei vaadi kuuloa, joten Pro Kaustinen ehdotti sen myötä yhteistyötä kuuloalan järjestöille. Tänään festivaaleilla järjestetäänkin Tunne musiikki -niminen kokonaisuus, jonka myötä ohjelmaa on tarjolla sekä kuuleville että kuulovammaisille. Tässä jutussa käytetään termiä kuulovammainen tarkoittaen sekä kuuroja että huonokuuloisia henkilöitä.

Susanna Salokannel on ollut suunnittelemassa Tunne musiikki -kokonaisuuden ohjelmaa. Hän sanoo, että Kaustisen kansanmusiikkijuhlia voi pitää uranuurtajana, sillä yleensä kuulovammaisia ei tällä tavalla ohjelmassa huomioida.

– Toki kuulovammaiset voivat käydä tavallisillakin festareilla. Mutta nyt myös me pääsemme osaksi heidän tapaansa kokea musiikki.

Esimerkiksi Kalevauva.fi-yhtyeen keikka viitotaan, joten konsertti sopii kaikille.

Salokannel on töissä Kuulovammaisten lasten vanhempien liitossa.

– Järjestämme vuodessa toistakymmentä tapahtumaa, esimerkiksi viikonlopun mittaisia kesäpäiviä ja erilaisia kursseja. Tärkeintä on, että perheet kohtaavat toisiaan ja saavat vertaistukea tai asiatietoa.

Kuulovamma sinänsä ei Salokanteleen mielestä estä moniakaan asioita.

– On kyse asenteesta. Siitä, miten kuulovammaisia nuoria tuetaan ja mitä ajattelemme heidän voivan tehdä ammatikseen.

Nykyisin valtaosa kuulovammaisista saa sisäkorvaistutteen, jonka avulla he pystyvät kuulemaan niin, että arki pelaa. Salokanteleella on työpaikallaan monta kuulovammaista kollegaa, ja kommunikaatio sujuu hänen mukaansa vaivattomasti.

Rytmi voidaan kuitenkin aistia myös täysin ilman kuuloa. Basson värähtelyt ja musiikin sosiaalisuus, yhdessä oleminen ja ilo, välittyvät muutenkin. Myös visuaalinen puoli on tärkeä. Se näkyy jo viittomakielessä itsessään.

Tunne musiikki käynnistyy Metsäorkesteri Käet Ylös! -yhtyeen esityksellä aamulla Pelimannitalossa. Viitottuja konsertteja tarjoavat myös Mutaveijarit sekä Visual Voice -yhtye. Salokannel nostaa esiin myös viittomakielisen rap-artisti Signmarkin. Hän paitsi esiintyy, myös puhuu seminaarissa, joka käsittelee erityislasten musiikkikasvatusta. Ohjelmassa onkin huomioitu erityisesti lapset ja nuoret.

– Alueella on myös kuuloalan järjestöjen pisteitä. Kuuloliiton Kuuloautossa voi esimerkiksi mittauttaa oman kuulonsa, vinkkaa Salokannel.

Lue lisää Kaustisen kansanmusiikkijuhlista:

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ihastutaan yhdessä tekemisen henkeen – "Esiintyjien ja yleisön välinen raja-aita on matala"

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »