Paikallisuutiset

Tavoitteena 2000 uutta keskusta-asukasta – Kokkolan kaupunkisuunnittelussa pyritään ydinkeskustan kerrostaloasumisen lisäämiseen ja houkuttelemaan lapsiperheitä asukkaiksi

Kokkolan kaupunkisuunnittelun tavoitteena on saada lähivuosien aikana Kokkolan ydinkeskustaan parisentuhatta uutta asukasta. Pääkohteena ovat erityisesti lapsiperheet, joiden tarpeita ja toiveita pyritään ottamaan huomioon keskustan uudiskohteiden rakentamisessa.

Asuntopoliittisena tavoitteena on ydinkeskustan tiivistäminen kerrostalorakentamisella. Tämä tietäisi suunnitelmallisesti enemmän perheasuntoja ja monipuolista rakentamista niin, että kerrostaloissa olisi erikokoisia asuntoja. Yhteisöllisyyttä lisättäisiin viihtyisillä oleskelutiloilla ja leikkipaikoilla, jotka voisivat mahdollisesti sijaita korttelin sisäpihalla. Lasitetut terassit houkuttelevat viihtyisyydellään uusia keskusta-asukkaita. Keskustan ydinkaavaan liittyvissä työpajoissa on mietitty kerrostalojen ensimmäisissä kerroksissa asuville mahdollisuutta omaan pihaan. Keskustan puistoalueita pyritään kehittämään perheystävällisiksi esimerkiksi erilaisilla teemoilla.

Paljonko minkäkin kokoisia asuntoja rakennetaan, riippuu kysynnästä markkinoilla ja rakentajan päätöksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perheasumisen trendi on muuttunut enemmän urbaaniin kaupunkiasumiseen, jossa halutaan helppoa asumismuotoa ja pihanhoitoa. Osa lapsiperheistä suosii edelleen omakotitaloa ja omaa pihaa.

Kokkolan kaupunki ei omista keskustatontteja, vaan mikäli maanomistaja on kiinnostunut jatkorakentamaan, hänen luvallaan tonttia voidaan laajentaa. Toinen vaihtoehto esimerkiksi huonokuntoiselle tontille on kiinteistöjen purkaminen siltä.

Ydinkeskustassa on enää vapaana vain muutama tyhjä tontti, johon rakentaa kerrostalokiinteistöjä.

Vuoden 2018 alussa Kokkolaan oli suunnitteilla noin tuhat uutta kerrostaloasuntoa, mutta suunniteltu määrä on pienentynyt arviolta noin 200–300 asuntoon. Uusia kerrostalokohteita on tulossa arviolta 7–8 kappaletta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neljän talon projekti Pitkänsillankadun Atomon korttelissa ei ole vielä edennyt yhtä kerrostaloa pidemmälle.
Neljän talon projekti Pitkänsillankadun Atomon korttelissa ei ole vielä edennyt yhtä kerrostaloa pidemmälle. Kuva: Markku Jokela

Kokkolan Lehmus Bostad Ab:n tontille osoitteeseen Torikatu 9–11 on tarkoitus aloittaa yhden uudiskohteen rakentaminen syksyllä. Tämä 4-kerroksinen ja 49 asuntoa sisältävä kerrostalo rakennetaan kahden tontin alueelle, alue on tarkemmin Hansatalon korttelista kaksi seuraavaa tonttia eteenpäin. Rakennuttajana toimii YIT, joka myös myy kohteita Kiinteistömaailman lisäksi.

Kokkolan Pikiruukkiin Vanhansatamanlahden läheisyyteen aloitetaan syksyllä 12-kerroksisen Loiste-kerrostalon rakentaminen. 55 asunnon kerrostalo on yksi kolmesta tulevasta kerrostalosta, joiden rakennuttajana on NSA Yhtiöt Oy. Asuntojen koot ovat 34–133 neliötä. Asuntojen välittäjänä toimii Asunto Björkdahl Oy.

Pitkänsillankadulla sijaitsevaan Atomon korttelin uuteen kerrostaloon odotetaan edelleen asuntojen ennakkovarauksia. Rakennuttajana toimii Pallas Rakennus Oy. Jo valmistuneen Atomonportti-kerrostalon rinnalle suunnitellaan rakennettavaksi noin 40 asunnon ja yhteensä noin 1750 neliön Atomonsilta-kerrostalo. Suurin osa asunnoista on kaksioita. Jotta rakentamaan päästäisiin, vaaditaan asuntojen ennakkovarauksia puolet asuntojen määrästä. Nyt ennakkovarauksia on 30–40 prosenttia asunnoista, mutta tilanne oli sama viime joulukuussa. Näiden kahden lisäksi Atomon kortteliin on kaavoitettu kolmas ja neljäs kerrostalo.

Niin kutsuttuun Grandin kaavaan on saatu rakennuslupa kesäkuussa. Kaava oli monta vuotta valitusprosessissa. Hotel Kokkolan ja vanhan Grandin asuintalon välille Suntin kaupunkikanavan varteen rakennetaan 6–7-kerroksinen kerrostalo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhansatamanlahden läheisyydessä Pikiruukissa aloitetaan Loiste-kerrostalon rakentaminen syksyllä.
Vanhansatamanlahden läheisyydessä Pikiruukissa aloitetaan Loiste-kerrostalon rakentaminen syksyllä. Kuva: Markku Jokela

Hyväksymiskäsittelyä odottavia asemakaavoja löytyy muutama. Uudiskohteiden rakentamisprosessi alkaa kaavaluonnoksella, joka annetaan rakennus- ja ympäristölautakunnan nähtäville. Siihen tehdään tarvittaessa muutoksia, ja muotoillaan toinen kaavaehdotus. Lopulta rakennuskaava etenee hyväksymiskäsittelyyn. Kaupungin toimielinten, hallituksen ja valtuuston, hyväksymistä kaavoista voi tehdä valituksen, jotka puolestaan etenevät oikeusasteisiin. Hyväksytystä kaavasta annetaan rakennuslupa.

Amorintallin ympäristöön Kaarlelankadun varrelle on suunnitteilla yksi 6½-kerroksinen ja viisi 4½-kerroksista kerrostaloa. Osa asunnoista on palveluasumiseen. Tarkempaa suunnitelmaa ei ole vielä tehty. Suunnitelma onkin ehdotusvaiheessa, ja tavoitteena on saada lainvoimainen hyväksyntä kaavalle tämän vuoden puolella. Kaavaehdotus on ollut nähtävillä touko-kesäkuussa.

Niin sanotulle Nukkumatin tontille annettiin viimeinen ehdotuksen laatimisvaihe huhti-toukokuussa. Rakentaminen on osoitettu Rautatienkadun ja Nahkurinkadun varteen korttelin ulkoreunalle, johon tulisi yksi 4-kerroksinen ja yksi 5-kerroksinen kerrostalo sekä yksi 8-kerroksinen tornirakennus. Rakennukset olisivat portaittain nousevia.

Falanderinkadulle palolaitoksen viereen on suunniteltu kaava kaksiosaiselle asuinkerrostalolle, joka on myöskin ollut nähtävillä huhti-toukokuussa. Tämän hetken kaavan mukaan alueelle on suunnitteilla yksi 6-kerroksinen ja yksi 4-kerroksinen kerrostalo Pilvenveikon viereen. Korkeampi 6-kerroksinen on suunnitteilla Kustinkadun puolelle, 4-kerroksinen Falanderinkadulle. Kohteeseen on suunnitteilla 43 asuntoa, jotka ovat suunnattu 60 asukkaalle. Asukasluku on laskettu niin, että kerrostaloon on suunniteltu 1,4 asukasta asuntoa kohti.

Osoitteessa Torikatu 9–11 on tarkoitus alkaa rakentamaan syksyllä nelikerroksista asuinkerrostaloa.
Osoitteessa Torikatu 9–11 on tarkoitus alkaa rakentamaan syksyllä nelikerroksista asuinkerrostaloa. Kuva: Markku Jokela

Kahden Kokkolan keskustan kohteen kaava on hyväksytty. Kaarlelankatu 22:n kaava mahdollistaa yhden 4-kerroksisen ja yhden 5-kerroksisen asuinkerrostalon rakentamisen. Antti Chydeniuksen ja Kaarlelankadun välille nykyisen harmaan, vanhan omakotitalon kohdalle on hyväksytty kaava 5-kerroksisesta kerrostalosta osana Urheilupuistoa.

Isokadulla niin kutsutulle Fenixin tontille on tulossa lainvoimainen kaava lähiaikoina. Kerrostalosta suunnitellaan puurakenteinen kunnioittaen Vanhankaupungin rakennustyyliä. Paikalla sijaitsi aikoinaan 2-kerroksinen kiinteistö ja Fenix-niminen kahvila, joka tuhoutui tulipalossa kesäkuussa 2012.

Niemen tontti Isokatu 7:ssä, johon on suunnitteilla 70 kerrostaloasuntoa, on käynyt läpi pitkän valitusprosessin ja viimeisin valitus rakennusluvasta kumottiin Vaasan hallinto-oikeudessa heinäkuun alussa. Valittaja voi vielä valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikä voi viivästyttää hanketta. Rakennuttajana on Lakea Oy.

Torikatu 25:n kaava on edelleen valitusprosessissa. Entisen Ke-Len kahvilan kulmaukseen torin puolelle suunnitellaan 3-kerroksista kerrostaloa, joista kaksi kerrosta olisi asumistarkoitukseen. Taakse tulisi 5-kerroksinen kerrostalo. Myös koko Rautatientorin korttelin kaava on vielä valitusvaiheessa.

Lähteinä jutussa on käytetty Kokkolan kaupungin yleiskaava-arkkitehti Päivi Cainbergin, kaavoitusarkkitehti Jenny Jungarin, Kiinteistömaailman yrittäjä, LKV-kiinteistönvälittäjä Antti Porkon ja Pallas Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Raimo Virtasen haastatteluja sekä NSA Yhtiöiden, Lakean ja Etuovi.comin sivustoja.

Fakta

Uudet kerrostalot

Suurin varmistunut kerrostalohanke on Kokkolan Pikiruukissa sijaitseva 55 asunnon 12-kerroksinen kerrostalo.

Niemen tontille on suunnitteilla kaksi 70 asunnon kerrostaloa.

Yhteensä uudiskohteita on tällä hetkellä ennakkomarkkinoinnissa 305 (etuovi.com).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä