sunnuntai 7.6.2020 | 11:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anni Saaren kolumni: Valtion kulttuurirahoituksen riippuvuus pelaamisesta on huolestuttavaa – Vähävaraiset maksavat suuren osan kulttuurin tuista

Su 18.8.2019 klo 06:30

Jos lähikaupan tiskin päädyssä olisi keräyslaatikko, jossa lukisi sinne laitetun rahan menevän suoraan suomalaisen nykyoopperan tukemiseen, monikohan euronsa laatikkoon tiputtaisi?

Ei varmaankaan yhtä moni joka jättää joka kauppareissulla rahansa peliautomaatin sisään.

Veikkaus Oy:n tuotosta tuetaan taidetta ja kulttuuria sekä liikunta- ja nuorisotoimen edistämistä. Pelaamiseen käytetty raha menee siis sinänsä hyvään tarkoitukseen. Lukuisat suomalaiset ammattitaiteilijat sekä kulttuuri- nuoriso- ja urheilujärjestöt saavat kiittää Veikkausta toimintansa mahdollistamista.

Mutta ei tämä järjestelmä aivan eettisesti kestävä ole.

Parhaillaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka vaatii rahapeliautomaattien poistamista kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta.

Kansalaisaloitteen tekstin mukaan monissa muissa maissa rahapeliautomaatteja on vain erityistiloissa, kuten kasinoilla. Suomessa sen sijaan peliautomaatteja on jokaisessa lähikaupassa. Ja niitä pelataan paljon, sillä ne tuottavat noin kolmasosan Veikkauksen pelikatteesta. Peliautomaatteja käyttävät kaikista eniten vähävaraiset, kuten eläkeläiset, työttömät sekä terveysongelmista kärsivät ihmiset.

Karkeasti yleistäen ihmiset, joilla ei ole varaa mennä teatteriin, rahoittavat muiden teatteriliput.

Lisäksi on huomioitava, että Suomessa on yli 120 000 peliongelmaista.

Veikkauksen monopolin eli valtion ja rahapeliyhtiön symbioosin purkamista eivät tässä lehdessä kannata Jutta Urpilainen ja Tuomo Puumala.

Pari viikkoa sitten purkamista ilmoitti vastustavansa silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Hän ei usko, että Veikkauksen yli miljardin euron rahat saataisiin "raavittua kasaan" monopolin korvaajaksi esitetyillä menetelmillä.

Valtion rahoituksen riippuvuus pelaamisesta onkin huolestuttavaa.

Tällä hetkellä yli puolet Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksesta taiteelle ja kulttuurille on peräisin veikkausvoittovaroista. On selvää, että veikkausvoittovarojen jättämää rahoitusaukkoa ei saataisi paikattua ainakaan valtion kassasta. Mistähän sitten?

Vai muutettaisiinko Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri suosiolla jousikvartetiksi?

Ihmiset, joilla ei ole varaa mennä teatteriin, rahoittavat muiden teatteriliput.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »