lauantai 6.6.2020 | 13:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Robert Kauppisen kolumni: Työpäivän aikaiset liikuntatuokiot lisäisivät työn tuottavuutta ja pitäisivät niin mielen kuin kehon skarppina

Ke 28.8.2019 klo 06:30

Mikä on suurin näkyvä ristiriita lapsena minulle asetettujen sääntöjen ja aikuisuuden työelämän välillä?

Vastaus: Tietokoneen käytön määrä.

Muistan hyvin, kun alakouluikäisenä sain käyttää tietokonetta tunnin päivässä. Kyseinen tunti oli omaa vapaa-aikaani ja se meni käytännössä aina jotain peliä pelaten.

Pelaaminen tietokoneella oli aina kaikin puolin mielekästä. Joskus minua harmittikin aivan vietävästi, kun kellotaulun minuuttiviisarin kierrettyä kierroksensa jouduin jättämään pelit kesken ja siirtymään muiden aktiviteettien pariin.

Näin aikuisena tilanne on kääntynyt lähestulkoon päälaelleen. Ylivoimaisesti suurimman osan ajastani käytän tietokonetta työn tai opintojen vuoksi.

Vapaa-ajastani istun tietokoneella omaksi huvikseni vain murto-osan – tällöin katson sillä lähinnä urheilulähetyksiä ja -uutisia. Kaikki tietokoneella pelaaminen on omalla kohdallani jäänyt tärkeimpien asioiden tieltä syrjään jo vuosia sitten.

Eipä siinä, työn ja opintojen puitteissa tietokoneen äärellä viettämäni aika on usein erittäin mielekästä ja antoisaa. Tätä kuvaa se, etten tällä hetkellä voisi kuvitella itseni kannalta parempaa opiskelupaikkaa kuin minulla nyt on.

Syy tietokoneen äärellä kokemiini epämiellyttäviin tunteisiin löytyykin sen parissa vietetyn ajan määrästä. Työpäivä, jonka aikana tuijotan seitsemän tai kahdeksan tuntia tietokoneen ruutua, ei aina tunnu mukavalta, olipa sitten tekemisissä kuinka mielenkiintoisten asioiden parissa tahansa. Näin on etenkin silloin, jos tällaisia päiviä tulee monta peräkkäin.

Pääkopan lisäksi päätetyöskentely tekee hallaa myös fyysiselle terveydelle. Onneksi tähän on jo työpaikoilla reagoitu kiitettävästi: hissipöytiä, toimistotuoleja sekä erilaisia apuvälineitä löytyy jo hyvin monilta eri konttoreilta.

Nämä eivät kuitenkaan vielä riitä. Mielestäni toimistotyöläisten työpäiviin tulisi lisätä pakolliseksi kaksi 15 minuutin liikuntataukoa. Näillä tauoilla työntekijät voisivat halutessaan tehdä ammattilaisten ohjaamia jumppaliikkeitä.

Työpäivän aikana suoritettava säännöllinen verryttely laittaisi veren kiertämään, mikä pitäisi niin mielen kuin kehon virkeänä koko päivän ajan.

Muutamaksi ensimmäiseksi kerraksi toimistojen olisi syytä palkata personal trainerit jumppataukoja ohjaamaan. Kysymys siitä, onko yrityksillä varaa tehdä tätä, on mielestäni täysin epäolennainen. Kyllä on, sillä taukojumppien positiiviset vaikutukset nostaisivat myös työn tuottavuutta merkittävästi.

Mielestäni toimistotyöläisten työpäiviin tulisi lisätä pakolliseksi kaksi 15 minuutin liikuntataukoa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »