lauantai 6.6.2020 | 13:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anni Lehtimäen kolumni: Jos en huoli valokuitua, joudunko valmistamaan ruokani tulella?

To 29.8.2019 klo 06:30

Kotikylässäni Himangalla ollaan nyt suurten päätösten äärellä.

Pikku hiljaa pitäisi nimittäin tietää, tilaako kotiinsa valokuituliittymän. Kuitua markkinoidaan kiivaasti ja aiheen ympärillä sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu on saanut hetkittäin hurmoksellisia piirteitä. Ne, jotka kuidun kotiinsa haluavat, toivovat tietysti mahdollisimman monen hyppäävän kelkkaan. Muuten koko rakennusprojekti jää Himangalta väliin. Ne, joita koko kuitu ei taas voisi vähempää kiinnostaa, kokevat tulevansa jopa painostetuiksi.

Meilläkin kuidun hankkimista on pohdittu kiivaasti. Laitteiden hinnat, palveluntarjoajan vaihtaminen ja itse asennustyömaa vain mietityttävät.

Olisi kuulemma tyhmää jättäytyä pois, mutta itse en ole aivan vakuuttunut.

Luotettava ja nopea netti kuulostaa toki hyvältä. En vain oikein osaa kuvitella, kuinka vikkeläksi arkipäiväinen tiedonsiirtoni voi tästä vielä kehittyä. Tavallaan toivoisin, että joku keksisi kaupata minulle nykyistäkin kuppaisemmat yhteydet, jotta en ehtisi enää enempää pilata ryhtiäni toljottamalla jatkuvalla syötöllä Instagramista puolituttujen marjastusvideoita ja Kardashianin julkkissisarusten leikeltyjä takamuksia.

Kuitu kannattaisi myös ottaa juuri nyt, kun sen saisi satasella. Kampanjatarjouksen jälkeen liittymisen kustannukset liikkuvat tuhansissa euroissa.

Perustelu sisältää ajatuksen siitä, etteivät nykysysteemit pian enää riitä mihinkään. Tämä herättää nettiyhteyksien tulevaisuudennäkymiin liittyviä käytännön kysymyksiä. Esimerkiksi sen, onko elämä ilman valokuitua ylipäätään elämisen arvoista. Jäävätkö WhatsApp-viestini jumiin? Palaako pimeä keskiaika? Joudunko valmistamaan ruokani tulella?

En missään nimessä halua pilkata valokuitua, joka on varmasti ihan hyvä asia. Minulla ei vain ole pienintäkään käsitystä siitä, miten internet toimii. Siksi kuidun hyödyt ja kuiduttomuuden haitat tuntuvat etäisiltä ja vaikeasti hahmotettavilta. Haluaisin oikeasti tietää, miten valokuitu vaikuttaa arkeen.

Olen käyttänyt internetiä Himangalla 2000-luvun hämäriltä alkuvuosilta lähtien. Aluksi netillä oli jotain tekemistä lankapuhelimen kanssa, myöhemmin se ilmaantui langattomasti kännykkään. Ongelmien ilmaantuessa olen toiminut kuten tietotekniikan ammattilaisetkin: sammuttanut laitteet ja toivonut, että uudelleen käynnistämisen jälkeen kissavideot taas rullaisivat.

Tällaisista lähtökohdista on aika vaikeaa tehdä valistuneita päätöksiä siitä, haluaako kaivurin kauhomaan pihamaahansa johtoja vai ei.

Haluaisin oikeasti tietää, miten valokuitu vaikuttaa arkeen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »