lauantai 6.6.2020 | 14:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lasten maatalousnäyttely keräsi Haapajärvelle, Koulutuskeskus JEDUn tiloihin tuhatpäisen yleisön - etenkin lampaat keräsivät itselleen paljon ihalijoita

Satu Kangas-Viljamäki
La 7.9.2019 klo 16:46 | päivitetty la 16:48

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

"Voi miten ihana ääni, ja kato miten ne tykkää rapsutuksesta", kuului useammankin lapsen suusta lammasaitauksen ympärillä Lasten maatalousnäyttelyssä Haapajärvellä, kun lampaat määkyivät ja kirmailivat aitauksessa puolelta toiselle yrittäen löytää rapsuttajien joukosta ne kaikkein parhaimmat.

– Nää on tosi ihania, tuumasivat haapajärviset sisarukset Valtteri ja Satu-Lilja Kankaanpää.

Samalla asialla olivat myös Leevi Paananen, joka oli saapunut näyttelyyn äitinsä Katja Paanasen kanssa Ylivieskasta.

– Opiskelen täällä ensimmäistä vuotta eläintenhoitajaksi ja sitä kautta keksin tuoda lapsetkin tutustumaan sekä eläimiin että kouluun, Katja Paananen kertoi.

Lampaiden lisäksi näyttelyssä pääsi tutustumaan muun muassa lehmien eri rotuihin, lehmien agilityyn, kanoihin, kotimaisiin koiriin sekä ystävä- ja työkoiriin. Haapajärven Ratsastajat esittelivät yleisölle lännenratsastusta

ja pääsipä alueella tutustumaan myös mitä moninaisimpiin työkoneisiin aina traktoreista metsäkoneisiin ja paloautoihin.

Haapajärven kaupunki oli myös yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista, ja Haapajärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Esko Peltoniemi toimi tapahtuman virallisena avaajana.

– On hienoa, että lapsilla ja nuorilla on tällainen mahdollisuus tutustua eläimiin ja maatalouteen, sillä heissä on tulevaisuus ja heistä kasvaa seuraava isäntien ja emäntien sukupolvi, Peltoniemi kehui ja painotti viljelijän työn arvoa ja suomalaisen ruoan arvostusta.

– Elämme ehkä suurimman rakennemuutoksen aikaa kuin koskaan ennen. Kun minä olin lapsi, lähes joka talossa tuotettiin maitoa ja muitakin eläimiä taloissa oli paljon. Viime vuonna Haapajärvellä oli 53 maatilaa, kun viisi vuotta sitten niitä oli vielä 70 - siitä huolimatta maitoa tuotetaan Haapajärvellä lähes miljoona litraa enemmän.

Peltoniemi painotti myös Koulutuskeskus JEDUn Haapajärven toimipisteen tärkeyttä koko Oulun eteläiselle alueelle.

Lasten maatalousnäyttely

Pidetään vuorotellen Haapajärvellä, Pyhäjärvellä ja Kärsämäellä

Ensimmäinen Lasten maatalousnäyttely järjestettiin Kärsämäellä vuonna 2010

Päävetovastuu aina paikallisella 4H-yhdistyksellä

Kerää yhteen noin 3500 kävijää vauvasta vaariin

Näyttelyssä työskentelee noin 400 talkoolaista

Tapahtumassa mukana on noin 70 näytteilleasettajaa

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »