lauantai 6.6.2020 | 15:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Joonas Haaviston ja Buster Keatonin lentävä lähtö Kinojuhlille – Tunnelma Kokkolan työväentalolla oli kuin ennen vanhaan

Tiina Ruotsala
Pe 13.9.2019 klo 20:00 | päivitetty pe 21:04

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkolan Kinojuhlien torstain varaslähdössä koettiin taitavan pianistin ja loistavan elokuvan sulautuminen yhdeksi ja ainoaksi teokseksi. Yleisö kiitti juhlien järjestäjiä ja Kokkolan elokuvakerho Cinemaa saapumalla runsaslukuisena paikalle. Hetken aikaa Kokkolan Työväentalolla siirryttiin lähes sadan vuoden päähän. Taitava jazzpianisti Joonas Haavisto todisti salintäyteiselle yleisölle, että turhaan eivät menneiden vuosikymmenten takaiset soittoniekat maustaneet valkokankaan tapahtumia koskettimin. Oman jännityksensä toi salin takana korokkeella filmiä pyörittänyt projektori, jonka korahteluista saattoi arvata, että nyt pitää kelanvaihtajalla kiirettä.

Ennen esitystä Keskipohjanmaalle antamassaan haastattelussa Haavisto kertoi säveltäneensä elokuvaa varten musiikkia. Reilun tunnin mittaisen elokuvan aikana salissa soivatkin teemat, jotka muuttuivat tutuksi elokuvan edetessä. Vaikka vasta paikan päällä paljastui, että Haaviston Youtubesta lataama elokuva ei ollutkaan Lontoosta tilatun filmin kanssa saman mittainen, pianisti selvisi urakasta ilman minkäänlaista taukoa. Toki jazzpianisti osaa improvisoinnin, mutta maallikkona voisi kuvitella, että tilanne oli aika haastava.

Buster Keatonin Kameramies on klassinen rakkaustarina, jossa vaatimattoman kameran kanssa työskentelevä ja paljon kommeltava mies sulattaa kauniin naisen sydämen, vaikka naisen ympärillä parveilee raamikaita ja komeita kameramiehiä. Mutta vaikka kameramies tyrii tilaisuuden jos toisenkin, selviää hän nokkeluutensa ansiosta ja osin näppärän apinakaverin avustuksella kunniakkaaseen lopputulokseen. Keaton oli tunnettu uhkarohkeista tempuistaan ja niiden arvo ei vuosikymmenten varrella ole laimentunut – päinvastoin. Keaton ansioksi lasketaan elokuvahistorian hurjimmat stuntit, joista hän ihme ja kumma, selvisi hengissä.

Buster Keatonina elokuva sai Suomen ensi-iltansa 30.12.1929, joten se sopi hyvin juhlistamaan Kokkolan toisia Kinojuhlia. Yleisö poistui elokuvista ihastuneena. Haaviston työskentely oli niin taitavaa, että loppuvaiheessa unohti, että salin edessä, valkokankaan äärellä istui pianisti.

Huikea kokemus puolin ja toisin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »