lauantai 6.6.2020 | 13:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Lepokin on tarpeen, mutta sairausloman pitäisi tukea kuntoutumista

Päivi Savela
La 14.9.2019 klo 20:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Lääkärikunnalta on puuttunut yhtenäiset ohjeet tai suositukset, jonka mukaan sairauspoissaolon tarvetta voi arvioida. Kun työeläkeuudistuksesta sovittiin, päätettiin ottaa käyttöön ohjeisto, joka on nyt valmistunut.

Kyse on Käypä hoito -suosituksesta, jonka on laatinut Suomalainen Lääkäriseura yhdessä erikoislääkäriyhdistyksen kanssa. Suositukset on laatinut asiantuntijatyöryhmä, joka sai tehtävään avustuksen Kelalta.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Niitä laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Yhtenäiset suositukset ovat tarpeen lääkäreiden ja hoitajien ammattikunnan sisällä, sillä työtehtävästä riippuen he tekevät enemmän tai vähemmän sairauslomapäätöksiä. Eniten näiden asioiden kanssa ovat tekemisissä työterveyshuollon ammattilaiset.

Potilaiden tasa-arvoisen kohtelun kannalta on tärkeää, että hoitohenkilökunta pystyy käyttämään yhtenäisiä suosituksia. Näin voidaan vähentää hoitokäytäntöjen vaihtelua.

Suosituksia on jo ehditty uutisoida siinä hengessä, että sairausloman saaminen voi vaikeutua. Paremminkin kyse on siitä, että lepoa ei tule käyttää hoitona, jos se on todettu haitalliseksi.

Käypä hoito -suosituksilla pyritään vähentämään pitkittyneitä sairaslomia. Selkäkivusta ei parane makaamalla päiväkausia liikkumattomana, ja pitkä poissaolo töistä voi nostaa kynnystä palata töihin takaisin.

Sairausloman pitäisi tukea nimenomaan kuntoutumista ja paranemista. Siksi hoitosuosituksissa painotetaan osa-aikatyön, osa-aikaisen sairauspäivärahan ja kuntoutuksen käyttämistä.

Toimintakyvyn arviointiin kuuluu myös hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Tämä kannattaa sairauslomalla olevan työntekijänkin muistaa ja vaatia tehtäväksi.

Joissakin tapauksissa työssä oleminen voi myös edistää paranemista. Siksi on tärkeää, että työntekijöiden työkykyä arvioidaan huolellisesti.

Sairauslomien kyseenalaistamisessa kannattaa olla varovainen. Sairausloma on nimenomaan lääkärin ja potilaan kahdenvälinen asia. Levon tarvetta arvioidessa on huomioitava myös työn luonne ja potilaan elämäntilanne.

Sairausloma on nimenomaan lääkärin ja potilaan kahdenvälinen asia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »