sunnuntai 7.6.2020 | 12:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Terveydestä säästäminen on vaikeata, kun leikkaukset kohdistuvat aina johonkin ihmiseen ja palveluun – Soiten hallitus koolla maanantaina

Tiina Ojutkangas
Su 15.9.2019 klo 20:30 | päivitetty su 20:37

Suomalaisten ja keskipohjalaisten terveydenhoito on kallista eivätkä rahat tahdo riittää. Terveydenhoitokuntayhtymien johto ja päättäjät ovat lujilla, kun säästöjä etsitään ja kunnat ovat haluttomia panostamaan jatkuvasti enemmän terveydenhoitokustannuksiin. Samojen vaikeuksien keskellä kamppaillaan eri puolilla Suomea.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on viime keväästä asti käynyt kovaa vääntöä siitä, miten kasvavien kustannusten keskellä selviydytään.

Soite valmistelee mittavia yt-neuvotteluja ja yhteistoimintamenettelyn perusteista on käyty keskusteluja. Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila kertoo Keskipohjanmaassa, että viime keväänä tehdyt säästöpäätökset yksistään edellyttävät yt:n aloittamista.

Soiten palkkalistoilla työskentelee tällä hetkellä noin 3 800 työntekijää. Niin hallituksen puheenjohtaja kuin toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi kommentoivat pidättyvästi henkilöstövähennysten mahdollisuutta. Näin tietysti pitääkin olla ennen kuin mahdollisesta vähennystarpeesta on päätetty. Totta on sekin, että Soitekin kärsii hoitajien, lääkärien sekä sosiaalipuolen työntekijöiden pulasta. Korkiakoski-Västi arvioi, että hoitavista käsistä ei olla luopumassa (KP 13.9.).

Soitessa on löydettävä miljoonien eurojen säästöt; aiemmat säästöt eivät riitä lähellekään. Laitila kiteyttää tilanteen sanomalla, että päättäjien on arvioitava kuntayhtymää kokonaisuudessaan, ei yksittäisiä kuntia.

Kulujen leikkaaminen voisi olla helppoakin, mutta kansalaisten palveluista luopuminen on hankalampaa, kun säästöt täytyy konkretisoida. Ne kohdistuvat aina johonkin palveluun ja joihinkin ihmisiin. Kustannusten korkeuteen vaikuttavat monet asiat.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi kiteyttää tilanteen muistuttamalla, että Kokkolan ja Kruunupyyn alueen menot ovat valtakunnallisesti vertailtuna liian korkeat. Kun puhutaan läheisestä vanhuksesta tai omasta lapsesta, eivät ihmiset tee valtakunnallisia vertailuja vaan ajattelevat läheistensä parasta.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on syytä käyttää rahat sellaisiin asioihin, jotka vaikuttavat suoraan asiakkaisiin. Joskus seinät ja rakenteet nielevät kohtuuttoman osuuden palveluihin käytettävästä rahasta. Soiten hallitus käsittelee taloutta maanantain kokouksessaan.

Kansalaisten palveluista luopuminen on hankalampaa, kun säästöt täytyy konkretisoida.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »