maanantai 1.6.2020 | 16:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Kyllä rahaa on!

Ke 18.9.2019 klo 06:30 | päivitetty ke 07:52

Ihan niin kuin muuan jo eläköitynyt journalisti Keskipohjanmaan urheilutoimituksessa tapasi todeta: ”Kyllähän rahaa täytyy riittää jokaiselle, kun miehet sitä kahdessa vuorossa painavat”, Risto Ilmarin lamppilaislähtöinen yhtä aikaa sekä mikro- että makrotaloudellinen doktriini kuului.

Nooh... ei ehkä ihan noinkaan. Rahan kokonaismäärä toki ei ole tavannut olla ihmiskunnan keskuudessa koskaan ongelma. Sen jakautumisessa sen sijaan on ollut historian saatossa pientä sanomista siellä ja täällä.

Ajatellaanpa toista lamppilaista rahamiestä, valtiovarainministeri Mika Lintilää. Hän on elokuun alusta saakka vääntänyt pää märkänä politiikan jokasyksyistä bestselleriä, joka fiilattiin ja höylättiin valmiiksi budjettiriiheksi kutsutussa instituutiossa tällä kertaa yhdessä päivässä.

Ehkä muuten aavistuksen päivittämistä kaipaava nimitys, mutta ei mennä nyt siihen.

Onko sitten 57,6 miljardia euroa valtion budjetin loppusummana paljon vain vähän, riippuu itse kenenkin digitaalisen lompsan paksuudesta. Ajatellaanpa vaikkapa Amazon-verkkokaupan perustajan, toimarin ja hallituksen puheenjohtajan Jeff Bezosin tämänhetkistä nettovarallisuutta.

Uutistoimisto Bloombergin tiistaina päivitetyn tilaston mukaan Bezosin pojalla on massia 113 miljardia taalaa. Euroina se on reippaat 102 miljardia.

Yhdellä ihmisellä on siis pätäkkää suurin piirtein tuplasti sen verran kuin Suomen julkisella vallalla. Kaukana Bezosin perässä ei ole maailman toiseksi rikkain ihminen, Microsoftin toinen perustaja Bill Gates 96 miljardin euron dollarikasallaan.

Alkuvuodesta julkistetun tilaston mukaan maapallon 26 rikkainta miljardööriä on kerännyt yhtä paljon rahaa kuin 3,8 miljardin ihmisen muodostama maailman köyhempi puolisko yhteensä.

Onko edellä oleva oikein, kohtuullista, säädyllistä, sopivaa...? Näinpä.

Toisaalta jäänyt mieleen edesmenneen velimiehen inhorealistisen ja kyynisyydenkin kyllästämä näkemys: ”Jos kaikki maailman rahat jaettaisiin ihmisten kesken tasan, pian ne olisivat taas samojen ihmisten taskuissa.”

Ihan en tuota näkemystä ostanut sen ensimmäistä kertaa kuullessani. Enkä tee sitä vieläkään.

Muuten. Joskus ihmissuhdeongelmat saattavat ns. panna rahan äänellä. Kun Jeff ja MacKenzie Bezos kasvoivat erilleen ja päättivät viime keväänä asemoida kantapäänsä vastakkain, MacKenzie ei pudonnut tyystin tyhjän päälle. Sinkkusäätyyn siirtymistä pehmensi 32,5 miljardin euron arvoinen potti Amazonin osakkeita.

Ei todennäköisesti vähentänyt kysyntää Tinderissä.

Joskus ihmissuhdeongelmat saattavat ns. panna rahan äänellä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »